Jaké nemoci jste zdědili? Nechte se otestovat a změňte podle toho život | Moje zdraví

Jaké nemoci jste zdědili? Nechte se otestovat a změňte podle toho život

Jaké nemoci jste zdědili? Nechte se otestovat a změňte podle toho život
Otestujte si, jaké máte genetické vlohy • Autor: Profimedia.cz
1. září 2023 • 06:00

Každý z nás dostal do vínku určitou genetickou výbavu. Ta rozhodne i o tom, jak zestárneme. Neměli bychom ale rezignovat jen kvůli „nepříznivým genům“. Co všechno můžeme ovlivnit a jak? 

U běžné populace stárnutí ovlivňuje mnoho faktorů, vliv má jak genetika, tak životní styl a prostředí.

„Co se genetických vlivů týče, proces stárnutí není zprostředkován jediným genem nebo jediným mechanismem, ale jejich souborem, který se především stará o opravy chyb, které se během života v DNA náhodně tvoří. Ve vyšším věku dochází k hromadění těchto chyb a následnému poškození DNA a s tím je spojeno stárnutí buněk, a tedy i celého organismu,“ říká RNDr. Lucie Benešová z pražské genetické laboratoře Genomac.

Podívejte se na video o tom, jak se zdravě stravovat:

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Margit Slimáková - Naše těla jsou dokonalá, neřezejme do nichVIDEO 

Další způsob stárnutí buněk na úrovni DNA souvisí s telomerami, zvláštními útvary na koncích šroubovice DNA. „Telomery jsou úseky DNA na koncích chromozomů a bylo prokázáno, že se s věkem postupně zkracují. Výrazné zkrácení narušuje funkci a odolnost buněk a přímo souvisí s jejich stárnutím,“ dodává doktorka Benešová.

Co lze ovlivnit? Nekuřte a jezte vitaminy

Důležitou roli při stárnutí buněk hraje však zejména epigenetika neboli regulace funkce genů nikoli na úrovni struktury DNA, ale působením ostatních vlivů, jako jsou potrava, stres, škodliviny, odpočinek a další. „K největším epigenetickým změnám dochází v prenatálním období a v raném dětství a poté ve stáří, kdy negativní změny považujeme za hlavní faktor procesu stárnutí,“ dodává doktorka Benešová.

Proces stárnutí se do jisté míry dá zpomalit přirozenými prostředky. „A vracíme se znovu do oblasti epigenetiky. Významné faktory pro negativní ovlivnění epigenetických změn jsou stres, kouření, alkohol a obezita. Naopak před negativními epigenetickými změnami nás chrání některé vitaminy (D3, K2) a antioxidanty (například vitamin C, resveratrol nebo karotenoid astaxanthin).

Nechte se otestovat

Pokud jde o změny přímo ve struktuře DNA, existují genetické testy, které sice neurčí náchylnost ke stárnutí, ale umí odhalit jisté vlohy, jejichž znalost pak může pomoct k lepšímu životnímu stylu, a celkově i tedy k pomalejšímu stárnutí,“ vysvětluje genetička.

Podává tento příklad: „Například gen ACTN3, tedy stejný gen, který určuje naše rychlostní vlohy, ovlivňuje i rychlost úbytku svalů ve stáří. Podle posledních výzkumů rychlostní varianta genu ACTN3, ze které se vyrábí svalová bílkovina alfa-actinin-3, chrání svaly před poškozením a zpomaluje úbytek svalové hmoty a síly ve stáří. Lidé s alespoň jednou rychlostní variantou genu jsou tak tedy v určité výhodě a při pravidelném sportování se mohou udržovat v dobré fyzické kondici až do vysokého věku.“

Úprava stravy podle testů

Je třeba vzít v potaz geny, které se účastní metabolismu tuků. „Lidé, kteří mají určitou variantu genu PPARg, mívají vyšší hodnoty BMI a obvodu pasu oproti těm druhým. Ale na druhou stranu profitují mnohem lépe z úpravy jídelníčku v oblasti složení tuků. Při vyšším poměru nenasycených tuků dokážou lépe regulovat svou tělesnou hmotnost, ale i hladiny celkového cholesterolu, LDL i HDL cholesterolu. Jiný gen APOA2 zase v určité variantě způsobuje citlivost na celkový příjem tuku ve stravě. Lidé s touto variantou přibírají při kaloricky bohaté stravě na váze rychleji než lidé, kteří tuto modifikaci nemají. Ovšem při sníženém množství tuků v jídelníčku na váze rychle ubývají. Znalost těchto predispozic k hospodaření s tuky může pomoct lépe regulovat jejich množství v těle, a tím i nepřímo zpomalovat proces stárnutí. Jak se dozvíte tyto okolnosti? Na klinice Genomac se tyto testy provádějí."

Nejnovější výzkumy prokázaly, že výběr potravy ovlivňuje také délku telomer (úseků DNA na koncích chromozomů). Výsledky naznačují, že racionální stravování může být účinným nefarmakologickým nástrojem ke zpomalení procesu stárnutí.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.