Co je to špalda? Jak z ní vařit? Recepty ze špaldy | Moje zdraví

Chcete jíst špaldu? Kupujte si jen bio zrna. Na těstoviny raději zapomeňte

Chcete jíst špaldu? Kupujte si jen bio zrna. Na těstoviny raději zapomeňte
Výrobky ze špaldy nemusí být nutně zdravější než výrobky z pšeničné mouky • Autor: iStock.com
31. července 2018 • 06:00

Trendy ve stravování se mění skoro každým rokem. Platí to například i o mouce a pečivu, které v současné době moc populární nejsou. Co ale taková špalda? Prospívá našemu zdraví, nebo má spíše neduhy? Na to jsme se zeptali fitness trenéra a nutričního specialisty Ondřeje Pírka.

Nejprve si řekněme, co to vlastně špalda je. Jedná se o velmi starý druh pšenice, která se pěstuje po celém světě. Dříve byla velmi oblíbená. Pěstovala se už ve starověku a v Evropě si na ní pochutnávali už Keltové či Germáni. Postupem času ale zájem o ní upadal a nahradila ji takzvaná šlechtěná pšenice. V dnešní době je ale znovu vyhledávána právě proto, že je považována za zdravější alternativu zmiňované šlechtěné pšenice.

Dělá se z ní například špaldová káva, která je velmi oblíbená pro svou jemnou chuť. Ze špaldy se dá udělat i takzvané špaldoto – speciální rizoto. Kromě toho se využívá i pro výrobu speciálního zeleného kaviáru. Špalda měla ale i praktické využití – ze špaldové slámy naši předci vyráběli došky na střechu a ze slupek z obilného zrna zase náplň do polštářů.

Špaldové, nebo celozrnné těstoviny?

V mnoha článcích se setkáme s tím, že je špalda pro naše zdraví velmi prospěšná. Najdeme v ní totiž sacharidy, bílkoviny, minerály i řadu vitamínů. Kromě toho na rozdíl od pšenice obsahuje i více manganu, mědi či zinku. Má to ale i svá úskalí, námi oslovený nutriční specialista Ondřej Pírek totiž špaldu ke konzumaci vůbec nedoporučuje.

„Z mé strany je to skoro stejná věc jako pšenice. Je úplně jedno, pokud například zvolíme špaldové, celozrnné, či zcela obyčejné těstoviny. Člověk do jejich výroby nevidí a v dnešní době je to dosti ošizené,“ uvádí pro Moje zdraví Pírek a podotýká, že by raději použil pomalé sacharidy z brambor, batátů, rýže hnědé či basmati.

Mouku si vyrobte vlastní

Nad výrobky ze špaldy opravdu úplnou kontrolu mít nemůžeme, na druhou stranu je tu ještě špaldová mouka, která nějak závadná být nemůže. Používá se například k zahušťování do koláčů i domácího chleba. Pokrmům tato pochutina dodá na nutriční hodnotě i na chuti.

Chutná a zdravá je i špaldová kaše, která může nahradit i mléčnou výživu. Na rozdíl od pšenice totiž špalda strávníka nezahleňuje. Navíc je velmi dobře stravitelná, sacharidy se z ní uvolňují postupně, a proto se nemusíme bát ani přibírání. Je také vhodná pro diabetiky a jedince, kteří mají oslabenou imunitu.

Takže pokud už se špaldou chcete něco „vyvádět“, kupte si samotná zrna v bio kvalitě. Ta můžete uvařit či rozemlít na mouku. Z ní pak udělejte třeba vločky. Mouku, těstoviny či zmiňované vločky podle rady odborníka raději nekupujte.

Vyzkoušejte recepty na pochoutky ze špaldy, jako jsou ušatá špaldová bageta, špaldové palačinky nebo špaldové sušenky a cookies.

 

 

 

 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.