Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Většině dětí ničí boty nohy i páteř. Jak tomu zabránit?

Většině dětí ničí boty nohy i páteř. Jak tomu zabránit?
Autor: istock.com
28. května 2020 • 10:00

Boty po starších sourozencích, ale také levné produkty z asijské produkce, to jsou hlavní důvody, proč mají české děti tak špatný stav nohou. Při dlouhodobé zátěži se mohou projevit i trvalé změny, které se odstraňují až v dospělosti operacemi.

Funkční poruchu nohy až deformity mají zhruba v šesti letech dvě třetiny dětí. Nejčastěji se jedná o výrazné snížení klenby, jak příčné, tak podélné, špatné postavení v kotnících a jejich nestabilita, vbočené palce a různé otlaky a deformity nehtů. 

Další informace k tématu najdete zde.
Víte, které boty nám nejvíc škodí? Více čtěte zde.

Dalšími problémy, které i tak malé děti trápí, jsou bolesti úponů svalů v plosce nohy a Achillových šlachách. Tyto problémy se pak dále projevují až do do kolenních i kyčelních kloubů, pánve a následně páteře. To dříve či později vede k bolestem a přenášení problémů na celé tělo.

Na vině jsou špatné boty

Možná to ještě někoho překvapí, ale to všechno začíná špatnou obuví. „Příčinou je nevhodná obuv, protože děti mají nohy zavřené v úzkých, tvrdých, neohebných botách nebo naopak v teniskách a jiných sportovních botách do špičky s odpružením paty,“ říká MUDr. Jana Štveráková, primářka Oddělení léčebné rehabilitace Vítkovické nemocnice Agel v Ostravě.

Dominik Šprunk, expert na zdravé obouvání a výrobce zdravotní obuvi Santé, k tomu dodává: „Pro děti nejsou na celodenní nošení vhodné ani takzvané barefoot boty, které se v posledních letech stávají trendem. Noha by měla mít co největší kontakt s terénem, jen pokud chodí po přírodním podloží. Chození naboso po tvrdé podlaze nebo venku po asfaltu neprospívá ani dospělé noze, natož dětské.“  

Tenisky po starším sourozenci? Raději ne

Rodiče by si podle odborníků měli více všímat důležitých parametrů dětské obuvi. Některé jsou překvapivé. „Do velikosti chodidla 27–28 by bota měla mít rovnou stélku. Nevhodné jsou boty s ortopedickým tvarováním, protože dítě má v tomto období plosku pokrytou tukovým polštářkem a klenek nohu deformuje. I v pozdějším věku je nutné, aby byla noha v botě dostatečně fixována. K tomu slouží pevný opatek, který vyztuží botu v oblasti paty. Opatek společně s vhodným střihem svršku, regulovatelným suchým zipem či šněrováním, dokonale fixuje nohu dítěte a je dobrou prevencí před vznikem nejrůznějších deformit nohou,“ doporučuje Dominik Šprunk.

Vše o tom, jak vybírat vhodnou obuv, čtěte zde.

Za vysoce rizikové považují odborníci nakupování použitých bot z bazarů a tržišť. Dětské noze neprospívá ani nošení opotřebované obuvi po starších sourozencích. Takové boty mají mnohdy sešlapané opatky a patníky, prošlapané podešve, zdevastované podšívky a stélky a vůbec jsou vyšlápnuté po předchozím spotřebiteli.

Jeho slova potvrzuje primářka Štveráková. „Deformity chodidel a postavení nohou lze upravit až v dospělosti operacemi. Nejčastěji deformity nohou vznikají při dlouhodobém nošení bot menších, než je aktuální velikost chodidla. Rodiče by měli hlídat, zda dítě už z bot nevyrostlo, a dbát na to, aby mělo dítě vždy dostatečnou velikost obuvi a také více párů bot, aby mohlo boty střídat.“ Čím mladší dítě mají, tím častěji je potřeba boty kontrolovat a pořizovat nové.

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.