Čokoláda může zhoršit náladu. Tyhle potraviny ji naopak vylepší!
Zapomeňte na krátké spojení mezi jídlem v podobě čokolády a dobrou náladou, protože v tomhle případě jde jen o krátkodobý efekt. A vám by mělo jít o ten dlouhodobý a tady si konkrétně cukr nevede dobře, jeho vliv na psychiku je spíše negativní. Co vám opravdu pomůže?
Asi už nikdo nepochybuje o tom, že jídlo hraje zásadní roli v tom, jak jsme na tom s fyzickým zdravím a kondicí. Ale čím dál více se ukazuje, že potraviny mohou zásadním způsobem ovlivnit i naši náladu a celkové psychické naladění.
Jaké jsou příčiny a léčba psychosomatických onemocnění?
Vysvětlení toho, proč má naše jídlo nebo pití takový vliv na to, jak se cítíme, hledejme ve spolupráci mozku a našich střev, v nichž žijí miliardy bakterií, které se podílejí na trávení a zároveň na produkci chemických látek vznikajících přímo v mozku – běžnými příklady jsou dopamin a serotonin.
Jak poznat, že potřebujete pomoc s psychikou? Podívejte se na video:
Pokud se člověk stravuje dobře, bude mít ve střevech zdravý mikrobiom plný prospěšných bakterií a výsledkem bude dostatečná produkce látek pozitivně ovlivňujících naši náladu. A naopak.
Vadí polotovary i cukr
Zdá se přitom, že střevní mikroflóře škodí mimo jiné vysoká konzumace průmyslově zpracovaných potravin a také nadmíra cukru – je sice pravda, že jeho konzumace vede k rychlému vzestupu hladin dopaminu, ovšem je to krátkodobý efekt, po kterém následuje o to větší propad.
A naopak, když bude váš jídelníček vyrovnaný a bohatý na živiny, budou vás méně sužovat výkyvy nálad a získáte také lepší schopnost soustředit se. Studie dokonce zjistily, že strava sestávající převážně z čerstvých průmyslově nezpracovaných potravin může mírnit příznaky deprese a úzkosti. Zatímco nezdravá strava, jak ukazují studie, byla spojována se zvýšeným rizikem demence nebo mrtvice.
O tom, že špatný stav střevní mikroflóry může přispět k rozvoji depresí, nedávno mluvila například i psychiatrička Hana Papežová, expertka na poruchy příjmu potravy ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, na semináři o mikrobiomu pořádaném v Poslanecké sněmovně ČR. Podle ní mohou mikrobiom poškodit i přísné diety a různé extrémní výživové směry, a to už v dětství, s následky se pak člověk může potýkat celý život.
Mikrobiomu ve střevech prospívají podle lékaře Jana Gojdy z interní kliniky 3. lékařské fakulty pražské nemocnice na Vinohradech, který rovněž na semináři vystoupil, pestrá strava bohatá na vlákninu, fyzická aktivita, ale také správné rozložení spánku a bdění v závislosti na fázi dne.
A co tedy jíst s ohledem na psychiku?
Jídla co nejméně zpracovaná, pokrmy připravené z čerstvých surovin, které přitom na druhou stranu vůbec nemusí být bio či patřit mezi takzvané superpotraviny. Jde o to, vyhnout se složkám, jako jsou konzervační látky, potravinářská barviva a další přísady. Každá jedna sice odpovídá normám, ale zdá se, že dohromady tvoří pro naše zažívání a střevní mikrobiom poněkud nestravitelné sousto.
Vláknina, tedy spousta zeleniny a ovoce. Vláknina sama o sobě je sice nestravitelná, ale pomáhá čistit střeva a také pomáhá tělu zpracovat energii z glukózy tak, že člověka netrápí výkyvy hladiny cukru v krvi – právě ty jinak mávají nejen s naším pocitem hladu, ale i s naší náladou.
Zaměřte se na antioxidanty, látky hojně obsažené v bobulovitém ovoci, listové zelenině, v potravinách s omega-3 mastnými kyselinami – sem patří i losos. Listovou zeleninu, ale i luštěniny rovněž potřebujete kvůli vitaminům skupiny B, které přispívají k rovnoměrné produkci dopaminu.
Běžte na slunce
S tvorbou serotoninu pomáhá vitamin D, s jeho tvorbou pomáhá sluneční záření, ale zvláště v zimě budete možná potřebovat i nějaké uměle dodávané "déčko".
Nezapomeňte na hořčík. Tento minerál je důležitý pro správnou funkci nervů a svalů. Jeho nedostatek se odráží i ve střevech, zhoršuje stav mikrobiomu a může se to projevit třeba úzkostmi a sklonem k depresím. Přírodním zdrojem hořčíku jsou kakao, mandle a kešu, špenát a další tmavá listová zelenina, banány a fazole.
A chybu rozhodně neuděláte, když si do jídelníčku přidáte fermentované potraviny, jako jsou kysané zelí, kimchi, miso, tempeh a fermentovaný nápoj kombucha.