Jak se zbavit rýmy u dětí? Jak odsávat rýmu u kojence? | Moje zdraví

Odsávačka, nebo kapky? Jak odstranit rýmu u kojence?

Odsávačka, nebo kapky? Jak odstranit rýmu u kojence?
Pokud vaše dítě stříkání do nosu špatně snáší, zkuste vytírat nos jen namočeným vatovým tamponkem • Autor: Shutterstock.com
23. listopadu 2017 • 06:00

Nastuzené děťátko má ucpaný nos, slzí mu oči, je neklidné kvůli bolestem v krku, má rozpraskané rty. Hleny bývají zpočátku průhledné, vodové, později mohou získat nazelenalou barvu. Nosánek malého dítěte se snadno ucpe a dýchání je velice zhoršené. Problém začíná být s krmením, dítě ztrácí chuť k jídlu. A rodiče řeší zásadní problém: Jak dostat rýmu z nosu ven?

 

U kojenců a malých batolat je nejjednodušší použít odsávačku – buď balonkovou, nebo takovou, která se dá připojit na vysavač. Moderní odsávačky mají pojistku, která znemožňuje odsát přílišné množství hlenu. A za několik sekund je hotovo.

Pro děti starší 6 měsíců existují kapičky nebo sprej do nosu, které sníží otok nosní sliznice a zkapalní hlen. Tyto přípravky by se však neměly užívat déle než jeden týden!

Pokud dáváte přednost přírodním prostředkům, vytírejte nosánek směsí s velmi slabým výtažkem z borovice, máty, eukalyptu nebo azulenu v neutrálním (například mandlovém) oleji. Pomocí pro malé děti je inhalační dudlík, který je opatřen speciální čepičkou s „cedníčkem“. Čepička se otevře, naplní vatičkou s esenciálním olejem a dítko může dudlat. Éterické výpary tak přecházejí přímo do nosu a dýchání je snazší.

S velkou výhodou můžete použít nosní sprej s léčivou mořskou nebo jinou hlubinnou vodou. Jen počítejte s tím, že malé dítko nebývá příliš nadšené, když mu stříkáte do nosu, lepší je tedy jen sliznici vytírat namočeným tamponkem. 

Zvedněte postýlku a zvlhčete vzduch

I vy sami, máte-li rýmu, si podvědomě dáváte více pod hlavu. U malého dítěte platí stejné pravidlo. Protože do jednoho roku spí bez polštáře, je dobré mu zvednout celou postýlku, a to zhruba o 10 centimetrů - nejlepší je podložit nohy postýlky. A nezapomeňte zvlhčovat vzduch - pokryjte rám postýlky nebo topné těleso namočenými a vyždímanými plenkami nebo použijte elektrický zvlhčovač vzduchu, který funguje také jako čistička. Teplota v místnosti by neměla být jako na Sahaře, postačí 18-20 °C. Často a krátce větrejte.

Jak se vyhnout píchání uší?

Pro dospělého je rýma docela banální záležitost. Malé děti však nemají dostatečně vyvinutou Eustachovu trubici, infekční obsah se tudíž touto cestou může rychle dostat do oblasti středního ucha. A to už není jen tak - bolesti ouška jsou pro malé dítě velmi stresující a bolestivé, navíc je musí řešit specialista propíchnutím ušního bubínku. Proto je dobré se s rýmou efektivně „poprat“ hned zkraje. Zabráníte tím prosáknutím infekce dále do ucha.

Co s teplotou?

Jejda, vždyť celé hoří, zděsíme se, když se dotkneme našeho malého miminka. Kojenci do 6 týdnů věku však ještě nemají správně vyvinutou termoregulaci, vyšší teplota nebo horečka je tak docela běžný úkaz. Dosahuje-li 37-37,5 °C, zatím není důvod k panice.

Jakmile však přesáhne hranici 38 °C, nastává potřeba ji snížit. Starší dítě můžeme krátce osprchovat vlažnou vodou, vykoupat nebo omýt. Voda by měla mít zpočátku teplotu okolo 36 °C, postupně ji můžeme snížit až na 26 °C. S kojencem se ovšem do takového dobrodružství pouštět nemůžeme - mohl by dostat šok. Dobře funguje zábal končetin, opět jen do vlažné vody. V žádném případě dítě nebalte do peřin ani nepřetápějte! Pokud horečka stále neklesá, je čas povolat pomocníky z lékárny. Malé děti dobře reagují na čípky, sirup nebo kapky, starším jednoho roku můžeme podat rozdrcené tablety. Dítě kvůli rýmě nebo teplotě zpravidla nemá chuť k jídlu - myslete na to, že o co méně jí, o to více by mělo pít.

Nedostane-li se dítě zpět k normální teplotě do 3 dnů, konzultujte jeho stav s lékařem.

Nemocné dítě utěšujte

I dospělý, který se necítí ve své kůži, potřebuje podporu. U dítěte to platí několikanásobně. Pochování, pohoupání, čtení pohádek, klidná hudba - to vše mu pomáhá nepříjemnosti překonat. A pamatujte, že potřeba odpočinku a spánku stoupá do nadoblačných výšin. Většinou se vše dostane do původních kolejí do týdne.

Pokud během této doby zaznamenáte jakoukoli odchylku od normálu (dítě je neklidné, podrážděné či naopak apatické, sahá si na ouško, přidá se sípání, štěkavý kašel, stoupá teplota…), je čas na okamžitou návštěvu lékaře. 

Odborná spolupráce: MUDr. Dana Nedělková ordinace pro děti a dorost, Praha 2

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.