Život introverta. Čím vás překvapí? A co od vás potřebuje? | Moje zdraví

Život introverta. Čím vás překvapí? A co od vás potřebuje?

Život introverta. Čím vás překvapí? A co od vás potřebuje?
Život introverta • Autor: iStock.com
14. prosince 2021 • 06:00

Má rád klid, nepotřebuje být středem pozornosti a samota je pro něj vítaným časem. Svět introverta je však mnohem zajímavější, i když to nedává tak okázale najevo jako extrovert. V čem introverti vynikají? A opravdu jim stačí ke štěstí klid?

Introverze je jedním z hlavních osobnostních rysů identifikovaných v mnoha teoriích osobnosti. Lidé, kteří jsou introvertní, mají tendenci se obracet dovnitř nebo se více zaměřují na vnitřní myšlenky, pocity a nálady, než aby vyhledávali vnější stimulaci. Rádi tráví čas o samotě, z klidu a samoty čerpají novou energii. Oproti tomu extroverti čerpají energii z kontaktu s druhými, z toho, když se něco děje.

Video se připravuje ...
Jaké potraviny vám zlepší náladu?VIDEO 

V čem jsou introverti dobří?

„Introverti mají skvělé analytické myšlení, jsou soustředění a vytrvalí. Umějí také lépe naslouchat. Je skvělé, když se naučí soustředit se na své dary a netrápí se tolik věcmi, pro které nemají dispozice. Když se smíří s tím, co je pro ně přirozené. Je třeba ještě dodat, že introverti jsou společenští lidé! Jen mají méně kontaktů a jdou v nich více do hloubky.“ Jana Neuwerthová Šmýdová, mentorka a terapeutka.

Mezi další výhody introverze patří kvalita přátelství. Mají několik blízkých, důvěryhodných přátelství, do kterých investují svůj čas a energii, na rozdíl od velké sítě známých. „Introverti jsou dost vybíraví v tom, koho si přivedou do života,“ říká Beth Buelow, autorka knihy The Introvert Entrepreneur, kde také mimo jiné vyzdvihuje další kvalitu introverta, tedy to, že je velmi dobrý v aktivním naslouchání. Mezi jejich superschopnost patří pozorovací schopnosti a  všímavost. Na schůzce to může vypadat, že jen tiše sedí, ale introverti ve skutečnosti nasávají informace, které jsou prezentovány, a uvažují kriticky.

Kde v životě introvert bojuje?

Stejně jako extrovertní nastavení i introvertní přináší pozitiva i negativa. „Introverti se s některými svými dispozicemi hůře vyrovnávají. Komunikace s druhými introverty svým způsobem vyčerpává, jejich mozek je tak nastavený, proto potřebují po společenských událostech odpočívat, ideálně v tichu, sami a doma. Obecně jim více vyhovuje, když se můžou na věci připravit, jsou přemýšliví, jdou do hloubky,“ poukazuje na potřeby introverta Šmýdová.

Velké problémy podle ní mívají introverti v oblasti komunikace a to se odráží například v jejich práci či při hledání partnera. „Setkávám se však s tím, že někteří introverti mají velký blok v komunikaci s cizími lidmi a v mluvení nahlas před větší skupinou (třeba kolegové v práci). Obávají se, že budou vypadat před druhými hloupě. V důsledku nedostatečných komunikačních dovedností pak trpí sníženým sebevědomím a úzkostmi. Mají pocit, že průbojnější kolegové jsou chytřejší právě díky své pohotovosti a rychlým reakcím na otázky. Mozek introvertů funguje jinak – myšlenky ujdou v mozku delší dráhu a introverti nejsou schopni tak rychle reagovat. Kvůli tomu se uzavírají do sebe ještě víc.

Často jsou také bezradní, o čem se mají s druhými bavit – například při seznamování s potenciálními životními partnery. Víc než komunikaci se věnují přemýšlení a svému bohatému vnitřnímu světu.

Psychické problémy introvertů

Pro introverty je důležitá jistota a právě potřeba mít v životě jistoty vede až k úzkostným stavům. Dále úzkosti a nízké sebevědomí v důsledku už zmíněných nedostatečných dovedností komunikovat, prosadit se a být vidět. „Někteří introverti trpí plachostí – tedy strachem z kontaktu s druhými. Plachost bývá zmiňována jako typická vlastnost introvertů. Není tomu ale tak. Introvert je sice rád sám, ale neznamená to, že se bojí druhých,“ vysvětluje podstatu introvertního cítění mentorka Šmýdová.

Konflikty berou introvertům hodně energie, proto se jim vyhýbají, problémy ve vztazích řeší neradi a pak se potýkají se vztahovými problémy.

Co introvert potřebuje ke štěstí?

Jedineční a nezávislí introverti mají větší sklon nechat se vést vlastními vnitřními zdroji než následovat dav. Jsou nejšťastnější, když mají svobodu zkoumat nápady, trávit čas o samotě a být samostatní a nezávislí. Socializace je pro introverty především o dávkování. Potřebují ve svém životě přátele a milované, kteří chápou, že někdy prostě nechtějí být s lidmi, což druzí přijmou, bez viny. Důležitý je pro ně také čas na přemýšlení. Podle doktorky Marti Olsen Laney, autorky The Introvert Advantage, se introverti mohou více spoléhat na dlouhodobou paměť než na paměť pracovní (u extrovertů je to naopak). To vysvětluje proč se introverti snaží vyjádřit své myšlenky slovy, ale na jejich vyslovení potřebují čas navíc na přemýšlení. Proto na jejich odpověď čekáme déle než u extroverta. Potřebují vše zvážit. Bez času na zpracování a reflexi se introverti budou cítit ve stresu. Pro vaši i jejich pohodu jim ten čas dopřejte.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.