Jak vybírat dětem boty? | Moje zdraví

České děti mají stále větší nohu. Jakou jim vybrat obuv?

České děti mají stále větší nohu. Jakou jim vybrat obuv?
Dnešní děti mají o centimetr větší nohu než měly před dvaceti lety • Autor: iStock.com
22. září 2018 • 06:00

Děti ve vyspělých zemích rostou do výšky a samozřejmě i do šířky. Mají větší nohu, a tak rodiče stále častěji trápí problém, jaké boty jim koupit. Výrobci obuvi si toho totiž zatím nevšimli. Co dělat, abyste se vyvarovali chyb a nepoškodili dětskou nohu?

České děti mají nejen větší nohu než dříve, ale jsou také vyšší a více váží. Je to tím, že mají lepší výživu, navíc také dnešní děti prožívají oproti generaci před nimi dříve pubertu a období dospívání. Chlapci ve věku šest až sedm let mají nohu větší téměř o centimetr. Velikost 41 a 42 u dívek je dnes poměrně běžná stejně jako u chlapců velikost 45 a 46. Je to výrazně více než před 30 lety, kdy už čtyřicítka byla považována za výjimečně velkou nohu.

Možná si řeknete, že dnešní nabídka obuvi je zejména po masivních rozvoji e-shopů mnohem větší než dříve, ale není to zase až tak pravda. Pro dospělé boty seženete, ale koupit botu pro štíhlou dvanáctiletou dívku s velikostí 41 tak snadné už nebude. “Dětská noha je sice délkově jako dospělá, ale je podstatně užší,” vysvětluje MUDr. Marie Součková z Lékařského podiatrického centra v Praze.

Koupit boty na sport takový problém není, tam je nabídka veliká a navíc si prostě jenom více utáhnou tkaničky, ale vybrat balerínky? To už je docela složité. Doktorka Součková se dokonce setkává s lidmi, kteří si z těchto důvodů nechávají šít boty na míru. To je ale finančně velmi náročné a není to řešení pro většinu populace a už vůbec ne pro dospívající, kterým navíc noha pravděpodobně ještě vyroste.

Některé firmy nabízejí v různých velikostech různou šířku obuvi, někdy je po nich ale třeba pátrat po zahraničních e-shopech. Další možností podle Součkové je aplikace stélky, aby odpovídající velikost obuvi padla i do šířky.

Děti rostou do všech směrů

Proč vlastně nohy nejen českých dětí tak rostou? Souvisí to jednak i s výškou, do jaké děti dorůstají. Za uplynulé století se tělesná výška u mužů zvýšila o 12 cm a u žen o 67 cm. Tělesná výška se ještě po 2. světové válce prudce zvyšovala.

Kromě do výšky ale rostou české děti také do šířky, nejvíce za poslední roky přibývá těch obézních. Podíl chlapců s normální váhou se v Česku od roku 1976 do roku 2016 snížil z téměř 70 procent na 56,5 procenta, podíl dívek s normální váhou klesl z 71,4 procenta na 64,2 procenta. Zajímavé je, že ještě v roce 1976 více než pětina dětí a dospívajících spadala do kategorie „podváha”. V současnosti je to necelých 14 procent (11,3 procent chlapců a 13,9 procent dívek).

Co se týče nadváhy, která není tak riziková jako obezita, chlapců spadajících do této skupiny přibylo v porovnání s obdobím před 40 lety trojnásobně a aktuálně jich je už téměř třetina. Dívek pak do skupiny „nadváha” spadá přes 20 procent. Stejně jako u dospělých však nejrychleji roste počet obézních dětí  v roce 2016 byl podíl chlapců s obezitou asi 7,5krát vyšší než před 40 lety, u dívek šlo pak zaznamenat šestinásobný nárůst.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.