Proč jím, když nemám hlad: Aneb jak nás emoce nutí přibírat | Moje zdraví

Proč jím, když nemám hlad: Aneb jak nás emoce nutí přibírat

9. ledna 2023 • 06:00

Jistě se s tím někdy setkal každý. Nemáte hlad, ale přesto jíte. Navíc slané zajídáte sladkým, zmrzlinu s klidem konzumujete s brambůrkami. Proč? Na vině jsou vaše neklidné emoce, které vás nutí zaměstnat mysl jiným způsobem.

To, že se čas od času přejíme, vůbec nevadí. Našemu tělu tzv. cheatday jednou za čas spíše pomůže. Nakopneme jím metabolismus a ochutnáme vše, po čem toužíme. Bez viditelné újmy na naší postavě. 

Video se připravuje ...
Podcast Restart: Emoční přejídání není nic dobréhoVIDEO 

Pokud se však přejídáte tak nějak neustále, asi byste měli zpozornět. Možná trpíte záchvatovitým přejídáním. Na vině ale není hlad nebo drastická dieta, ale vaše rozhárané emoce. Tyto emočně vypjaté situace vás pak nutí zaměstnat svou mysl jinak. Tento způsob ale neptaří mezi ty nejvhodnější.

Záchvatovité přejídání patří mezi poruchy příjmu potravy. Je to problém, který je nutné řešit. Z dlouhodobého hlediska jde navíc o něco, co na našem zdraví může zanechat negativní stopy. 

Proč jíme?

Jíme, abychom přežili, abychom měli dostatek energie a byli zdraví. Pokud ale z jídla uděláme nepřítele, nic pozitivního od něj čekat nemůžeme. Strava by měla být plnohodnotná a chutná. Po každém jídle bychom se měli cítit dobře. Pokud ale trpíte emočním záchvatovitým přejídáním, vězte, že dobrý pocit bude ten tam. Jídlo nám má pomáhat, rozhodně by nám ale nemělo škodit. 

Buďte pány svých emocí

Emoce nás dokáží hodně potrápit. Nikdy předem nevíme, jak moc silná pro nás ta či ona emoce bude a jak na ni my sami budete reagovat. Řešit ale tyto stavy tím, že "vyluxujeme" ledničku od shora dolů, nepomůže ani nám, ani emocím. Na ty musíme vyzrát jedinou schůdnou cestou: Naučit se mít je pod kontrolou. 

Jednou provždy

Abychom své emoce dostali jednou provždy pod kontorlu, je potřeba najít pravou příčinu, proč se přejídáme. Přejídání není nic víc než forma sebeubližování. Pomoci nám může také analýza našich emocí. Tedy to, proč se v danou chvíli cítíme, jak se cítíme a proč je jídlo jediným možných "lékemů? Nutno dodat, že emoční přejídání většinou přichází na základě negativních emocí. Z pozitivních nevzniká. 

Abychom se emočního záchvatovité přejídání zbavili, je potřeba si uvědomit, že jde o vzorec chování, který musíme přenastavit a který přenastavit lze. Ale musíme vědět, jak na to. Pokud to nezvládáte sami, je potřeba se obrátit na odbornou pomoc. Rozhodně se není za co stydět.

Emoční přejídání se totiž může projevit nejen na celkovém zhoršení naší psychiky, ale také na naší postavě. Přebytek energie tělo totiž ukládá v podobě tuku do tukových zásob. 

Jezte pravidelně

A vyhněte se drastickým dietám. Pokud bude vaše strava vyvážená, jste o jeden krůček blíž se emočnímu přejídání vyhnout. Pomoci vám může také rozdělení stravy do pravidelných intervalů. To co nesníte na oběd, můžete klidně dojít o dvě hodiny později. Budete vědět, že můžete. V neposlední řadě zkustě falešný emoční hlad přelstít sklenicí vody. 

Abyste své emoce dostaly pod kontrolu, můžete zkusit jógu, meditaci nebo dechová cvičení

Proč je důležité pít vodu?

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.