Herec Potměšil prohrál boj s rakovinou kostí. Co o ní víme? | Moje zdraví

Herec Potměšil prohrál boj s rakovinou kostí. Co o ní víme?

13. července 2021 • 06:00

V pondělí ráno zemřel herec Ladislav Potměšil (†75), hvězda Discopříběhu i trilogie Byl jednou jeden polda. Herec za posledních několik let třikrát bojoval s rakovinou a právě ta poslední, kterou měl v kostech, ho stála život. Co všechno o tomto druhu rakoviny víme?

Není zcela jisté, jestli Potměšil zemřel přímo na rakovinu kostí. Než se tak ale stalo, našli mu lékaři nádor na obratli. Podle všeho bojoval právě s rakovinou ve svém životě už potřetí a tu, která mu napadla kosti, už porazit nedokázal.

Mezi mnoha typy nádorů kostí se nejčastěji vyskytují: Osteosarkom, který vychází z buněk kostí, chondrosarkom, ten vychází z kostní chrupavky, a Ewingův sarkom, který postihuje zejména děti. Daleko častěji než primární nádory se v kostech nachází metastázy vzdálených nádorových procesů.

Příznaky

Nádory mohou být nezhoubné, které je potřeba sledovat, a zhoubné, které je třeba léčit. Osteosarkom je nejčastějším nádorem kosti, nejčastěji se objevuje na stehenní, holenní nebo ramenní kosti. Jeho hlavním projevem je vystřelující bolest, která se objevuje nejčastěji v noci, dále se objevuje zvýšená teplota, zduření kosti, bolestivý výrůstek na kosti, bolesti zad, únik moči, ztráta chuti k jídlu a únava.

Chondrosarkom se nejčastěji nachází na pánvi, ve stehenní a ramenní kosti a šíří se do plic. Objevuje se u dětí a dospívajících. Ewingův sarkom je vzácná rakovina kostí, nachází se v dlouhých kostech, ale může být i v žebrech nebo klíčních kostech. Jeho projevy jsou podobné zánětu kosti – teploty, horečky, zvýšení známek zánětu, zduření až otok kosti, případně zlomenina kosti.

Léčba

Pokud se pacient dostaví k lékaři v prvních stádiích, řeší se rakovina chirurgicky, a to odstraněním nádoru nebo amputací končetiny, kde se nádor nachází. Dále se přistupuje k chemoterapii. Pokročilejší stádia se řeší ozařováním nebo chemoterapií. Léčba vždy závisí na rozsahu a typu nádoru a také na stavu dotyčného pacienta.

Vyšetření

Provádí se rentgenové vyšetření, CT a magnetická resonance. Také se odebírá vzorek nádoru, který je následně poslán na rozbor, a dělají se i odběry krve.

Možné komplikace

Nejzávažnější komplikací je vznik dalšího nádoru v těle – metastáza – jako třeba v některém orgánu, jelikož rakovina se šíří krví. Další komplikace mohou být zlomeniny postižené kosti i při menší zátěži.

Trvalé následky

Při této rakovině může nemocný přijít o končetinu.

Prevence

V tomto případě prevence neexistuje, nemoc ovlivňuje genetika.

Kdy jít k lékaři

Návštěvu lékaře se nevyplatí odkládat, a to při jakýchkoliv zdravotních potížích nebo zlomeninách, při kterých na kost nepůsobila žádná větší síla. Samozřejmě se hned nemusí jednat o rakovinu, ale pokud ano, včasná návštěva vám může zachránit život.

Autor: Marie Bezděková, redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.