Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

10 největších stresorů v životě a jak se jich konečně dokážete zbavit

10 největších stresorů v životě a jak se jich konečně dokážete zbavit
Jak se zbavit největších stresorů v životě? • Autor: istock.cz
10. ledna 2024 • 04:56

Člověka nejvíce stresují situace, které vyvolávají pocity nejistoty, nedostatečné kontroly nebo ohrožení duševního nebo fyzického zdraví. Jak s nimi pracovat? 

Finanční problémy, pracovní tlaky, konflikty v mezilidských vztazích, nejistota budoucnosti a nedostatek času pro odpočinek patří mezi hlavní stresory. Ovlivňují jedince na fyzické, emocionální a mentální úrovni, což může vést k celkovému zhoršení pohody a zdraví.

Jak poznat, že vaše psychika potřebuje odborníka? 

Video se připravuje ...
Jak poznat, že vaše psychika potřebuje odborníka?VIDEO 

Klíčem k zvládnutí stresorů je aktivní přístup k jejich řešení. Hledejte podporu od blízkých, využívejte relaxační techniky, cvičte pravidelně a buďte otevření změnám ve svém životě. Nejde o to, se stresu úplně vyhnout, ale o to, naučit se s ním zdravě pracovat a minimalizovat jeho negativní vliv na fyzické a duševní zdraví.

Toto je 10 největších stresorů v životě. Poradíme vám, jak se s nimi vyrovnat a nakonec se jich zbavit. Zvládání stresu je klíčové pro udržení celkového duševního a fyzického zdraví.

Nedostatek spánku

Nedostatek spánku je jednoznačně jedním z největších stresorů. A naopak také platí, že spánek je nejvíce ohrožen stresem.

Takový stav může mít závažné dopady na fyzické a duševní zdraví. Krátkodobě může vést k pocitu únavy, podrážděnosti a snížené pozornosti. Delší doba nedostatku spánku však může způsobit vážnější problémy včetně oslabení imunitního systému, zvýšeného rizika rozvoje metabolických onemocnění a srdečních chorob.

Kromě toho může mít vliv na kognitivní funkce, což znamená sníženou schopnost koncentrace, oslabení paměti a rozhodování. Chronický nedostatek spánku také přispívá k vzniku úzkosti a deprese. Vytvořte si pravidelný spánkový režim a vyhýbejte se stimulujícím činnostem před spaním, vypněte včas mobil a nespoléhejte se na léky.

Kvalitní spánek je alfou a omegou správně fungujícího imunitního systému. "Během spánku totiž probíhá celá řada regeneračních procesů. Kromě toho dostatečný spánek pozitivně ovlivňuje náladu a úroveň chronického stresu. Chronický stres totiž imunitu naopak prokazatelně oslabuje," vysvětluje Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren BENU.

Neschopnost říct ne

Když máte mnoho závazků, přebíráte odpovědnost za cizí problémy a nedokážete stanovit hranice, vystavujete se nejen přetížení, ale také chronickému stresu. Tato situace může vyústit v emocionální vyhoření, únavu a sníženou produktivitu. Abyste změnili tento vzorec, je klíčové se naučit stanovit si priority v úkolech, odmítnout nadměrné závazky a uznat vlastní omezení. Umění říkat ne není projevem slabosti, ale naopak znakem sebeúcty a schopnosti péče o své vlastní blaho. Postupné vybudování této dovednosti může zásadně snížit stres a přispět k celkovému zlepšení kvality života.

 

Finanční starosti

Finanční tlaky jsou pro mnoho lidí jedním z hlavních stresorů. Pro jejich zvládnutí je klíčové vést pečlivý rozpočet, plánovat finanční cíle a hledat možnosti na generování příjmů.

Pracovní tlaky

Náročná práce, nadčasové hodiny a tlak na výkon mohou vést ke stresu. Důležité je stanovit si realistické pracovní cíle, učit se delegovat a najít způsoby, jak udržet rovnováhu mezi pracovním a osobním životem.

Osamělost

Nedostatek sociálního kontaktu může způsobit pocity osamělosti, ty pak mohou vést k řadě civilizačních nemocí – od infarktu po Alzheimerovu chorobu. Zapojte se do aktivit, které vás baví, a snažte se navazovat nová přátelství. Komunikace s ostatními je klíčová.

U lidí, kteří trpí samotou, je navíc velmi rozšířena deprese. Je také známo, že osamělé osoby zažívají rychlejší průběh rakoviny a častěji onemocní nejrůznějšími virózami. Krátce řečeno: zdá se, že samota snižuje věk, kterého se lidé dožívají. Ukazuje to například tato studie.

Rodinné problémy

Konflikty v rodině mohou být velkým zdrojem stresu. Otevřená komunikace, porozumění a případně i rodinná terapie mohou pomoct vyřešit konflikty a upevnit vztahy.

Ztráta zaměstnání

Bezpečnost pracovního místa je pro mnohé klíčová. Připravte si alternativní plán, učte se nové věci a schopnosti a hledejte nové příležitosti, abyste byli připraveni na případnou ztrátu zaměstnání.

Zdravotní problémy

Pravidelná fyzická aktivita, zdravá strava a pravidelné zdravotní prohlídky mohou přispět k udržení dobrého zdraví. Důležitý je ale opravdu smysluplný odpočinek.

Nerealistická očekávání

Sami sobě dávejte střízlivé cíle a mějte i taková očekávání. Nepřetěžujte se nerealistickými očekáváními, která by mohla vést nejen ke zklamání, ale také k velké a nepřiměřené zátěži.

Nedostatek času pro sebe

Každý potřebuje čas na odpočinek a regeneraci. Stanovte si proto priority a věnujte čas činnostem, které vám přinášejí radost a uvolnění. Nenápadně sdílejte své potřeby s rodinou nebo přáteli. Malá pomoc nebo sdílení povinností můžou ulevit a vytvořit prostor pro vaši péči o sebe.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.