Rakovina jí napadla střeva i játra. Mladá fotografka před ní varuje na internetu | Moje zdraví

Rakovina jí napadla střeva i játra. Mladá fotografka před ní varuje na internetu

29. července 2021 • 14:00

Představte si, že jste mladí, plní energie, máte spoustu snů a plánů... a o všechno přijdete během jediné chvíle. Něco podobného potkalo o fotografku Lucii (28), které lélaři diagnostikovali zhoubnou rakovinu tlustého střeva. 

Lucii, která se chtěla naplno věnovat fotografování, zjistila, že něco není v pořádku, když ji zčala trápit nevysvětlitelná únava a občasné bolesti břicha. Lékaři nad tímto problémem mávli rukou - v jejím věku přece nemůže být vážně nemocná. A tak ji poslali na několik záklaních vyšetření, která ovšem neodhalila nic neobvyklého. „Základní testy byly v pořádku, ale já trpěla dál,“ vzpomíná Lucie na svém instagramovém účtu @lusietplife. 

Video se připravuje ...
Rakovinu tlustého střeva má český národ dědičnou. Můžou za ni hlavně pivo a uzeninyVIDEO 

Vše o rakovině tlustého střeva čtěte zde.

Lucie věřila lékařům, že nejde o nic vážného, ale bolesti se zhoršovaly, a nakonec kvůli nim skončila na pohotovosti. Teprve tehdy lékaři přistoupili k radikálnější testům a za dva a půl měsíce měli na stole výsledek: rakovina tlustého střeva. Diagnóza šokovala nejen Lucii, ale i lékaře samotné. Zhoubná nemoc se totiž nejčastěji objevuje u lidí starších padesáti let. 

Proč zrovna já?

„Rakovina tlustého střeva je jedno z nejrozšířenějších onemocnění u nás, ale nevím, proč jsem ji dostala o čtyřicet let dříve, než je běžná praxe. To i přes to, že jedenáct let nejím maso a jím zdravě,“ svěřila se na Instagramu Lucie. Ftografka podstoupila dvě náročné operace a také chemoterapii, které měly pomoct její nádor zlikvidovat. Ze zákroků si odnesla jizvy na břiše, které se nebojí ukazovat na internetu.

„Nevidím jediný důvod, proč se stydět! Víte, kolik mě tohle stálo strachu a bolesti? A jak se tělu odměním, že to se mnou zvládlo? Skrývat?! Ne! To si opravdu moje tělo nezaslouží. Není se za co stydět, ba naopak, je to naše pýcha, síla a odhodlání žít,“ napsala k jedné ze svých fotek Lucie.

Žádejte od lékařů víc

Fotografka se tím také snaží upozornit své vrstevníky na to, že rakovina není jen nemoc starších lidí. „Vnímám to teď jako moje poslání, dávat lidem motivaci lépe zvládat nemoc nebo ji včas odhalit,“ vysvětluje mladá žena. Doufá, že to také lidem pomůže nenechat se odbýt od lékařů. 

„Doktor vám udělá základní vyšetření a vše je v pořádku? Bolesti ale neustupují a vy si říkáte, že to nic není? Tady vzniká základní chyba všech pacientů, to samé bylo i u mě," píše na Instagramu Lucie. "Prosím, klepejte na dveře lékaře a žádejte další vyšetření a testy! Nenechávejte se odbýt. I pro lékaře to byla nejméně pravděpodobná diagnóza a přece se to stalo,“ nabádá své sledujicí fotografka.

Šance na uzdravení?

Přestože Lucie podstoupila radikální léčbu, její nemoc to bohužel nezastavilo. Nakonec se dozvěděla, že jí nádor ve střevech metastazoval během pěti mesíců do jater. Mladá žena se přesto nehodlá vzdát a doufá, že nad zákeřnou nemocí nakonec zvítězí.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.