Jak poznat, že úroveň stresu překročila mez? | Moje zdraví

Jak poznat, že úroveň stresu překročila mez?

Jak poznat, že úroveň stresu překročila mez?
... • Autor: iStock.com
24. července 2023 • 06:00

Trocha stresu není na škodu, ale čeho je moc, toho je příliš. Pokud jste pod stresem dlouhodobě, může tento fakt nemile ovlivnit fyzické i duševní zdraví. Jak poznáme, že úroveň stresu překročila svou mez? 

Krátkodobý stres je vítaný. Může pozitivně nakopnout náš skomírající život a přinutit nás tzv. hýbnout zadkem. Co ale se stresem, který trvá až příliš dlouho? Jak se projevuje? 

Video se připravuje ...
10 rad, jak se zbavit napětí a stresuVIDEO 

Obecně platí, že pokud zažíváme dlouhodobý stres, postihne to 4 hlavní oblasti našeho bytí. 

Těmi jsou: psychická, fyzická, behaviorální a mezilidská.

Jak se stres v jednotlivých oblastech projevuje? 

Psychická oblast

Dlouhodobý stres má výhradní vliv na naši psychiku. Může stát za rozvojem úzkosti a s ní spojenými psychickými atakami. Důvodem je jakési nebezpečí, ve kterém se náš mozek nachází. Následkem pak mohou být irelevantní, nýbrž všudypřítomné obavy. Z hlediska psychologie právě tyto faktory mohou vyústit v poruchy spánku, problémy se soustředěním nebo v tzv. overthinking – tedy stav, kdy za žádných okolností nejsme schopní vypnout hlavu. 

Fyzická oblast

Stres však nemá vliv pouze na psychiku, jak už bylo řečeno výše. Neblaze působí také na naše fyzické tělo. Jakmile se tak stane, hlavními symptomy jsou výrazné bušení srdce či neobvyklé přívaly energie. Za nimi stojí hormon kortizol, který způsobuje konstantně zvýšenou hladinu adrenalinu. Tu však normálně zažíváme pouze v situacích, kdy se chystáme na boj nebo útěk. Pokud však tento problém zažíváme v každodenním životě, jde o stav, který nepomáhá, ale naopak škodí.

Příliš mnoho kortizolu může z dlouhodobého hlediska způsobit redukci, nebo naopak přibývání hmotnosti, vysoký krevní tlak nebo zánětlivé procesy v těle. 

Behaviorální oblast

Dlouhodobý stres se v této oblasti projevuje ne příliš vhodnými způsoby, kterými chceme před touto veličinou uniknout. Jsou jimi nadměrná konzumace alkoholu či omamných látek, přejídání či závislost na sociálních sítích. To nám však úlevu od stresu nepřinese. Naopak to může způsobit vznik nových závislostí a s nimi spojených dalších závislostí. 

Mezilidská oblast

V neposlední řadě pak stres negativně působí na mezilidské vztahy. Může se projevit podrážděností či neopodstatněnými výbuchy vzteku, postižený si vybíjí napětí na svém okolí. Stres se ale může projevit i opačně. Chorobnou závislostí na ostatních. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.