Zdravé nohy? Chůze naboso chodidlům škodí, říká odborník | Moje zdraví

Zdravé nohy? Chůze naboso chodidlům škodí, říká odborník

Zdravé nohy? Chůze naboso chodidlům škodí, říká odborník
Autor: istock.com
20. února 2020 • 12:00

Jste zvyklí se během dne nepřezouvat, po návratu z práce domů shodit boty a zůstat jen v ponožkách nebo naboso? Tím ale bohužel svým nohám škodíte. A u dětí to platí dvojnásob.

Odborníci uvádějí, že až 95 % dětí nastupujících do prvních ročníků základních škol trpí deformitami nohou. Přitom při narození má přes 90 % miminek nožičky zdravé. Z toho vyplývá, že k poškození dochází až následně, nevhodnými typy či velikostmi botiček, běháním naboso po rovných tvrdých plochách, stejně tak jako třeba špatnou volbou punčoch či ponožek.

Děti potřebují boty s opatkem

Zkušený ortoped MUDr. František Picek z pražského ORP centra k tomu říká: „Je vhodné být opravdu pozorný při výběru dětské obuvi. Tedy, dbát na to, aby u malých dětí měla botička krom pohodlného vnitřku i pevný takzvaný opatek čili část obepínající patu. Bota by měla být prodyšná, aby se v ní nožka nepotila. Pokud rodiče kupují boty větším dětem, neměli by se obávat botu už v obchodě vyzkoušet, nechat děti proběhnout se, zabrzdit, bota by se měla v přední částečně ohnout, ale ne zlomit, zato zadní část kolem paty musí být pevná.“

A co naopak podle odborníků není pro děti zrovna ideální? Pro celodenní nošení nejsou vhodné různé typy gumotextilní obuvi (tenisky, cvičky, kecky, jarmilky a podobné), které jsou určeny zejména pro sport a venkovní hry.

Pro zcela malé děti se nedoporučuje nosit tenisky a textilní obuv s pryžovou podešví, neboť díky dobré přilnavosti podešve k podložce sklouzává noha dítěte v obuvi dopředu, což vede spolu s teplem, jež se v obuvi tvoří, k poškození kůže a prstů. „Zatímco teplo v usňové obuvi se zvýší asi o 10 procent, u textilní obuvi s pryžovou podešví je to zhruba o 25 %. Proto by tato obuv měla být používána krátkodobě pouze pro sport,“ vysvětluje Irena Sehnalová, specialistka prodeje z Ateliéru zdravého obouvání na pražských Vinohradech.

Přezujte se

Odborníci stále znova a znova upozorňují, že každá bota by měla splňovat určitý účel. „Během dne je proto vhodné měnit obuv dle účelovosti a ve chvíli, kdy je to možné a vhodné, pokud možno ulevit namáhaným nohám a chodidlům tím, že se přezujeme do otevřených pantoflí, nejlépe zdravotních. Noha lépe dýchá a tím dojde také k jejímu lepšímu prokrvení,“ popisuje Dominik Šprunk, odborník na zdravotní obuv a zakladatel společnosti SANTÉ.

Do práce, pokud jdete pěšky, volte pohodlnou či sportovní obuv, pokud jedete autem, doporučuje Šprunk botu s pohodlným svrchem, tenkou podešví a bez podpatků, což samozřejmě někdy není možné, a proto je tak důležité dát nohám včas oddech.

Nohy a chodidla navíc během dne otékají, čímž mohou významně změnit svůj objem, dokonce až o 1–1,5 velikostní skupiny. Pro osoby, které jsou k otékání nohou více náchylné, je vhodné nošení zdravotní obuvi s pohodlnou stélkou, která podporuje správnou fyziognomii nohy.

Doma na boso?

Nezbytnou podmínkou zdravého vývoje nohou je rovněž nošení vhodných přezůvek, a to i doma, kde byste neměli být jen v ponožkách, i když vám to připadá pohodlné a dokonce to považujete za zdravé.

Proč je třeba mít i doma přezůvky? „Chodit naboso je pro člověka přirozené a vhodné, ale jen na přírodním podloží, například po písku, hlíně, trávě, malých jemných oblázcích a podobně. Dochází tak i ke správnému prokrvení nohou. Na tvrdém povrchu je to ale naopak nevhodné, neboť časem přichází komplikace v podobě zborcené nožní klenby a dalších. To se týká i všech rovných domácích podlah, pokud tedy nemáte všude vysoké huňaté koberce,“ varuje odborník na zdravotní obuv Dominik Šprunk.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.