Workoholismus ničí imunitu, nejvíce škodí stres, málo spánku a neschopnost vypnout | Moje zdraví

Workoholismus ničí imunitu, nejvíce škodí stres, málo spánku a neschopnost vypnout

Workoholismus ničí imunitu, nejvíce škodí stres, málo spánku a neschopnost vypnout
Autor: istock.com
25. září 2023 • 05:00

Workoholismus je závislost, která je ale ve společnosti velmi tolerována. Mnozí jsou na ni dokonce pyšní. Přitom podobně jako třeba alkoholismus ovlivňuje nejen zdraví postiženého, ale celou rodinu.

Jak poznáte, že již jste workoholikem? Dívejte se především kolem sebe. Soustřeďte se na to, jak na vás reagují lidé z vašeho okolí. Pokud vám vyčítají vaši zaneprázdněnost a neschopnost odpočívat, jde o jasný signál. Když si myslíte, že okolí přehání, je to první ze signálů, že máte problém. Každý workoholik si totiž myslí, že je v pořádku. Naopak okolí je divné, všichni jsou líní, lajdáci a nechtějí se obětovat práci.

Video se připravuje ...
Úzkosti: Jak si poradit a co dělat?VIDEO 

Workoholik je totiž pro svého zaměstnavatele požehnáním. Chce být stále v práci, chrlí nápady a dokonce je ochotný pracovat ve volném čase. Přitom volno je stejně jako abstinence u alkoholiků jediným lékem na chorobnou závislost na práci. Dovolená má ale smysl, pokud je minimálně dvoutýdenním nepřerušovaným volnem. Člověk musí jednou za čas změnit prostředí a věnovat se svým zálibám nebo rodině. Pokud sedí u počítače na chalupě, odpovídá na každou pracovní zprávu na WhatsApp, znamená to, že neodpočívá.

Proč workoholismus tolik škodí zdraví?

Workoholici se však dříve či později začnou potýkat se širokou škálou nejrůznějších zdravotních i psychických problémů. „Kvůli chronickému stresu a nezdravé životosprávě je totiž výrazně oslaben jejich imunitní systém. Další problémy pak páchá i trvalá produkce stresového hormonu kortizolu. Jaká zdravotní rizika na workoholiky číhají,“ vysvětluje MUDr. Bohumil Ždichynec.

Workoholici jsou sice často ve svém pracovním nasazení vlastně spokojení, ale neustálý stres, většinou nezdravý životní styl, nedostatek pohybu a spánku je likvidují. Stres jako takový není špatná věc. Jde o přirozenou odpověď organismu na ohrožení či zátěžovou situaci. Naše tělo, konkrétně nadledvinky, ve stresu produkuje stresový hormon kortizol, který ve stresových situacích zvyšuje hladinu cukru v krvi, zvyšuje krevní tlak a působí i na imunitní systém – krátce jej oslabí, aby imunitní reakce neodčerpávaly našemu organismu energii.

Z toho, jak vysvětluje Bohumil Ždichynec, logicky vyplývá, že jsme-li postižení dlouhodobým neboli chronickým stresem, je naše imunita trvale snížená. Zároveň je tím trvale zvýšená hladina cukru v krvi, takže vzrůstá riziko diabetu, rovněž tlak zůstane ve vysokých hodnotách. Kortizol dále působí na žaludeční kyselinu, stimuluje její produkci, čímž vede k překyselení žaludku a vzniku žaludečních vředů.

Zásadní vliv pak má i nedostatek spánku. Během spánku jsou totiž vypnuty či utlumeny jiné tělesné funkce, čímž se šetří energie, kterou tak může imunitní systém využít. Spánek také mimo jiné snižuje hladinu kortizolu. Spánkový deficit pak nejen oslabí imunitu, ale může způsobit i autoimunitní onemocnění, člověk se cítí unavený, nesoustředěný. Časté jsou zvýšená náchylnost k virovým i bakteriálním infekcím a také žaludeční a střevní potíže, například bolesti břicha, nadýmání, zácpa či naopak průjem.

Jak se zbavit závislosti na práci?

Základním krokem pro posílení imunitního systému je u workoholika zbavit se své závislosti na práci. U mírnější závislosti může pomoci stanovení si a dodržování určitých limitů, například si nekompromisně vyhradit víkendy k relaxaci a odpočinku, důsledně si vybírat pracovní volno, určit si, od kolika hodin večer již nebudu pracovat, a tak dále. Následně je nutné upravit svou životosprávu: Osvojit si techniky k redukci stresu, naučit se relaxovat, dopřávat si dostatečný spánek, zdravěji jíst a zvýšit svou fyzickou aktivitu, především na čerstvém vzduchu.

Problémem ale je, že workoholik si prací často řeší nějaký svůj vnitřní problém a odpoutání od práce by ho k tomuto problému mohlo přivést a tomu se nevědomě brání. Workoholici mají často také tendence k perfekcionismu a přemrštěné ambice. Závislost na práci je spíš závislost na tom, co nám práce přináší – uspokojení z výsledku, úspěch a prestiž. Přiznat si, že jsem nebo téměř jsem workoholikem, je obrovská odvaha a není výjimkou, že problém lze zvládnout až za pomoci psychoterapeuta.

Více o tom, jak dosáhnout balancu mezi životem pracovním a soukromým, čtěte v aktuálním vydání časopisu Moje zdraví. Čekají vás tipy, jak ulevit bolavým zádům, rozhovor s Ondřejem Gregor Brzobohatým, čtení o inkontinenci a další zajímavé tipy pro zdravý život. K dostání na stáních nebo v našem iKiosku.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.