Muž na zdravotní dietě
Muž a dieta. Tato dvě slova zdánlivě nejdou dohromady. I v životě muže – ocelového chlapáka a opory domácnosti – se však najdou chvíle, kdy je nucen více či méně pozměnit svou životosprávu.
Málokterý muž si přizná, že se mu zvyšuje tlak nebo že ho začalo píchat u srdce, i když jde volným krokem. A povzdechne si nahlas, že si zase musel koupit o číslo větší džíny nebo že mu po jídle ani pastilky na trávení nepomohou? Pozor na to – měl by vědět, že i jemu brzy může zasvítit pomyslná červená. Čím častěji se bude rozčilovat, čím déle bude sedět bez pohnutí v kanceláři, čím více piv vypije a sladkých větrníčků sní, tím širší cestičku si vyorává směrem ke hřbitovu.
A protože vy, ženy, přítelkyně, manželky, matky, už dávno víte, že muž se sám o sebe nepostará, měly byste také vědět jak mu pomoci. Tady totiž platí více než jinde, že láska prochází žaludkem. Dokud jeho zdravotní problém nevyžaduje stálý medicínský dozor, může si pomoci díky životosprávě. To by mu doporučil i každý lékař.
Vysoký cholesterol
Že vám v krvi koluje více cholesterolových částic, než je zdrávo, nemusíte vůbec pocítit. Do padesátky nejste před jejich ukládáním částečně chráněn hormony, jako je tomu u žen. Po 50. narozeninách už se ovšem rozdíl mezi muži a ženami stírá. Jak svým cévám odlehčíte od cholesterolu? Skoncujte s kouřením. Nikotin, jenž je součástí tabáku, ničí výstelku cév, ve kterých se pak snáze uchytí trombus. Sklenka vína k večeři je dobrou prevencí infarktu.
Dejte zelenou pomyslnému nebo i skutečnému rybolovu. Cholesterolové usazeniny pomáhá rozpustit také lecitin. Jeho bohatými zdroji jsou játra, oříšky či sojové boby. Smlsněte si během dne na hrstičce mandlí (nikoli hrstech) nebo si dejte lehkou večeři s čerstvým špenátem a avokádem. Zaměřte se i na omega-3 mastné kyseliny, jež můžete dodávat do těla ve formě potravinových doplňků. Nezapomeňte si nechat změřit cholesterol v rámci preventivních prohlídek.
Zvyšování hladiny cholesterolu se připisovalo vejcím. Vědci ale zjistili, že vajíčka nemusíte odsuzovat jako původce zvyšování cholesterolu a rizik srdečních onemocnění. Jedno vejce denně rozhodně neuškodí ani kardiakovi. A káva? Rozumné pití kávy nezvyšuje riziko rozvoje hypertenze a srdečně-cévních onemocnění.
Obezita
O obezitě už bylo napsáno mnoho slov, tak jen základní fakta: Jakmile si okolo pasu naměříte víc než 100 cm, zpozorněte. Začínáte se blížit ideálu z dob Rubense. Je čas na změnu! Jídelníček sestavujte s odborníkem a s trenérem si také nastavte denní aktivity. Pomáhá pohyb, který zvýší vaši tepovou frekvenci na 60–75 % té maximální. Tu spočítáte tak, že od čísla 220 odečtete svůj věk. Výživová doporučení se u obezity v podstatě neliší od dietních opatření v případě diabetu 2. typu.
Metabolický syndrom
Má ho každý třetí muž. Metabolický syndrom je kumulace rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění. Vyšší šanci máte, pokud jeden z vašich rodičů stonal s vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou 2. typu či obojím. Rizikovým faktorem pro rozvoj metabolického syndromu je také spánková apnoe nebo chronické deprese. Je-li obvod všeho pasu větší než 102 cm, hladina triglyceridů menší než 1,7 mmol/l, hladina „hodného“ HDL cholesterolu nižší než 1,0 mmol/l, krevní tlak vystoupal na 130/85 mmHg a hladina krevního cukru dosáhla hranice 5,6 mmol/l, pak máte aktuální problém. Pro dietu platí vše níže popsané.
Vysoký krevní tlak
Hodnotu 130/90 mmHg, zvláště pak naměříte li-ji vícekrát za sebou, je žádoucí snížit. Jak? Pro začátek zredukujte příjem kuchyňské soli. Vyhněte se přesoleným potravinám (uzeniny, slané sýry, slané pečivo…), nepřesolujte při vaření (inspirací by vám mohla být kniha „Vaříme bez soli“ autora Miroslava Légla). Používejte zeleninu do každého jídla; nejen syrovou, ale i vařenou – jako pyré, do pomazánek, zeleninových hranolků. Do polévky na talíři přidejte lžičku lněného nebo řepkového oleje, protože obsahují omega-3 mastné kyseliny.
Do svého jídelníčku přidejte vápník, který se nejlépe vstřebává z polotučného mléka a ještě lépe ze zakysaných mléčných výrobků. S alkoholem jednejte rozumně. Je zajímavé, že tak jako jeho vysoký příjem dlouhodobě zvyšuje krevní tlak, je i absolutní abstinence rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění. Doporučenou denní dávku alkoholu není možné přesně určit, ale už 2 piva, 2 sklenky vína nebo destilátu některým z vás mohou zvyšovat krevní tlak. A nezapomeňte se hýbat! Postačí 30 minut denně, 5 dní v týdnu.
Ischemická choroba srdeční
Bolí vás u srdce? Snadno se zadýcháváte? Máte vysoký cholesterol? Pak byste mohli být adepti ischemické choroby srdeční. Co dělat, aby se váš stav nezhoršil? Přestaňte kouřit. Provádějte přiměřenou tělesnou aktivitu (kterou snášíte bez dušnosti) po dobu 20–40 minut, 3–5 dní v týdnu.
Dejte přednost nenasyceným mastným tukům před nasycenými – používejte řepkový a olivový olej, snižte příjem tučného masa a uzenin a zmírněte příjem mléčného tuku.
Pozor na přílišnou spotřebu výrobků s kokosovým či palmojádrovým olejem – jsou rostlinné, ale obsahují především nasycené tuky. Zredukujte obsah trans-mastných nenasycených kyselin (jsou v přepalovaných olejích, náhražkách čokolády, tuhých polevách a oplatkových náplních). 2x týdně jezte ryby, dopřejte si avokádo, ořechy, semínka, lněný olej… Snižte příjem jednoduchých cukrů, které se nacházejí ve sladkých limonádách a cukrovinkách). Alkoholu holdujte velice, velice střídmě.
Potíže se žlučníkem
Máte-li potíže se žlučníkem, měli byste svůj jídelní režim založit na častějších, ale menších dávkách (cca 5x denně po 2–3 hodinách. Na jídlo si udělejte čas, dobře jej rozkousejte, jezte pokud možno v klidu. Omezte ve své stravě tuky (maso, uzeniny, pomazánky, krémy, majonézy). Přeorientujte se na libové maso, drůbeží, kysané mléčné výrobky, starší a nekynuté pečivo, zeleninu a ovoce podle toho, které vám nejlépe vyhovuje.
Chronický zánět slinivky
U závažnějšího stavu chronického zánětu slinivky dochází kvůli špatnému trávení nebo častým průjmům ke ztrátám tukových buněk a svalové hmoty. Při potížích se slinivkou platí absolutní zákaz alkoholu. Lékaři radí přijímat jen tolik energie, kolik je jí schopen váš organismus absorbovat. Jídlo si rozdělte do menších dávek, jezte 6–7x denně, po 2,5–3 hodinách. Dejte přednost velmi lehce stravitelným jídlům, jednoduchým po chemické stránce a šetřícím organismus po té mechanické. Obloukem se vyhněte přepalovaným tukům.
Červenou u vás mají tuky skryté v tučném mase, uzeninách, sýrech a ořeších. Přidejte bílkoviny ve formě lehkých jogurtů a vařeného libového masa. Doporučené jsou sacharidy s nízkým glykemickým indexem, rozdělené do celého dne (brambory vařené v páře, rýže, těstoviny vařené al dente). Nezapomínejte na vlákninu v ovoci a zelenině. Pozor na nadýmavé druhy zeleniny – cibuli, česnek, papriku, luštěniny a celá zrna! Pijte mezi jídly, minimálně 1,5 litru denně. Vhodné nejsou silný čaj, káva a ostré koření.
Odborná spolupráce: MUDr. Ing. Tereza Hodycová ProFit Institut (www.profi tinstitut.cz)