Hormony štěstí: Jak je správně nabudit? Sport či sex vám jistě pomohou | Moje zdraví

Hormony štěstí: Jak je správně nabudit? Sport či sex vám jistě pomohou

Hormony štěstí: Jak je správně nabudit? Sport či sex vám jistě pomohou
Endorfiny • Autor: iStock
6. prosince 2022 • 06:00

Říká se jim hormony štěstí a stojí za dobrou náladou i pocitem spokojenosti. Jak je aktivovat, abychom jich měli co nejvíce?

Hormony štěstí nejsou jen metafora. Patří mezi ně endorfiny, serotonin, dopamin a oxytocin. Skutečně existují a navíc je nemusíme hledat, naše tělo si je vyrábí samo

Video se připravuje ...
Jídla, která vám pomohou k lepší náladěVIDEO 

Vy ale můžete jejich produkci podpořit, a to tím, že se budete věnovat tomu, co vás baví a co máte rádi. A co to je? Všechno, co vám jednoduše udělá radost. 

Hormony štěstí

Endorfiny jsou ty hormony, které pomáhají našemu tělu úspěšně tlumit bolest. Většinou se jedná o bolest, kterou tělo vytváří jako reakci na stres či jakýkoliv diskomfort.

Abyste endorfiny ve svém těle zvýšili, zkuste ranní procházky, cvičení s trenérem nebo sex s partnerem. Všechny tyto aktivity totiž pomáhají tento typ hormonu štěstí řádně produkovat. 

Dalším typem šťastného hormonu je serotonin. Právě ten je zodpovědný za regulaci naší nálady, snižování pocitu deprese a také úzkosti. To však není všechno. Serotonin pomáhá regulovat i náš spánek. Jakmile ho nemáme dostatek, spánek je mělký a my se během noci několikrát vzbudíme.

Pokud má však tělo serotoninu dost, také další funkcem, jako trávení, schopnost se učit nebo soustředit, mají zelenou. 

Dopamin je hormon dobré nálady. Náš mozek pak tento hormon vnímá jako jakousi odměnu. Dopamin má ale mnohem širší škálu působnosti. Ovlivňuje motivaci, schopnost se soustředit a také naši motoriku. Jeho nedostatek pak stojí za celou řadou chronických onemocnění. 

Posledním typem hormonu štěstí je oxytocin, tzv. „hormon lásky“. Uvolňuje se během porodu a kojení, kdy snižuje hladinu strachu a stresu u žen. Oxytocin také pomáhá k navázání pouta mezi matkou a dítětem a ovlivňuje empatii vůči okolí. Pokud si přejete jeho hladinu zvýšit, pak pro vás máme jednoduchou radu: mazlete se, objímejte a milujte. Právě při těchto projevech lásky totiž hladina oxytocinu výrazně stoupá. 

Jak hormony štěstí získat?

Úplně jednoduše, naprosto obyčejnými aktivitami. Mimo výše zmíněného můžete uspořádat večeři s přáteli, protože dobré a kořeněné jídlo zvyšuje hladinu dopaminu, přítomnost přátel pak navýší hladinu oxytocinu a serotoninu, a když si po jídle dáte ke kávě kousek čokolády, zvednete tím množství endorfinů. 

Stačí dýchat

Abyste navýšili hladinu endorfinů, stačí se usadit a v tichosti přemýšlet nad sebou samým. Endorfiny na sebe nenechají dlouho čekat. 

Hormony štěstí nejsou věda a je plně na vás, jakou cestu k jejich získání zvolíte. Jak ale vidíte sami, ať je to sex, nebo procházky se psem, pokaždé se kousek štěstí přece jen dostaví. 

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.