Střevní chřipka | Jakou má inkubační dobu, příznaky a co pomůže? | Moje zdraví

Střevní chřipka (gastroentritida)

Gastroentritida, také známá jako střevní chřipka nebo střevní viróza, je zánět žaludku a střev, který se projevuje zvracením a průjmem. Původcem onemocnění jsou viry, bakterie nebo parazité, které způsobí ve střevech zánět. Ty mohou pocházet z různých zdrojů nákazy, například ze zkaženého jídla, vody, z neumytého ovoce a zeleniny, k nákaze může dojít i vzduchem (kapénkově). 

Většinou trvá pár dní a člověk se dokáže vyléčit sám. Přesto, zejména u oslabených jedinců a malých dětí, může být život ohrožující, tehdy je nutné navštívit lékaře.

Příznaky střevní chřipky

Typickým příznakem je řídká, vodnatá stolice, která se opakuje několikrát denně. Mohou ji doprovázet křeče žaludku a střev, nevolnost a zvracení, případně i zvýšená teplota. Stolice může být někdy s příměsí hlenu a krve. Kromě těchto obtíží může pacienty trápit bolest svalů, hlavy, kloubů a celkové vyčerpání organizmu. Onemocnění může předcházet únava, nechutenství nebo nepříjemný pocit v ústech.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

trávicí ústrojí

Pokud jsou zdrojem nákazy viry, jde o vysoce nakažlivé onemocnění. Nejčastějšími viry způsobujícími onemocnění jsou tzv. rotaviry, dále noroviry, enteroviry nebo adenoviry. Přenášejí se kontaktem s nemocnou osobou, tzv. fekálně-orální cestou.  K nákaze stačí jen malé množství virových částic.

Nákazu bakteriálního původu způsobuje nejčastěji Salmonella (viz salmonelóza), Escherichia Coli a Campylobacter jejuni (viz kampylobakterióza).

K nákaze dochází tzv. fekálně-orální cestou (z rukou znečištěných stolicí), nejčastěji přímým kontaktem. Na prstech může virus přežít až 4 hodiny, na pevných plochách i týden. Vzácně se můžete nakazit i vzduchem (kapénkovou cestou).

Nejvyšší nakažlivost je v prvních 4 dnech onemocnění. Ve stolici nákaza přetrvává 7–10 dní,  v případě bakteriálního průjmu i déle.

Střevní chřipka je nebezpečná hlavně pro malé děti a při jejím propuknutí je vždy zapotřebí vyhledat lékaře. Velice nebezpečná je dehydratace malých dětí, kterou vyvolá nízký příjem tekutin spolu s velkým výdejem vody ve vodnatých stoličkách. Dehydratace může nastat již za několik hodin od počátku příznaků. Onemocnění může vyžadovat i hospitalizaci s nepřetržitou kontrolou a aplikací výživy nitrožilně.

Léčba střevní chřipky

Za normálních okolností si člověk poradí sám a není potřeba navštěvovat lékaře. Léčba spočívá především v dodržování diety a klidu. Tělo potřebuje dočerpat především minerály a chybějící tekutiny, které ztrácí řídkou stolicí a zvracením. Během prvních pár hodin onemocnění vynechte tuhou potravu a pijte čaj (může být mírně oslazen hroznovým cukrem), vodu nebo minerálky. Podrážděnému žaludku pomůže, když budete tekutiny upíjet po menších douškách. Kojené děti nikdy nepřestávejte kojit! U malých dětí může být někdy obtížné doplnit potřebné množství tekutin. Starším dětem můžete podávat rehydratační roztok, při střevní chřipce u kojenců je často nutná hospitalizace, během které jsou tekutiny a výživa podávány nitrožilně.

Po uklidnění žaludku můžete začít pomalu jíst lehce stravitelná jídla (banán, rýži, dušenou mrkev, bílé pečivo). Více informací najdete v článku „Dieta při průjmových onemocněních“.

Během léčby, ale i po odeznění potíží je vhodné užívat podpůrné přípravky, jako jsou probiotika a minerály. Probiotika pomohou stabilizovat vaši střevní mikroflóru a minerály uleví vyčerpanému organizmu.

Akutní průjem by měl ustoupit do 14 dnů. Pokud trvá déle, pokud ho doprovázejí vysoké horečky, příliš časté a neustupující zvracení nebo pokud tělo jeví příznaky dehydratace, je potřeba navštívit lékaře.

TIP NA VIDEO: Co by měli jíst muži po třicítce?

Video se připravuje ...
VIDEO 

Léky

Se střevní chřipkou vám mohou pomoci volně prodejné léky, jako je Endiaron nebo černé uhlí. Nicméně ne vždy je nemocný schopen posoudit, zda se jedná o infekční průjem, a v případě průjmu neinfekčního mohou tyto léky stav nemocného ještě zhoršit.  Proto jsou nejlepší rehydratace, časná realimentace, klid a případně probiotika. Pouze u některých bakteriálních zánětů pomohou antibiotika. Zahájení podávání antibiotik by mělo vždy být až po jasném kultivačním nálezu původce průjmu ve stolici.

Bylinky

Podrážděný žaludek a střeva vám pomohou zklidnit bylinné odvary z ostružinového listí, heřmánku, máty peprné nebo meduňky. Vhodné jsou také protizánětlivé bylinky, jako jsou tymián, jitrocel nebo lipový květ. Na posílení střev si uvařte čaj z ostružinového listí, 2 lžičky přelijte 250 ml vroucí vody, vyluhujte a pijte 2krát denně, vždy před jídlem.

Homeopatika

Pomoc při střevní chřipce můžete hledat i v homeopatii. Účinným lékem na infekční průjmy a zvracení je Arsenicum album 9 CH - pomůže při bolestivém průjmu nejčastěji od zkaženého jídla, pacienta trápí odřený konečník s pálivou bolestí, velká schvácenost po stolici. Dávkování 5 granulí po každé stolici, při zlepšení prodlužovat interval až do vysazení.

Croton tiglium 9 CH - pomůže na křečovité stahy střeva, hojný, vodnatý průjem, nejčastěji po podávání antibiotik, pacient má pocit šplouchání ve střevech. Dávkování 5 granulí po každé stolici, při zlepšení prodlužovat interval až do vysazení.

Se zkaženým žaludkem obecně pomůže Nux vomica 9 CH. Dávkování 5 granulí po každé stolici, při zlepšení prodlužovat interval až do vysazení.

China 9 CH - pomůže při nebolestivých vyčerpávajících průjmech s plynatostí a kručením v celém břiše. Dávkování 5 granulí po každé stolici, při zlepšení prodlužovat interval až do vysazení.

Letní průjem turistů v teplých krajích, průjem při růstu zubů, při požití většího množství ovoce pomůže zastavit Podophyllum peltatum 9 CH. Dávkování 5 granulí po každé stolici, při zlepšení prodlužovat interval až do vysazení.

Průjem s poruchami trávení po nadměrném příjmu potravy, říhání, vodnatý průjem s nestrávenými zbytky potravy a bílý tlustý povlak na jazyku pomůže řešit Antimonium crudum 9 CH. Dávkování 5 granulí po každé stolici, při zlepšení prodlužovat interval až do vysazení.

(Zdroj: Poznáváme homeopatii, Grada 2008)

Inkubační doba

1-3 dny

Očkování

ano

Délka léčby

7-14 dní

Domácí léčba a babské rady

Léčbu gastroentritidy můžete podpořit a urychlit klidem na lůžku. Pravidelně také doplňujte tekutiny, a to alespoň 3 litry denně. Vhodné jsou voda, minerálka a černý čaj. Dodržujte dietu, díky tomu budete mít jistotu, že oslabený organizmus postupný návrat k běžné zátěži a stravě zvládne. 
Při střevních potížích jsou vhodné suchary, piškoty, pečivo, bílá rýže nebo také jablka a banány. I potom, co nepříjemné příznaky střevní chřipky odezní, se vyhněte mléčným výrobkům, sladkostem a hlavně tučným jídlům.

Vyšetření

Základem diagnostiky je anamnéza, tedy zjištění toho, co onemocnění předcházelo. Následně se odeberou vzorky stolice, případně i krev a moč a ty se posílají k laboratornímu vyšetření. Pokud se jedná jen o silnou virovou střevní chřipku, předepíše lékař pouze přísnou dietu. Pokud jde o původ bakteriální nákazy, může Vám lékař předepsat v případě nutnosti antibiotika. Nutné je i tady zejména režimové opatření (dieta, dostatek tekutin, klid).

Očkování

V současné době existuje vakcinace proti rotavirům, které postihují zejména děti. Očkování proti rotavirům nepatří mezi povinná očkování a záleží na rodičích, zda svoje dítě nechají, či nenechají naočkovat. První dávka vakcíny by měla být novorozencům podána mezi 6. až 15. týdnem života.

V těhotenství

Vzhledem k běžnému trvání nemoci střevní chřipka v těhotenství nepředstavuje žádný mimořádný problém. Vysoké teploty a vysílení organismu jsou sice nežádoucí, ale tento stav by neměl trvat delší dobu. Je potřeba dbát na pitný režim a o něco více se šetřit. Je lepší vyhledat lékaře a poradit se s ním ohledně vhodné léčby v těhotenství a stejně tak i v případě onemocnění v období kojení dítěte. V případě průjmového onemocnění v době porodu je nutné tuto skutečnost sdělit porodníkovi, případně porod uskutečnit za zvýšených hygienických podmínek. 

Možné komplikace

Vysoké teploty při horečce, pocení a pravidelné průjmové projevy zbavují tělo velkého množství tekutin a vystavují nemocného dehydrataci. Ta může velice zkomplikovat průběh onemocnění zhoršením dýchání, poškozením pokožky a především přehřátím organismu a ohrožením života. Velkou komplikací je tzv. minerálový rozvrat, to je situace, ve které akutně chybí dostatek některých minerálních látek vyplavených z těla ať už zvracením nebo průjmem. Dochází k minerální nerovnováze a začnou se projevovat další symptomy, např. při nedostatkem draslíku se může začít projevovat porucha srdečního rytmu, při nedostatku hořčíku zase svalové křeče a třes.

Onemocnění může mít silnější projevy nebo delší průběh především u dětí a starých lidí, což je pro tělo mnohem namáhavější, organismus se hůře brání a po nemoci se hůře zotavuje. Onemocnění střevní chřipkou obvykle netrvá déle než týden, ale některé doprovodné projevy jako únava, bolesti hlavy a slabost v kloubech a svalech můžou přetrvávat následující až dva týdny.

Prevence

Prevencí průjmových onemocnění je dodržování hygienických návyků: mytí rukou před jídlem a po toaletě, omývání ovoce a zeleniny, případně dalších potravin, nepití společně s dalšími lidmi například z lahve nebo z hrnku, nepoužívání společných ručníků a dalších předmětů denní hygieny. Posilujte imunitu vhodnou stravou a dostatkem pohybu.
Dbejte také na dostatečnou hygienu při přípravě jídla (aby se například syrové maso nedotklo nádobí, pracovních ploch nebo příborů, na kterých pak budete připravovat například zeleninový salát a podobně). 

Způsob nákazy

Původ nákazy může být virový nebo bakteriální. K přenosu může docházet i v důsledků špatně připraveného či zkaženého jídla, kontaminací vody nebo nákazou při bližším kontaktu s nakaženou osobou.

Kdy jít k lékaři

Střevní chřipka je nebezpečná hlavně pro malé děti a při jejím propuknutí je vždy zapotřebí vyhledat lékaře. Onemocnění kojence vyžaduje i hospitalizaci s nepřetržitou kontrolou a aplikací výživy nitrožilně. U dospělých a starších dětí je nutné lékaře vyhledat, pokud zvracení a průjem trvají více než tři dny nebo jsou-li ve stolici patrné známky krve. Nebezpečné jsou i teploty kolem 39 °C trvající déle než tři dny. Pokud je problém s příjmem tekutin i po menších dávkách, je také potřeba vyhledat lékařskou pomoc a zabránit možné dehydrataci.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.