Máte doma hypochondra? Víme, jak ho odhalit! Těchto signálů si všímejte! | Moje zdraví

Máte doma hypochondra? Víme, jak ho odhalit! Těchto signálů si všímejte!

Máte doma hypochondra? Víme, jak ho odhalit! Těchto signálů si všímejte!
Hypochondrie • Autor: iStock.com
23. března 2024 • 06:00

Nereálný strach z nemocí. Tak by se dala popsat hypochondrie. Společnost je označuje za simulanty. Jejich duševní porucha by se však neměla brát na lehkou váhu. Zejména u dětí bychom měli zbystřit. V tomto věku se totiž velmi často nacházejí samotné kořeny nemoci.

Hypochondrie je chronické duševní onemocnění spojené s úzkostí. Člověka s touto poruchou ovládá přetrvávající strach, že má vážné nebo život ohrožující onemocnění, a to i navzdory tomu, že  lékařské testy nic neukáží. Jejich přetrvávající zdravotní obavy zasahují do jejich vztahů, kariéry a života obecně.

Video se připravuje ...
Epicentrum: Podzimní „depky“ způsobuje střídání času i počasíVIDEO 

Co za hypochondrií stojí? 

Na to nelze jednoznačně odpovídat. Existují však symptomy, které mohou v diagnostice pomoci: "Hypochondrie má sice lékařskou definici, přesto je nutné postupovat individuálně," říká psycholožka on-line psychologické poradny Mojra.cz. Vznik hypochondrie má celou řadu příčin. Ty mohou mít kořeny v dětství, ale mohou se naplno projevit i v dospělosti." 

Proč člověk potřebujete "být nemocný"?

Hypochondrem se člověk nestane jen tak. Když už se nemoc rozvine, může život člověka naprosto ovládat.

Je proto důležité problém řešit, ale zbytečně nedělat z komára velblouda. Život s hypochondrem však není lehký: "Ne každý má kapacitu neustále dokola poslouchat argumenty hypochondrického partnera/partnerky," uvádí Alblová.

Hypochondřičtí lidé totiž nemají potřebu být nemocní, oni se skutečně nemocní cítí a jakýkoli náznak nemoci hned "googlí" na internetu, aby si svou diagnózu potvrdili. Kde se jejich nemoc bere, odhalí ale až odborník. 

Jak odhalit hypochondra? 

Běžně nazýváme hypochondrem někoho, kdo je častěji nemocný nebe o nemocech mluví. Odborně je však tato nemoc definována jako úzkostlivé sebepozorování doprovázené obavou z určité nemoci. Jedná se o vážnou duševní poruchu, která snižuje kvalitu života daného jedince. A je důležité ji řešit.

Video se připravuje ...
Jaké potraviny vám zlepší náladu?VIDEO 

V některých případech je hypochondrie spojena s prožitkem těžkého úrazu nebo s nemocí. Lze však také říci, že někdy je např. dětmi využívána k manipulaci se svými rodiči. Jakmile potomka začne bolet bříško, ví, že na něj budou rodiče "hodnější". "Díky psychoterapii lze takové spouštěče odhalit a pracovat s nimi," poukazuje na jednu z možností vzniku hypochondrie psycholožka.

Projevem hypochondrie ale může být i to, že jedinec odmítá lékařskou péči, lékařům nevěří a má strach z nesprávné diagnózy.

Nutnost léčby

Léčba hypochondrie je zdlouhavá a velmi individuální. Zahrnuje terapeutická sezení, díky kterým se odhalují úzkostné stavy a jejich příčiny. V některých případech je nutná medikace. Je třeba stabilizovat pacientům stav natolik, aby on sám své strachy zvládal a neměl neustálou potřebu utvrzovat se o svém stavu u odborníků. Když se najde příčina nemoci, úspěšnost léčby pak přichází rychleji.

Autor: Petra Kubalová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.