Vědci: Čokoláda pomáhá proti depresi. Mlsejte jí, kolik můžete | Moje zdraví

Vědci: Čokoláda pomáhá proti depresi. Mlsejte jí, kolik můžete

Vědci: Čokoláda pomáhá proti depresi. Mlsejte jí, kolik můžete
Autor: istock.com
11. srpna 2019 • 06:00

Milujete sladké a nedokážete odolat tabulce tmavé čokolády? Teď už ani nemusíte. Nová studie totiž prokázala, že tahle pochoutka snižuje riziko vzniku deprese. Pokud vás tedy něco trápí, dopřejte si čokoládu bez výčitek.

Výzkum kanadských vědců má zcela jednoznačný závěr: Lidé, kteří jedli tmavou čokoládu, měli o 70 % nižší pravděpodobnost výskytu depresivních příznaků než ti, kteří si chutnou sladkost odepřeli.

Za všechno může chemie

Blahodárný vliv na psychiku má tmavá čokoláda díky obsahu fenylethylaminu, což je hormon, který pozitivně ovlivňuje naši náladu. Zajímavé je, že konzumace mléčné čokolády podle odborníků tento příznivý vliv na psychiku nemá.

Tým odborníků z kanadské univerzity v Calgary a Centra zdraví v Albertě vyhodnotil údaje 13 626 lidí, a sice na základě jejich skóre v dotazníku, který hodnotil příznaky deprese. Ve studii byla zohledněna celá řada faktorů od výšky, hmotnosti, rodinného stavu, etnického původu, vzdělání, příjmu, fyzické aktivity a chronických zdravotních problémů.

Čokoláda nám musí i chutnat

Dalším zajímavým poznatkem je, že 25 % lidí, kteří jedli větší množství čokolády (jakéhokoli druhu, nejen tmavé), vykazovalo menší depresivní příznaky než ti, kteří ji nejedli vůbec.

Experimentální důkazy rovněž naznačují, že ke zlepšení nálady dochází pouze tehdy, když nám čokoláda chutná. To znamená, že samotný požitek z její konzumace má vliv na to, do jaké míry zapůsobí na naši psychiku.

 

 

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.