Výtok z prsní bradavky | Moje zdraví

Výtok z prsní bradavky

Výtok z prsní bradavky může mít zcela přirozené příčiny. Může být ale i příznakem závažného onemocnění, proto ho není dobré podceňovat.

Příčiny výtoku z prsní bradavky

Zcela běžně se výtok z bradavky prsu objevuje v období těhotenství a kojení. Už během těhotenství dochází vlivem hormonů ke změnám v prsou. Výtok se objevuje po stisku prsu, po jeho stlačení například v noci, ve chvíli, kdy je přestávka mezi kojením delší než obvykle. Výtok se může objevit ještě nějakou dobu po ukončení kojení.

Galaktorea se může objevit kvůli hormonálním změnám také u žen okolo menopauzy nebo u novorozence vlivem matčiných hormonů. Hormonální změny mohou způsobit také výtok malého množství čiré tekutiny po zmáčknutí bradavek v období před menstruací.

K výtoku mléka z bradavky může dojít i u žen, které nejsou ani nebyly těhotné a nekojí. Může se vyskytnout i u mužů. Galaktorea, jak se tvorba a vylučování mléka mimo kojení nazývá, je způsobena některými léky, například antikoncepcí nebo některými antidepresivy, ale také zvýšenou tvorbou hormonu hypofýzy – prolaktinu. K té dochází nejčastěji kvůli nezhoubnému nádoru podvěsku mozkového (hypofýzy) – prolaktinomu. K dalším příčinám mohou patřit poruchy štítné žlázy nebo chronické selhání ledvin.

K výtoku z bradavky může dojít i v důsledku zánětu prsu, takzvané mastitidy. Většinou se projevuje zarudnutím, otokem a bolestí, často se přidává i horečka.

Výtok z prsu je ale také jedním z příznaků nádorového onemocnění. Nádory v prsu mohou být nezhoubné (např. papilom), ale i zhoubné (viz rakovina prsu). Nejlepší prevencí je tak každý měsíc provádět samovyšetření prsu a pravidelné preventivní prohlídky. Mezi další příznaky rakoviny prsu patří bulka v prsu, bolest prsu, změna velikosti, citlivost bradavky či vtažení bradavky.

Kdy jít k lékaři?

Výtok z bradavky není radno podceňovat a vždy je potřeba navštívit lékaře, zvlášť ve chvílích, kdy si žena nahmátne v prsu bulku nebo pokud v ní objeví stopy krve (což nejlépe vynikne na bílém kapesníku). Pokud zaregistrujete změnu bradavky, navštivte lékaře. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.