Pivní břicho: Jak ho shodit a jaká příčina za ním stojí? | Moje zdraví

Co je pivní břicho, mají ho i ženy a jak se ho zbavit? 

Co je pivní břicho, mají ho i ženy a jak se ho zbavit? 
Pivního břicha se zbavuje těžko • Autor: istock.cz
16. dubna 2024 • 00:00

Nemusíte se úplně vzdát chmele a ječmene, abyste přišli o pivní břicho. Pití piva s mírou spolu s dalšími změnami stravy a životního stylu vám může pomoct zhubnout.

Asi každý ví, jak vypadá pivní břicho. Trochu připomíná těhotenské a vypíná se nad pasem – někdy i u jinak celkem štíhlých mužů. Navzdory názvu se ale nedá úplně jednoduše vysvětlit jako důsledek toho, že muži pijí ve srovnání se ženami mnohem více piva.

Jak zkubnout ve vyšším věku? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Veronika Pourová: Jak zhubnout ve vyšším věkuVIDEO 

 

Pivní břicho: příčiny

Je to vlastně tuk uložený pod kůží, přičemž tuk se člověku v těle ukládá, když jeho energetický příjem převýší výdej. Nemusí vůbec jít o přemíru piva, i když dietní nápoj to rozhodně není. Velká studie zveřejněná před časem v odborném periodiku Epidemiology and Health potvrdila, že lidé, kteří pijí hodně alkoholu, mají velký obvod pasu.

Jak zhubnout zdravě a trvale? 

Jak ale upozorňuje další práce, která vyšla v European Journal of Clinical Nutrition, viníkem není zdaleka jen pivo, ale především celkově příliš vysoký energetický příjem. 

Mužské a ženské tělo se tady liší. Ženy mají více podkožního tuku, k němuž se ukládá další, a to zejména kolem pasu, boků a stehen, případně i na rukou – muži tolik podkožního tuku nemají, a proto se jim hromadí zejména na břiše. Příliš velká konzumace alkoholu, nejen piva, navíc snižuje hladinu testosteronu, což rovněž přispívá k ukládání tuků v oblasti břicha u mužů.

Proč mají ženy pivní břicho?

Rozdíl se nicméně po padesátce začne stírat s tím, jak ženám ubývá pohlavních hormonů, a tuk se na břiše nezřídka začne ukládat i jim. Roli hraje i typ postavy, muži mají častěji takzvané jablko se štíhlýma nohama a velkým břichem, ženy bývají spíše hruška, ale toto rozdělení neplatí stoprocentně.

Navíc se zvyšujícím se věkem či váhou – případně s obojím – se tuk více a více ukládá nejen přímo pod kůží, ale i mezi vnitřními orgány, což už přímo ohrožuje zdraví. 

Asi nikoho nepřekvapí, že i na pivní břicho nejlépe platí kombinace vyváženého jídelníčku a cvičení. A bohužel je fér říct, že zhubnout v této oblasti není zrovna snadné, zvláště pokud už je ve hře nejen podkožní, ale i útrobní tuk. 

Cviky na pivní břicho

Bohužel neexistují žádné diety nebo cvičení, které by dokázaly zajistit cílenou ztrátu tuku na břiše, ale existují cviky, kterými můžete zpevnit břišní svaly, což se taky počítá. S pevnějšími svaly a posíleným středem těla se člověk například tak nehrbí a nevystrkuje břicho. 

Jak zhubnout na pivním břichu?

Pokud máte pocit, že pijete skutečně dost piva, určitě má smysl omezit jeho příjem. Někdy je dokonce potřeba ho vynechat úplně, protože pití alkoholu může hodně snížit schopnost vašeho těla účinně spalovat tuk. 

Ale zásadnější nejspíše bude ubrat na jídle – nic si úplně nezakazujte, ale zmenšete porce, část příloh a pečiva nahraďte zeleninou, pijte jen vodu nebo minerálky, žádné sladké nápoje či džusy. Populární nealkoholická ovocná piva mají sice vesměs méně energie než piva klasická, ale pořád obsahují docela dost cukru. 

Jaké hrozí nemoci?

"Jestliže nesnížíme příjem energie nebo jí nezačneme více vydávat díky pohybu, bude se nám hromadit v těle tuk, a to hlavně uvnitř břicha okolo jater a střev. To je základem pivního pupku. Když se bude tuk dál ukládat, hrozí nám cukrovka, infarkt, mozková mrtvice a tak dále," upozorňuje odborník na výživu Pavel Suchánek ze společnosti FitBee. Zároveň upozorňuje na to, že potřebujeme zachovat svaly, a proto bychom se měli hýbat a zároveň jíst dost bílkovin. 

Pozor na jídla v restauracích. Porce jsou vesměs větší, než jaké doporučují odborníci na výživu, nemluvě o pochoutkách k pivu, jako jsou utopenci nebo nakládaný hermelín, to už jsou vyložené kalorické bomby

Choďte, plavte, jezděte na kole a doplňte to nějakým posilováním, to vše několikrát týdně. 

Autor: Ema Ludvíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.