Trápí vás nespavost? Podle feng-šuej musíte změnit těchto 8 věcí! | Moje zdraví

Trápí vás nespavost? Podle feng-šuej musíte změnit těchto 8 věcí!

Trápí vás nespavost? Podle feng-šuej musíte změnit těchto 8 věcí!
Ložnice podle feng-šuej? Hlavně žádná elektronika • Autor: istock.cz
7. listopadu 2023 • 05:00

Potížemi se spánkem trpí bezmála polovina dospělých Evropanů. Co s tím? Vyzkoušejte principy tisíce let starého učení feng-šuej. Přináší rady, jak si zdravě zařídit ložnici a dobře se v ní vyspat. 

Feng-šuej pochází z Číny, kde vzniklo před více než 3,5 tisíce lety. V doslovném překladu znamená vítr a voda. Zabývá se vztahem člověka a prostoru, ve kterém se pokouší nastolit harmonii a nerušené plynutí životní energie čchi.

Jak zařít podle feng-šuej dětský pokoj? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Jak zařídit dětský pokoj podle feng-šuej? Poradí vám Jiří ČernákVIDEO 

Velmi dobře se jeho principy dají využít právě v tak důležité místnosti pro život a zdraví, jakou je ložnice. "Když spíte v místnosti přeplněné nábytkem, fůrou zbytečností a dalších překážek pro tok energie, nevyspíte se dobře ani s hrstí prášků," říká známá britská odbornice na feng-šuej Davina Mackail. Samozřejmě nemusíte přísně dodržovat všechna doporučení feng-šuej, aplikovat můžete jen taková, která jsou pro vás možná a přijatelná. 

Co do ložnice nepatří? 

  • použité kapesníky
  • mobilní telefony
  • štendry s oblečením
  • televize a jiná elektronika
  • fotky přátel, dětí, partnerů
  • hromádky oblečení
  • cokoli od bývalých partnerů

Kam umístit ložnici? 

"Ložnice je typická jinová místnost. Měla by být tedy tichá, tmavá, klidná a ponořená do jemných barev," radí světově uznávaná specialistka na feng-šuej Karen Kingston. Měla by být umístěna v zadní části domu nebo bytu, která je považována za jinovou. Když je to možné, měla by okna ložnice směřovat do zahrady nebo jiné zeleně, co nejdál od silnic a dalších rušivých elementů. Lidé, kteří vstávají brzy, by ji měli mít orientovanou na východ, "sovy" na západ. 

Vše o posteli 

Postel je v ložnici nejdůležitější kus nábytku. "V ložnici se nedoporučuje využívat prvek překvapení, proto umístěte postel tak, abyste viděli dobře na dveře. Vaše nohy by vleže neměly mířit přímo do dveří, protože jde o takzvanou pohřební polohu – tak se odnášejí nebožtíci z domu,“ vysvětluje odbornice na feng-šuej a designérka Olga Bušková. Podle ní by měly být postele v ideálním případě vyvýšené, aby byl pod nimi vytvořený prostor pro proudění vzduchu. 

Nejvhodnější jsou vyrobené z přírodních materiálů. „Čelo postele se má postavit pevně k nejsilnější zdi a mělo by být výše než druhá strana postele, kde jsou nohy. Není dobré, když je přímo za postelí okno, vytvářelo by pocit nejistoty a pouštělo by dovnitř průvan," radí Bušková. Postel by také neměla stát přímo mezi oknem a dveřmi. Jedním ze základů východních filozofií je harmonie a klid. Tak bychom měli i spát. 

Pokud musíte mít postel pod oknem, mělo by být co nejvýše nad hlavou, anebo by mezi postelí a oknem měla být vzdálenost aspoň 1,5 m. 

Obrazy jako balzám 

Feng-šuej doporučuje obrazy s klidnými motivy, jako je například les, pláž, květiny, zkrátka relaxační motivy, které je pak vhodné umístit i na protější stranu postele. Zrak vám pak ráno padne na orosené kapradí u lesní tůně, kytici pivoněk a oblaka nad loukou. Vyhýbejte se také bláznivým fotkám přátel, rodiny a podobně. Spousta barev, spousta emocí, spousta vzpomínek – to vše může vyvolávat neklid, hodně jangové energie, což má negativní vliv na spánek

Pozor na vodu 

Do ložnice nepatří akvária, obrazy s vodou, vodní fontány. „Voda je nestabilní prvek, stále mění svůj tvar, a mohli byste mít neklidné spaní,“ vysvětluje Olga Bušková. Čelo postele by proto nemělo být u zdi s koupelnou, protože byste měli vodu za hlavou. 

Úložné prostory 

Nábytku by mělo být v ložnici co nejméně, nejlépe z přírodních materiálů, se zaoblenými rohy. V úložných prostorách neschraňujte nenošené oblečení, staré časopisy a podobné věci – vytváří se tak prostor pro stagnaci, která není žádoucí. "Oděvy přehozené přes nábytek vytvářejí nepořádek a neklid. Nejhorší jsou skříňky zavěšené nad hlavou. Působí jako trám a lidé, kteří pod nimi spí, se budou cítit zranitelně. Stejný vliv má na nás všechno, co pověsíme nad postel,“" míní Olga Bušková.

Závěsy, osvětlení, dekorace

Vzhledem k tomu, že ložnice je místem odpočinku, měla by být chráněna před zvědavýma očima, a to i v případě, že bydlíte ve vyšších patrech – i tak totiž záclony a závěsy vytvářejí větší pocit bezpečí. Závěsy by zároveň měly dobře tlumit světlo zvenčí, zejména ráno. Pokud jde o světla, jsou vhodnější lampy než lustry. Nevhodné jsou zářivky, do ložnice patří tlumené teplé žluté osvětlení. 

Co se týče dekorace, vyhýbejte se kouskům, které jsou příliš velkolepé, ohromující, jako například příliš objemný rám obrazu, příliš dekorativní, pompézní lampa a podobně. I tady ale platí, že není třeba se kvůli zdrženlivému designu feng-šuej vzdávat své individuality. Pokud se cítíte lépe ve zdobnějším interiéru, je to na vás. 

Zrcadlo ano, nebo ne? 

Použití zrcadel v ložnici je možné, a to už proto, že opticky zvětšují prostor, ve kterém se vám pocitově lépe dýchá. Ovšem je nutné umístit ho tak, abyste na něj neviděli z postele. Výbornou variantou je zrcadlo namontované na vnitřní straně šatní skříně.  

Barvy pro spánek a klid 

V ložnici určitě nemají místo povzbuzující barvy jako červená, oranžová, fialová a bordó. Vhodné jsou naopak jemné, pastelové tóny jako světle modrá, zelená, béžová, světle šedá, krémová. Ve feng-šuej dvojnásobně platí rčení, že méně je více, vhodná tedy není ani přílišná barevnost doplňků – koberců, polštářů, dek, povlečení. "Na druhou stranu vždy lidem říkám, aby na úkor vlastního vkusu a pocitového komfortu nedodržovali pravidla, která jim nevyhovují," říká Karen Kingston.  

Autor: Silvie Rysová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.