Cesta k dlouhověkosti? Uvolněte šokové proteiny a choďte včas spát, radí i královské rodině Gabriela Peacock | Moje zdraví

Cesta k dlouhověkosti? Uvolněte šokové proteiny a choďte včas spát, radí i královské rodině Gabriela Peacock

Cesta k dlouhověkosti? Uvolněte šokové proteiny a choďte včas spát, radí i královské rodině Gabriela Peacock
Gabriela Peacock radí i členům britské královské rodiny • Autor: istock.cz
27. února 2024 • 03:36

Dlouhověkost máme ve svých rukou. Existuje rychlá a spolehlivá cesta k tomu, jak si prodloužit život? Nutriční terapeutka Gabriela Peacock tvrdí, že ano. Jen my sami totiž můžeme ovlivnit svou budoucnost.

Ve své druhé knize Mladší za dva týdny se věnujete dlouhověkosti. Proč? 

Podle toho, jak se vyvíjejí věda a medicína, víme, že budeme žít déle. Důležité je nejen to, abychom žili déle, ale i to, jak se cítíme, v jakém stavu je naše zdraví. Když jsem se dívala na různé vědecké zprávy, tak mě zaujalo, jak je to vlastně jednoduché. Jenom s tím, co děláme, či neděláme, se můžeme cítit lépe, nebo hůře. 

Co jíst při hubnutí? Podívejte se na video odbornice z Nehladu:

Video se připravuje ...
Andrea Jakešová: Co jíst při hubnutí?VIDEO 

Kdy bychom měli začít řešit dlouhověkost? 

Nikdy není pozdě a nikdy není brzy, dokonce ani ve třiceti není brzy. Máme trošičku zafixované, že když nám je sedmdesát nebo osmdesát, musíme brát řadu prášků a doktor na nás musí dohlížet. Dnes ale z vědeckých studií víme, že genetika tvoří 20 až 30 procent z toho, jak stárneme, jak naše tělo vypadá, jak funguje. Nad genetikou je epigenetika a fascinuje mě, že epigenetika je strašně ovlivněná tím, jak se k tělu chováme. A my můžeme epigenetiku nastartovat zařazením malých tipů do životního stylu, které mají velký efekt. 

Spouštěče dlouhověkosti podle Gabriely Peacock 

  • Uvolněte šokové proteiny: vystavujte se pravidelně terapii horkem a chladem
  • Čas jít spát... Když dosáhnete lepšího spánku, přirozeně tím zvýšíte hladinu energie – a naopak. 
  • Zastavte se, dýchejte a buďte šťastní. Zbavte se stresu fyzicky i psychicky a zaměřte se na to, co vám přináší radost. 
  • Buďte silnější, žijte déle: pravidelně cvičte, kombinujte odporový trénink, protahování svalů a různé kardio aktivity. 
  • Ukliďte: podpořte funkci jater menším vystavováním se působení chemických látek v domácnosti i ve stravě.
  • Kouzlo doplňků: podpořte tělo během přerušovaného půstu i v každodenním životě živinami, které cílí na dlouhověkost.

Čím bychom měli začít, když si chceme prodloužit život? 

Třeba tím, co a jak jíme. Nemusíte utrácet horu peněz za superpotraviny nebo doplňky stravy, i když já je mám ráda. Důležité je nastartovat tělo tak, aby se samo čistilo. Mně se opravdu potvrdilo, že je třeba dodržovat přerušovaný půst, který jsem doporučovala i v první knize. Existuje více druhů přerušovaného půstu, vy se v jednom najděte, najděte si jeden režim, který vyhovuje vašemu životnímu stylu a tomu, čeho chcete dosáhnout. Můžete začít tím lehčím, přejít na těžší, je to jedno. Víme, že když tělu dáme pauzu, zvyšuje se autofagie, což je vnitřní proces, kdy se buňky v našem těle začnou samy čistit. Dávají pryč bílkoviny, které nefungují, a tím se zvyšuje energie. Budete lépe spát, zlepší se hormonální balanc, a navíc i zhubnete. 

Existují i další tipy, jak podpořit autofagii, tedy samočištění? 

Třeba střídáním extrémních teplot, doporučuju střídat sprchu studenou a teplou nebo páru a studený bazén. Důležité je také zařadit do jídelníčku protizánětlivé potraviny, které stlačují chronický zánět v těle. V knize mluvím také o potravinách, které podporují zažívání, protože dobré zažívání tvoří 80 % naší imunity. Takže důležité je jídlo, ale i lifestylové věci, například to, jak spát, jak dýchat, jak se hýbat.

Dají se nějak shrnout zásady zdravé stravy pro dlouhověkost? 

Na dlouhověkosti se mi líbí, že jde o mnohovrstevnatou disciplínu a každý si může vybrat, co mu vyhovuje. Můžete jíst bílkoviny, jaké chcete – ať živočišné nebo rostlinné. Důležité je naučit se poznat, jaké tuky jsou zdravější, proč například dávat přednost omega-3 mastným kyselinám, jak se hydratovat, co pít. Výborné jsou například vody ochucené bylinkami či citronem nebo zelený čaj, zatímco džusy bychom měli vyloučit, protože jsou příliš sladké a narušují hladinu cukru v krvi. Můžete si vybrat, co vás láká, a to můžete dělat každý den. 

Jak v tomto směru vnímáte zimu? 

Třeba přes Vánoce doporučuju klientům, ať se na všechno vykašlou a dají si, co chtějí, a radují se. Ale důležité je, abychom se kolem ledna, února začali dívat na to, co dobrého udělat pro tělo. Neříkám, že v lednu musíte přestat jíst, ale zima je obecně dobrým obdobím pro restart. Začněte myslet na to, jak tělo vybalancovat. Začněte, kdy se vám to hodí, aplikujte nějaké malé změny. Leden může být pro někoho depresivní měsíc, protože přichází hned po Vánocích, ale pro reset může být dobrý také únor, měsíc, kdy už se blíží jaro, příslib nové energie. 

A co v zimě jíst? 

Líbí se mi teplá jídla. V zimě nejde jíst studené saláty nebo pít studenou vodu. Jezte zdravé polévky, třeba luštěninové, máte v nich spoustu zeleniny a vlákniny, nebo dlouho dušené pokrmy, například kuře se zeleninou, maso se v něm rozpadne a zelenina má spoustu vitaminů. Polévky navíc můžete zmrazit po porcích a kdykoli si je ohřát. 

Říkáte o sobě, že jste milovnicí doplňků stravy. Co je pro vás v této oblasti největším objevem? 

Momentálně jsem posedlá dvěma doplňky, které jsem uvedla na trh. Longevity complex je kombinace šesti složek. Tři jsou protizánětlivé – výtažky z kurkumy, zeleného čaje a kvercetin. Tři jsou léčivé houby (lví hříva, cordyceps, reishi). Dnes víme, že všechny léčivé houby výborně stimulují imunitu a bílé krvinky. Další novinkou je resveratrol, silný antioxidant, polyfenol, který se přirozeně nachází v červeném vínu. Je to jedna z nejvíce zkoumaných látek. Máme v těle specializované geny pro sirtuiny, a když se nám je podaří aktivovat, ovlivníme, jak dlouho žijeme. Právě kombinace těchto dvou doplňků sirtuiny úžasně podpoří. 

Mluvily jsme spolu o genetice. Jaká doporučení se u vás předávala po ženské linii?

Babička mě nutila pít mléko před spaním a já to neměla ráda. Dnes ale vím, že mléko a mléčné produkty obsahují tryptofan, který nám pomáhá se spánkem. Takže babička měla pravdu. Také mě v rodině nutili, abych jedla kyselé zelí, a já jsem jím úplně posedlá, cpu ho všude. Zrovna teď ho mám otevřené v ledničce, naštěstí je tady v Anglii běžně k sehnání. Je skvělé na zažívání, posiluje imunitu a funguje jako antioxidant. 

Napsala jste už druhou knihu, to dá určitě hodně práce. Jak postupujete? 

Je to čím dál kratší proces. Mám za sebou už druhou knihu, tak už vím, jak ji psát. Nejdřív knihu napíšu v angličtině, pak jde text k vydavateli, tam tvoříme návrhy, styling, plánujeme focení, pak se vše realizuje. Neustále probíhá schvalování jednotlivých kroků. Když je knížka hotová v angličtině, jde k českému vydavateli. U chytrých knížek, jak já říkám tomuto typu knížek, musíte udělat důkladný průzkum. Co napíšete, toho už se nikdy nezbavíte, už to nikdy nevrátíte. Musím proto koukat na nejnovější vědecké zprávy a musím si být jistá, že s knihou budu spokojená i za deset let. Moje kniha není o tom, že si naplánuju, jak přestanu jíst. Je o tom, jak k dlouhověkosti pomáhají praktické osvědčené tipy. 

Jak mají lidé začít se změnami svého životního stylu, kde mají sebrat odhodlání?

Lidi plánují restart, říkají si: Za dva měsíce si k tomu sednu a začnu všechno dodržovat. Já radím: Vykašlete se na to. Vezměte si k ruce knihu, je to lehké čtení, bude vás to bavit. Najdete tam praktické tipy, které si budete pamatovat a které vám zlepší život. První týden začněte aplikovat dva tipy, další týden tři tipy. Když se dají tyhle malé tipy dohromady, vytvoří obrovský akumulační efekt. A dobrá zpráva je, že můžete začít kdykoli.

Autor: Eva Rýznerová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.