trombóza | Moje zdraví

Čeká vás dlouhá cesta? Pozor na žilní trombózu

17. srpna 2017 • 06:00

V době dovolených řešíme opalovací krémy, sluneční brýle, střevní virózy a exotická onemocnění. Je tu ale ještě jeden strašák, na kterého bychom neměli zapomínat při dlouhých cestách. Vážná zdravotní komplikace jménem žilní trombóza. Jak se jí můžete vyhnout?

Trombóza je vznik krevní sraženiny neboli trombu uvnitř cévy. Dochází při něm k omezení průtoku krve, která koluje naším oběhovým systémem. Příčiny jsou nejrůznější – od vrozeného sklonu ke zvýšenému srážení krve přes poškození žilní stěny při operaci či úrazu, stresové situace, obezitu, kouření, užívání antikoncepce nebo zpomalení průtoku krve právě v důsledku dlouhého sezení při cestování. Pokud se tedy chystáte na delší cestu autem či letadlem a zvláště pokud patříte do rizikové skupiny, měli byste se řádně připravit.

Cesta delší než čtyři hodiny je nebezpečná

Riziko cestovní trombózy se zvyšuje až čtyřnásobně v případě, že vás čeká cesta delší než čtyři hodiny. Největším problémem je, že člověk sedí v jedné poloze s minimálním pohybem dolních končetin. Tím se vyřadí z funkce tzv. svalová pumpa, která napomáhá toku krve proti zemské gravitaci. Zvláště, když se k tomu přidá těsné oblečení a malý prostor pro nohy, který je typický pro auto i letadlo, může velmi snadno dojít ke zpomalení toku krve v nohách a zvyšuje se tak šance na vznik krevní sraženiny.

Další problém, který napomáhá vzniku trombů při cestování, je i snížený příjem tekutin, který zhoršuje plynulé proudění krve. Trombóza však sama o sobě život neohrožuje. Avšak velmi nebezpečný je okamžik, kdy se cestující po přistání postaví. V tu chvíli se opět proudění krve obnoví a hrozí utržení trombu. Ten může putovat krevními cévami až do plic, kde může ucpat jednu z plicních krevních cév a nastává plicní embolie. V případě, že postižený nedostane okamžitou lékařskou pomoc, zemře.

Více o plicní embolii se dozvíte ZDE.

Kdo je ohrožený trombózou?

Nejohroženější skupinou lidí jsou ti, kteří mají sedavé zaměstnání, hodně cestují, starší lidé či lidé s vysokým krevním tlakem, vysokou hladinou cholesterolu, nadváhou, kuřáci nebo lidé, kteří jsou vystaveni nadměrnému stresu. A čím více rizikových faktorů, tím nebezpečnější.

„Obecně se pak rozlišují tři základní předpoklady ke vzniku trombózy, kterými jsou zpomalení proudu krve (například po operaci či při dlouhých letech), změny srážlivosti krve anebo následek úrazu či aterosklerózy, kdy může dojít k poškození povrchu cévní stěny a tedy k následnému ucpání cév,“ vysvětluje praktická lékařka MUDr. Janka Tóthová.

Jak se chránit proti vzniku trombózy?

Obecně se pro minimalizaci vzniku trombózy doporučuje dodržovat zdravý životní styl, nekouřit, dbát na dostatek pohybu, vyhýbat se stresovým situacím a při cestování často zastavovat a dělat si přestávky. Při cestě se pak doporučuje pít dostatek tekutin po celou dobu cesty, omezit jakékoliv léky a alkohol, volit pohodlný oděv, pravidelně pohybovat prsty i celýma nohama a každé dvě hodiny se projít střídavě po špičkách, plných chodidlech a po patách.

Pomoci mohou i doplňky stravy na přírodní bázi, například s rajčatovým koncentrátem, které podpoří průtok krve cévami a lze je užívat krátkodobě nebo trvale. S jejich výběrem vám pomohou v lékárně. 

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.