Olivovník evropský | Moje zdraví

Olivovník evropský

Olivovník (Olea) je rod vyšších dvouděložných rostlin z čeledi olivovníkovité (Oleaceae). Jsou to stromy a keře s jednoduchými vstřícnými listy a drobnými čtyřčetnými květy. Listy z olivovníku evropského byly nejprve používány ve starověkém Egyptě a byly symbolem nebeské moci. V dnešní době se rovněž využívají celosvětově pro své léčivé účinky, plody stromu (olivy) pak v kuchyni.

Popis

Olivovník je stálezelený strom, který dosahuje výšky 5 až 10 m. Kmen nízký s šedozelenou rozpukanou borkou. Koruna bohatě větvená, nepravidelná, vejcovitá až kulovitá. Plodem olivovníku je peckovice obsahující nejčastěji jedno tvrdé semeno (oliva).

Velký přehled léčivých bylinek najdete zde.

Účinné látky

Olivy (a olej z nich získaný) jsou bohaté na vitaminy A, E a K, omega-3 mastné kyseliny a kyselinu olejovou. Olivový olej napříč tomu, že má lehkou konzistenci a rychle se vstřebává, také silně promašťuje a značně prokrvuje. Olivovník dále obsahuje například oleuropein, dextrózu, olej, tuky, glykosidy.

Účinky na zdraví

Olivové listy se do lidské stravy přidávají ve formě extraktu, bylinného čaje nebo prášku. Obsahují mnoho potenciálně bioaktivních sloučenin, které mají antioxidační, antihypertenzní, antiaterogenní, protizánětlivé, hypocholesterolemické a hypoglykemické vlastnosti – podobné přínosům olivového oleje. Další zdravotní účinky olivovníku:

  • podporuje kardiovaskulární systém
  • používá se k posilování imunitního systému
  • zvyšuje energii
  • má antivirové, antibakteriální a antifungální vlastnosti
  • snižuje riziko vzniku rakoviny
  • pomáhá kontrolovat diabetes
  • posiluje funkce mozku
  • léčí artritidu

Výskyt

Olivovníky můžete vidět např. v Řecku a (nejen) severní Itálii. Potřebuje písčité a horké půdy. Mrazy olivovníku velmi škodí, a mohou jej i zahubit. Vyžaduje propustnou půdu. V oblastech s chladným klimatem může strom zahubit vlhká zima.

Jde o dlouhověký, stálezelený strom, který začíná plodit ve stáří sedmi let. Existují záznamy o olivových stromcích, které se dožily až 1500 let.

Sběr

Listy je možné sbírat v kterémkoliv ročním období, plody se sklízejí jak nezralé i zralé pro konzumaci, tak zralé pro lisování oleje.

Domácí recepty

Starý řecký recept pro zdraví radí dát si každé ráno nalačno lžičku olivového oleje.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.