Jak pít při sportu? Kdy stačí voda kdy jsou potřeba iontové nápoje? | Moje zdraví

Jak pít při sportu? Kdy stačí voda kdy jsou potřeba iontové nápoje?

Jak pít při sportu? Kdy stačí voda kdy jsou potřeba iontové nápoje?
Při sportu je správný pitný režim nezbytný • Autor: iStock
15. října 2017 • 06:00

Že když se u sportu potíme, a máme tak větší výdej vody, musíme ji tedy doplňovat, je známá věc. Dříve bylo samozřejmé, že ji doplníme zase vodu, nejlépe s plátkem citronu pro lepší trávení. Dnes jsou již na trhu nápoje, které mnohdy udělají ještě větší službu než samotná voda. Kdy a jak je vybírat? 

Obyčejná voda je základem nejen při sportu. Podílí se na transportu živin, odplavuje zplodiny metabolismu, udržuje a reguluje tělesnou teplotu a podporuje trávení. Čím delší dobu pohybová zátěž trvá, tím důležitější je doplňování živin.

Kdy voda nestačí

Někdy je ale obyčejná voda málo. Zvlášť když je váš pohyb opravdu náročný a intenzivní. Nebo když se ho snažíte spojit s hubnoucím procesem a ne jen s udržením se v kondici. V takových případech jsou při fitness aktivitách oblíbené drinky s obsahem účinných látek jako je L-carnitin, taurin a vitaminy, které podporují spalování a metabolismus a přispívají ke snížení únavy a vyčerpání.

Při větší zátěži

Jestliže se pustíte do opravdu intenzivního cvičení, které trvá déle než hodinu, pak už jde také o to, že díky pohybu vypotíte z těla nejen vodu, ale také spoustu minerálních látek. Tehdy přichází ke slovu tzv. iontové nápoje. Díky nim tělu dodáte nejen potřebnou hydrataci, ale také vyrovnáte minerální rovnováhu organismu. I v tomto případě ale platí: všeho s mírou.

Stejně jako může dojít k otravě vodou (pokud jí vypijete přespříliš, může vzniknout nepoměr mezi vodou a elektrolyty a může dojít k přílišnému naředění krve), není dobré to přehánět ani s iontovými nápoji. Pokud ho nesprávně naředíte a vypijete nadměrné množství iontů, budete se místo osvěžení cítit těžce a unaveně.

Minerálky a džusy

Sladké minerálky a džusy sice také obsahují potřebné sacharidy, ale většinou v takovém množství, že tělo spíš zatíží, než dodají hydrataci a energii.

Jak doplnit energii

Pokud opravdu berete svoje sportování vážně, pak se můžeme zmínit ještě o jedné formě fitness nápojů, kterými jsou proteinové drinky. Jsou vhodným doplněním jídelníčku, lehce se tráví a jde o snadno vstřebatelný zdroj bílkovin. Lze je použít zvláště při sportu nebo třeba na cestách. A asi nemusíme mluvit o tom, že bílkoviny jsou v podstatě základní stavební jednotky aktivní tělesné hmoty.

Článek vyšel v aktuálním čísle časopisu Dieta, ve kterém vás čekají nejen tipy na konkrétní nápoje, ale i velký běžecký plán nebo skvělý jídelníček.

... • Autor: red

Autor: Petra Lamschová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.