Sangvinik, cholerik, melancholik, nebo flegmatik? Jste kliďas, nebo všechno moc řešíte? | Moje zdraví

Cholerik, nebo flegmatik? Jste kliďas, nebo všechno moc řešíte? Zjistěte to

Cholerik, nebo flegmatik? Jste kliďas, nebo všechno moc řešíte? Zjistěte to
Autor: istock.com
6. května 2021 • 06:00

Cítíte se ve společnosti jako ryba ve vodě, nebo se lidem raději vyhýbáte a nejradši jste „zalezlí“ doma? Vytočí vás každá prkotina, nebo vás sebevětší problém nechá naprosto chladnými? To vše záleží na tom, jakou máte povahu. Psychologové rozlišují mezi čtyřmi základními druhy temperamentu.

Jestli vás při čtení předchozích řádků zarazilo, že by podle odborníků na světě existovaly pouze čtyři typy lidí, máte úplnou pravdu. Jednotlivé kategorie se totiž můžou vzájemně kombinovat a je jen velmi málo lidí, kteří do puntíku splňují charakteristiku jen jedné z nich. Přesto se při určování povahy máme alespoň trochu čím řídit.

Chcete zjistit, jak je na tom vaše psychika? Více čtěte zde.

Dělení, které máme na mysli, se říká Hippokratova humorální teorie temperamentu. Jak už z názvu vyplývá, rozvinul ji řecký filozof a lékař Hippokratés (460–370 př.n.l). Definoval 4 základní tělní tekutiny: sanquis (krev), cholé (žluč), melancholé (černá žluč) a flegma (sliz). Měl za to, že nadbytek některé z těchto tekutin ovlivňuje temperament člověka. Díky tomu pak rozlišil 4 druhy temperamentu: sangvinik, cholerik, flegmatik a melancholik.

Jaký máte temperament? Další informace najdete zde.

Co je vlastně temperament?

Z pohledu psychologie představuje pojem temperament skupinu charakteristických vlastností a individuálních kvalit, které se projevují způsobem, jak člověk reaguje, jedná a co prožívá. Temperament je vrozený a v čase téměř neměnný.

Další informace o charakteru lidí najdete zde.

Sangvinik

Sangvinik je typický stabilní extrovert. Jde o družného, milého a vstřícného člověka, který je rád středem pozornosti. Je citový a svůj život si neumí představit bez dobrodružství a vzrušení. Své životní zážitky také dokáže barvitě a hlasitě vyprávět. Je výřečný a často rád přehání. Skvěle se uplatní ve vedoucí pozici, je to velmi kreativní týmový hráč, který dokáže přitáhnout ostatní svou energií a nadšením. Někdy ovšem své nápady nedotahuje do konce. Pro sangvinika je přirozený fyzický kontakt s lidmi, doteky a podobně. Se svou překypující energií se někdy nedokáže soustředit a bývá k ostatním málo vnímavý. Má sklony k rychlému nástupu emocí, které mohou být až vyhrocené, ale trvají kratší dobu.

Základní povahové vlastnosti: veselý, vůdčí, bezstarostný, živý, pohodový, citlivý, společenský, hovorný, povrchní, nedůsledný, nevytrvalý

Další informace o povaze sangvinika čtěte zde.

Flegmatik

Flegmatik je stabilní introvert, se kterým ostatní lidé většinou vycházejí dobře. Má rád své přátele a bývá šťastný i o samotě, kde může hloubat o svých myšlenkách. Umí odolat tlakům svého okolí, je cílevědomý, spolehlivý a vytrvalý. Do ničeho nevkládá velké naděje, takže bývá smířený i se svými vlastními nezdary. Málokdy spěchá a jen těžko se dá vyvést z míry. V krizových situacích působí jako vyjednavač a řešitel problémů. Ke svým přátelům je slušný a ohleduplný, umí být dobrým posluchačem. Na druhou stranu flegmatik bývá laxní a těžce se dokáže pro něco nadchnout. Nedává najevo své city a v životě se bojí odmítání. Emoce v něm vznikají pomalejším tempem, ale jejich intenzita je slabší a trvají kratší dobu.

Základní povahové vlastnosti: pasivní, pečlivý, přemýšlivý, mírumilovný, ovládající se, spolehlivý, klidný, trpělivý, lhostejný, neprůbojný

Další zajímavosti o projevech chování čtěte zde.

Melancholik

Jde o nestabilního introverta. Tento člověk je uzavřený, rozvážný a pesimistický, často také klidný až lhostejný. Nerad se dělí o své city, myšlenky a nápady. Nemá rád změny a nejsou mu cizí chmurné nálady, nevysvětlitelná úzkost a stavy podobné depresím. Často trpí nízkým sebevědomím, což občas hraničí až s pocitem méněcennosti. Zároveň je ale tichý, nenáročný, uznává pevný řád, oceňuje krásu a inteligenci. Je také laskavý a přemýšlivý a stanovuje si dlouhodobé cíle. Emoce se v něm rozvíjejí pomalu, pak jsou ale trvalejší a velmi intenzivní.

Základní povahové vlastnosti: tichý, nespolečenský, rezervovaný, pesimistický, střízlivý, úzkostlivý, náladový, důkladný, svědomitý

Hubněte podle toho, jaká je vaše osobnost. Více informací najdete zde.
Podle svého temperamentu si můžete vybrat i cvičení. Více čtěte zde. 

Cholerik

Cholerik je nestabilní extrovert, se kterým není snadné vyjít. Má rád ve všem navrch a někdy nesnese pomyšlení, že by mohl mít pravdu někdo jiný. Většinu času je neklidný, netrpělivý, náročný, neustále se bouřící a konfliktní člověk, který se snadno „vytočí“. Miluje boj a také konkurenci, exceluje v krizových situacích a dotahuje své nápady do konce. Je ale také neústupný a netolerantní ke slabostem druhých. Emoce u něj nastupují velmi rychle, jsou silné a trvají delší dobu.

Základní povahové vlastnosti: urážlivý, neklidný, agresivní, vzrušivý, impulzivní, optimistický, aktivní, zásadový, zbrklý, tvrdohlavý

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.