S rakovinou prsu chodí muži k lékaři pozdě. Jak ji poznat včas? | Moje zdraví

S rakovinou prsu chodí muži k lékaři pozdě. Jak ji poznat včas?

S rakovinou prsu chodí muži k lékaři pozdě. Jak ji poznat včas?
Autor: istock.com
18. července 2021 • 06:00

Rakovina prsu je diskutovaným tématem zejména v případě žen, u kterých je také nejčastějším nádorovým onemocněním. Realitou ale je, že se týká i mužů – byť vzácně. Aktuálně jí trpí i v Česku několik desítek mužských pacientů a bohužel na rozdíl od žen u mužů bývá rakovina prsu obvykle zachycena až v pokročilejším stádiu, což komplikuje léčbu.

Proč vzniká rakovina prsu u mužů?

„Stejně jako u žen způsobuje toto onemocnění více faktorů, zásadní roli zde ale hrají faktory genetické. Přibližně 15 až 20 procent mužů s rakovinou prsu má pozitivní rodinnou anamnézu,“ říká MUDr. Borek Frydrych, vedoucí lékař AGEL Diagnostického centra v Novém Jičíně. „Podobně jako u žen, existují i u mužů dědičné formy rakoviny prsu spojené s mutacemi v genech, přičemž se tyto mutace nachází téměř u poloviny testovaných mužů. Průkaz dědičné formy má velký význam jak pro pacienta (je zde zvýšené riziko vzniku druhostranného nádoru prsu, nádorů prostaty, tlustého střeva, žaludku, slinivky břišní, žlučových cest, kožních nádorů), ale především v odhalení dědičné formy v rodině s možností testování u všech příbuzných, žen i mužů,“ vysvětluje lékař s tím, že každý muž s diagnostikovanou rakovinou prsu by měl být proto podroben genetické konzultaci a testování zárodečných mutací. 

Video se připravuje ...
Video: Jak provádět samovyšetření prsuVIDEO 

Jak ji poznat

Stejně jako v případě žen k rozpoznání rakoviny prsu u mužů pomůže především samovyšetření prsu. Pokud muž nahmatá tuhou, nebolestivou bulku v oblasti pod prsním dvorcem, je důvod ke zvýšené pozornosti a návštěvě lékaře. Zejména pak v případě, kdy kromě bulky muži pozorují výtok z bradavky či její deformaci.

Vše o příznacích rakoviny prsu čtěte zde.

Ne každý nález bulky ale musí být nutně rakovinou. „Nejčastější příčinou nálezu bulky v mužském prsu není rakovina, ale nezhoubné onemocnění zvané gynekomastie. Gynekomastie je zvětšení základu mléčné žlázy u muže. Pokud si muži nahmatají bolestivé zduření za bradavkou, v naprosté většině se nejedná o rakovinu prsu, ale o pouhou gynekomastii, která muže nijak neohrožuje,“ uklidňuje MUDr. Borek Frydrych.

To ale nemění nic na faktu, že s bulkou v oblasti prsu je vždy dobré navštívit lékaře. Jedině včasná diagnostika totiž může vést k úspěšné léčbě.

Rakovinu prsu odhalují muži daleko později

Na rozdíl od žen u mužů bývá často rakovina prsu odhalena až v pokročilém stádiu. „Důvodů je v tomto případě několik. V první řadě u mužů neexistuje, na rozdíl od žen, mamografická prevence, takzvaný mammární screening, který by umožnil záchyt časných stádií nemoci. Navíc, zatímco všeobecné povědomí o nádorovém onemocnění prsní žlázy u žen je poměrně široké, laická veřejnost mnohdy ani netuší, že by obdobným nádorovým onemocněním mohl onemocnět i muž, což v kombinaci s minimálními subjektivními potížemi přivádí pacienta k lékaři až v pokročilém stadiu nemoci,“ uzavírá MUDr. Frydrych.

Autor: Lucie Drahošová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.