Pět druhů mušek, které by si na vás v letošním létě mohly „pochutnat“ | Moje zdraví

Pět druhů mušek, které by si na vás v letošním létě mohly „pochutnat“

Pět druhů mušek, které by si na vás v letošním létě mohly „pochutnat“
Většina much není nebezpečná • Autor: iStock.com
7. srpna 2018 • 06:00

Chystáte se do zahraničí, respektive do Spojených států amerických (USA)? Jaký hmyz tam na vás čeká a který může být nebezpečný? To se hned dozvíte.

Kromě toho, že kousance od létajícího hmyzu pálí a dokážou znepříjemnit celý den, mohou být i poměrně nebezpečné. I když jen zřídka. Například v USA nejsou nějak škodlivé. Mušky ani v podstatě nejsou za přenos onemocnění v USA zodpovědné. Jejich štípanec ale může „zavařit“ lidem, kteří jsou na hmyzí kousnutí alergičtí. Tady máte 5 druhů amerických mušek, se kterými se běžně můžete setkat. Co všechno vám mohou „udělat“?

Horse flies – otravné mušky

S tímto hmyzem se můžete setkat na koních či v blízkosti těchto majestátních zvířat. Objevují se ale i třeba u stád krav či u jiných velkých zvířat. K těmto živočichům jsou přitahovány oxidem uhličitým, kromě toho mají rády vodu a vyžívají se v horkých, vlhkých oblastech, jako je třeba stát Florida. Tyto mušky naštěstí nerozšiřují žádné nemoci, takže po jejich kousnutí se vám nic nestane.

I tak se vám ale na těle může objevit červená skvrna či vyrážka, která bude příšerně svědit. Tento typ reakce ovšem obvykle žádnou léčbu nepotřebuje. Pokud ale použijete antihistaminový krém, nic rozhodně nezkazíte. Pokud však máte příznaky alergické reakce či vidíte známky infekce, jako jsou hnis či otok, měli byste zajít za lékařem.

Pískové mušky

Tento typ mušek se objevuje zejména v jižních amerických státech, jako jsou Florida, Louisiana, Arkansas, Tennessee a Severní a Jižní Karolína. Pískové mouchy mohou způsobit malé červené puchýře, které svědí a bobtnají. K odeznění těchto problémů a zabránění vzniku infekcí pomohou antiseptické a zklidňující krémy. Ve vzácných případech pak mohou zmiňované mušky přenášet parazitní onemocnění nazývané leishmanióza, které může způsobit kožní vředy. Ty se obvykle léčí během jednoho roku a mohou po sobě zanechat jizvy. Potíže s tímto hmyzem mají často i americké jednotky působící na Blízkém východě.

Jelenovité mušky

Tento typ mušek napadá různou jelenovitou zvěř žijící zejména v jihozápadní části USA. Tito tvorové milují bažiny či jezera. Stejně jako koňské mušky jsou přitahovány pohybem, oxidem uhličitým a teplem. Tento hmyz má celkem ostrá ústa a může svému hostiteli způsobit pořádnou bolest. Mušky obvykle odhodí křídla, přisají se ke kůži a sosají krev. Pro zmizení kousance znovu použijte antihistaminika spolu s antiseptickými a uklidňujícími krémy. Pozor, po kousnutí se znovu může u některých jedinců projevit alergická reakce například v podobě kopřivky. Jelenovité mušky mohou také výjimečně přenášet tularemii, králičí horečku či různé bakteriální infekce, které jsou obvykle léčeny antibiotiky.

Černé mušky

Tento druh je také někdy označován jako „buvolí muška“. V USA jsou velmi běžné. Objevují se na konci jara a začátkem léta. Potkat je můžete u potoků a řek. Černé mušky způsobují po kousnutí červené rány, které svrbí a zvětšují se. Tito tvorové mají většinou spadeno na vaši hlavu, tváře a zadní část krku. Někteří lidé mohou po kousnutí trpět závažnými alergickými reakcemi, které musí být ošetřeny lékařem. Část pacientů může dokonce dostat takzvanou „horečku černé mušky“, mezi jejíž příznaky patří bolesti hlavy, nevolnost, horečka či zduření lymfatických uzlin.

Neviditelné mušky

Tento otravný hmyz vás bude obtěžovat zejména v horkých a vlhkých oblastech. Často budete cítit kousnutí, aniž byste kdy zahlédli jeho viníka – proto jsou často označovány jako neviditelné. Objevují se za svítání a za soumraku. Jejich kousanec je podobný tomu komářímu – velmi svědí. Dobrou zprávou je, že žádné onemocnění na člověka nepřenáší.

 

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.