Intuice jako vnitřní kompas. Jak moc se jí řídíte a proč ji máte? | Moje zdraví

Intuice jako vnitřní kompas. Jak moc se jí řídíte a proč ji máte?

Intuice jako vnitřní kompas. Jak moc se jí řídíte a proč ji máte?
Intuice jako vnitřní kompas • Autor: iStock.com
8. října 2021 • 14:00

Intuice, vnitřní kompas, který nás dokáže nasměrovat. Člověk se řídí hlavou a vychází z vědeckých fakt, ale i přesto každý z nás disponuje pocitem, který  odhaluje, co doopravdy chceme a jakou cestou se vydat. Znáte šimrání v břiše, pocit, že se něco děje, i když nevíte co? Vítejte ve světě intuice. V čem vám může pomoci?

Intuicí se řídí významní ředitelé firem, lékaři, ale i  my, když se rozhodujeme, co například koupit. Dnes ji využíváme v běžném životě, ale dříve nám doslova zachraňovala život. Lidská intuice je nesmírně důležitá a vyvinutá pro přežití. Naši předci bez vědeckých faktů na ni spoléhali ve velkém. V dnešní společnosti jsme se dle doktora Jeremyho Suttona, který se zabývá lidskou schopností posouvat fyzické a duševní limity a píše pro server PositivePsychology.com, od intuice odklonili: „Jako kultura jsme se naučili věřit, že racionalita je to, co by mělo převládat při rozhodování o čemkoli, od zásadních obchodních fúzí po to, co jíst k obědu. Ale co ten „vnitřní hlas“, ten pocit v břiše, který nám říká, jak se cítíme, pod těmi všemi vrstvami logiky?“ Intuice není logická. Není to výsledek sady uvažovaných kroků, které lze sdílet nebo vysvětlit. Místo toho, zatímco je tento proces založen na hluboce zakořeněných znalostí, působí přirozeně, téměř instinktivně. Jak s intuicí pracovat ve svůj prospěch?

Video se připravuje ...
Vyzkoušejte tyto dýchací techniky!VIDEO 

Co je to intuice

Intuice je proces, který nám dává schopnost něco vědět přímo bez analytického uvažování, překlenuje propast mezi vědomou a nevědomou částí naší mysli a také mezi instinktem a rozumem. „Pocit v břiše – neboli předtucha – je pocit, který se rychle objeví ve vědomí, aniž bychom si byli plně vědomi základních důvodů jeho výskytu. Je dostatečně nápadný, aby se podle něj dalo jednat,“ říká odborník Francis P. Cholle, který přednáší na Wharton and Columbia Business School na téma intuitivní inteligence. Zažili jste někdy pocit, že něco není v pořádku? Cítili jste se na nějakém místě nepříjemně? Nebo naopak, že přesně tohle je to, co chcete? Ale náhled na situaci jste podrobili logice a nad tímto pocitem mávli rukou? Právě jste zažili setkání s intuicí.  Ale přestože je intuice rychlá a obvykle prospěšná, nemusí být vždy zcela přesná, neboť podvědomý mozek se pokouší rozpoznat, zpracovat a používat vzorce myšlení na základě předchozích zkušeností a nejlepšího odhadu. Intuice je definována jako pocit nebo myšlenka, která je založena spíše na abstraktních myšlenkách a možnostech než na konkrétní realitě.

Kdo má dobrou intuici?

„Intuice je důležitá, protože nám pomáhá vztahovat se ke světu a lidem kolem nás. Každý je intuitivní, ale ne každý má schopnost plně využít svůj potenciál nebo porozumět jeho intuici. Ve skutečnosti je jen relativně málo nadaných s tak silnou intuicí,“ uvádí Seymour Epstein ve vědeckém článku z roku 2010 v časopise Psychological Injury na téma Demystifying intuition. Každý z nás s ní tedy disponuje, ale v jiné míře jí naslouchá a nechá ji projevit. Dobrou intuici mají lidé emocionálněji založení, kteří jsou empatičtí a citliví vůči sobě i druhým lidem. Lépe čtou neverbální signály, vnímají tón hlasu, a tak dokáží lépe vnímat situaci. Dokáží dobře hodnotit charaktery lidí, rozpoznají předstírání člověka, takže jejich první dojmy z lidí bývají přesné. 

Intuitivnímu člověku často přicházejí na mysl z čista jasna různé vize, nápady, myšlenky, náhle si dokáže vzpomenout na něco, čeho si nevšiml, a to mu ukáže řešení. S tím je spojené to, že v řadách intuitivních jedinců jsou různí hlubocí analytičtí myslitelé, kteří nikdy neberou věci v nominální hodnotě, protože věří, že život je plný smyslu, spojení a symboliky. Věnují pozornost jakýmkoli znakům, které jim vesmír dává, ať už jde o náhodu, náhodné setkání nebo náhodnou událost. Pokud je vaše intuice silná, často se věci, o kterých přemýšlíte, splní. Velmi podrobně se intuici věnuje ve své knize Intuice tajuplná síla Kurt Tepperwein a říká, že pokud máte dobrou intuici, obvykle se rozhodujete tak, že posloucháte své srdce, a jdete s tím, co vám připadá správné, i když to nedokážete vysvětlit. Intuitivní typy si věří, že vědí, co je pro ně správné, aniž by o tom příliš přemýšleli, protože jejich vhled je vede způsoby, kterým ještě plně nerozumí.

Jak lépe vnímat intuici?

Jedním ze základních kroků je poslouchat své emoce a vypnout vnitřní kritiku, neboť se velmi často stává, že tyto své vnitřní hlasy intuice racionalizujeme. Nechat vnitřní dialogy probíhat bez strachu a pouze je poslouchat. Pomáhá také si své myšlenky zapsat na papír a otevřít svou mysl. Ideální je k tomu vedení deníku. Jestliže člověk žije ve spěchu a jeho mysl je neustále něčím zaměstnána, nikdy nemá prostor na přemýšlení a nedochází ke zklidnění mysli, intuice nemá prostor se objevit. Ve spěchu si málokdy všimneme signálů, které nás varují, otevírají cestu či nás mohou nasměrovat. „Když spěcháme, máme tendenci přehlížet mnoho faktorů, což přirozeně vede k zablokování naší intuice,“ poukazuje na nutnost zastavení se finský kouč Henri Junttila ve své knize Najděte svou vášeň: 25 otázek, které musíte položit sami sobě. Mít své místo, kde se cítíme klidní a máme na něm možnost být sami, je pro rozvoj intuice přínosné. Zde právě můžeme nechat své emoce, myšlenky proudit a poslouchat svůj vnitřní hlas.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.