Co se léčí v Mariánských lázních? Co jsou Mariino jezírko a uhličité koupele? | Moje zdraví

Kde se vám zregeneruje tělo i duše? V Mariánských lázních

2. srpna 2018 • 06:00

Hledáte dovolenou, ze které se vrátíte plní života a elánu? Jeďte do lázní. Třeba do těch Mariánských.

Mariánské lázně byly založeny už před více než dvěma sty lety. Od roku 2018 je to veřejné lázeňské místo. Proto jestli do nich pojedete ještě letos, stihnete některou z oslav dvoustého výročí, které má město připravené. A zařadíte se tak mezi světové osobnosti, které si ho také zamilovaly. Nejznámější je samozřejmě Goethe a jeho románek se sedmnáctiletou Ulrikou, pak také Frederik Chopin, Gogol nebo anglický král Edward VII. I po nich najdete připomínky na každém kroku.

Co se léčí v Mariánských lázních?

V mariánských lázních se léčí hlavně revma, Bechtěrevova choroba, artrózy, ale také nemoci ledvin, močových cest, prostatitida. Dále pak nemoci dýchacích cest, jako jsou astma, bronchitida a metabolická onemocnění (dna, diabetes).

Léčí se zde také neurologická onemocnění, třeba Parkinsonova nemoc, kde pomáhá prokysličení mozku pomocí oxygenoterapie a kysličníkových injekcí a koupelí.

Na to se v Mariánských lázních specializují – suché uhličité koupele jsou vlastně takové bazénky, které jsou napouštěny plynem, ve kterých sedíte. Říká se jim Mariino jezírko. Musí se však provádět pod odborným dozorem, protože se v takové lázni samozřejmě můžete i udusit. Oxid uhličitý se však uvolňuje až při 36 °C, a proto musí mít koupele 34–35 °C. Zlepšuje se v něm saturace hemoglobinem, tělo rychleji regeneruje, takže je to skvělé nejen pro vrcholové sportovce, ale i proti stárnutí.

Lázeňské prameny

Další specialitou jsou plynové injekce, které pomáhají zejména při nemocech pohybového aparátu.
A pak samozřejmě také minerální vody. Těch v Mariánských lázních najdete více než 40. Všechny mají hodně oxidu uhličitého, ale chemickým složením jsou naprosto různé. Šest z nich je prokazatelně léčivých podle lékařských studií. Například Rudolfův pramen obsahuje hodně vápníku, a pomáhá tak při léčbě osteoporózy a také při onemocněních močového ústrojí.

Hodně známý a vyhledávaný je Ambrožův pramen, za kterým přijíždějí zejména němečtí turisté a pil ho také Goethe. Má hodně železa a přezdívá se mu Pramen lásky. Kdo se chce zamilovat, jde se napít tohoto pramenu. Z lékařského pohledu pomáhá prokrvení těla a zlepšuje sexuální funkce u mužů.

Přijeďte vyzkoušet další prameny nebo si jen užít atmosféru malebného lázeňského města, které nabízí mnoho kulturních, ale i sportovních akcí. Věděli jste, že pět minut chůze od středu města je skvělá sjezdovka, která uspokojí i náročné lyžaře? Na podzim se také můžete zúčastnit takzvaného SPA Runu, což je mezinárodní běžecký závod. A pokud jste spíše na pomalejší aktivity, uspokojí vás golfové hřiště, množství parků nebo zpívající fontána se 330 stříkačkami. Více informací na https://marianske-lazne.info

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.