Tříminutový test odhalí poruchy koncentrace. Vyzkoušejte, jak se umíte soustředit | Moje zdraví

Tříminutový test odhalí poruchy koncentrace. Vyzkoušejte, jak se umíte soustředit

Tříminutový test odhalí poruchy koncentrace. Vyzkoušejte, jak se umíte soustředit
Poruchy soustředění člověku velmi zkomplikují život. • Autor: Pexels
15. března 2024 • 06:00

Dnešní svět je plný různorodých podnětů, které neustále přitahují lidskou pozornost. Z tohoto důvodu se stává stále obtížnějším soustředit se pouze na jednu věc. Nicméně schopnost koncentrace je klíčová pro úspěšné provádění jakéhokoli úkolu. Pokud se i vás občas potýkáte s náhlými problémy s koncentrací, jednoduchý test vám může prozradit, jak na tom jste.

Poruchy soustředění představují závažný společenský handicap, který často vyřadí člověka z pracovního procesu a negativně ovlivní i jeho osobní život. Poruchy pozornosti jsou častým následkem změn v mozkových cévách, k nimž dochází vlivem kornatění cév a vysokého krevního tlaku. Výpadky soustředění mohou být prvním příznakem neuróz nebo organického poškození mozku. 

Jaké jsou příznaky poruch soustředění?

Poruchy soustředění se často – podle odborníků až ve 40 % případů – objevují zcela nečekaně, ale o to více vás mohou zaskočit. Příznaky se podobají projevům některých civilizačních chorob, které způsobuje nadměrný stres, nevyvážená strava, kouření a konzumace alkoholu nebo nedostatek pohybu.

Tyto projevy byste neměli brát na lehkou váhu, a to především tehdy, pokud máte vysoký krevní tlak. Ten může způsobit nedostatečné prokrvení mozku, které může vést až k mrtvici nebo demenci. Na jaké příznaky byste si tedy měli dávat pozor?

  • Neschopnost koncentrovat pozornost na konkrétní činnost,
  • roztržitost a ztrácení věcí,
  • myšlenky se rozbíhají různými směry,
  • nedostatek času, z něhož pramení nesplnění úkolů a nedodržení termínů,
  • duševní nepohoda, úzkost a stres.
 

Příčiny poruchy pozornosti

Poruchy pozornosti spočívají v různé míře narušení jednotlivých složek pozornosti. Docházet tak může ke snížení nebo naopak zvýšení pozornosti či k jiným odchylkám. Může nastat například snížení schopnosti koncentrace pozornosti (při vyčerpání, manické stavy, schizofrenie a jiné poruchy psychotického okruhu atd.). Nebo dojde k nepřiměřeně zvýšené funkci některé složky pozornosti (například zvýšení koncentrace pozornosti se zhoršením distribuce a selektivity při hypochondrii; předčasné reagování na podnět nebo přeslechnutí podnětu při velkém duševním napětí).

S poruchou pozornosti se potýká i řada dětí. Zde jsou problémy pozornosti spojené s hyperaktivitou. Je to vývojová porucha charakterizována nepřiměřeným stupněm pozornosti, hyperaktivity a impulzivnosti. Pozornost dítěte pracuje na základě regulace podráždění a útlumu. Na jedné straně zesiluje významné podněty a zvyšuje schopnost jejich vnímání a na straně druhé tlumí vnímání podnětů nedůležitých.

Nevíte, na čem jste? Otestujte se!

Pokud vás některý z výše uvedených problémů trápí, ale nejste si jisti, co může být jeho příčinou, zkuste si mozek otestovat v krátkém kognitivním testu, který zahrnuje 10 krátkých otázek z matematické i logické oblasti. Ten vám během tří minut prozradí, jak si, pokud jde o soustředění, stojíte.

Pokud váš test dopadne dobře, přesto neusínejte na vavřínech. A pokud vám test nepřinesl povzbudivé výsledky, informujte o svém zdravotním stavu svého lékaře.

 

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.