Výpočet spotřeby energie: Kolik energie potřebuje váš bazální metabolismus? | Moje zdraví

Jak vypočítat, kolik energie potřebuje vaše tělo k přežití?

Jak vypočítat, kolik energie potřebuje vaše tělo k přežití?
Před cvičením je třeba se rozhýbat • Autor: istockphoto.com
15. listopadu 2017 • 06:00

Neustálé neúspěšné a neodborné snahy o zhubnutí mohou být pro tělo škodlivé stejně jako obezita. Důležité je držet tělo dlouhodobě v rovnováze, protože jinak organismus oslabujeme vůči všem nemocem a zraněním. Jak zhubnout jednou pro vždy, aby tělo netrpělo?

Energetická rovnováha, tedy vyváženost mezi příjmem a výdejem energie, je základní předpoklad pro udržení normální tělesné hmotnosti. Jakmile výdej energie převýší příjem, hubneme. V opačném případě dochází k vzestupu hmotnosti, který může přejít až v obezitu, která zvyšuje riziko mnoha civilizačních onemocnění.

Co je to bazální metabolismus?

Každý z nás potřebuje energii, je naším palivem pro růst, trávení, myšlení, pohyb a práci orgánů. Stranu příjmu energie představuje jídlo a pití, stranu výdeje pak pohyb a práce orgánů. Vzhledem k tomu, že bazální metabolismus (bazální metabolismus je energie nutná pro udržení základních životních funkcí, jako jsou dýchání, srdeční činnost nebo činnost mozku, a to v klidu, nalačno a v přiměřeně teplém prostředí) spotřebuje 60 až 70 procent přijaté energie a trávení dalších 10 %, může se zdát, že tělo udělá vše za nás.

Opak je ale pravdou. O další část výdeje, tedy 20–30 procent, se musíme přičinit sami pohybem. Dobrou zprávou přitom je, že do pohybu se započítává téměř vše, tedy i domácí práce, chůze, hrabání listí nebo ranní běh na autobus.

Výpočet pro spotřebu energie

Energetickou spotřebu můžeme spočítat několika způsoby. My jsme vybrali takový, který zvládne každý.

1. Výpočet bazální spotřeby energie (v Kcal)

Ženy 655 + (9,6 x váha v kg) + (1,8 x výška v cm) - (4,7 x věk v letech)
Muži 66 + (13,7 x váha v kg) + (5,0 x výška v cm) - (6,8 x věk v letech)

2. Výpočet celkové spotřeby energie
Spotřeba energie se odvíjí od výše fyzické aktivity. Celkovou spotřebu energie vypočítáte vynásobením bazální spotřeby energie stupněm fyzické aktivity.

Lehké nebo žádné cvičení 1,2
Mírné cvičení (1–3x týdně) 1,375
Střední zátěž (3–5x týdně) 1,55
Těžká zátěž (6x týdně) 1,725
Velmi těžká zátěž (např. cvičení 2x denně, fyzicky náročné povolání) 1,9

Porušení rovnováhy je rizikové

Příliš vysoký příjem energie je stejně nebezpečný jako její nedostatek. Oba extrémy znamenají základ zdravotních problémů. Nevyrovnaná energetická bilance se stále častěji týká i dětí. Nejen rodiče, ale i děti samotné často ví, že by hamburgery, hranolky, Colu, energy drinky, čokoládu a chipsy měly nahradit zelenina a ovoce, ryby, maso, brambory, jogurty, mléko a voda.

Co jíst, aby vaše tělo bylo zdravé, si přečtěte ZDE.

Jak ale děti přesvědčit? Pomoci může video, které v rámci projektu Fandíme zdraví připravila iniciativa Vím, co jím a piju. Podívejte se, co radí školákům a jejich rodičům odborníci.

Video se připravuje ...
Jak má vypadat rovnováha mezi příjmem a výdejem energie?VIDEO 

5 věcí, které možná nevíte o příjmu energie

  • 1. Každý potřebuje jiné množství energie – záleží nejen na věku a pohlaví, ale i na genech a bazálním metabolismu; proto se neřiďte podle doporučení okolí, ale podle svého těla, případně rad odborníků.
  • 2. Do pohybu se počítá úplně všechno včetně chůze a domácích prací.
  • 3. U doktora končí nejenom ti, co se přejídají, ale i ti, kteří drží diety kvůli hubnutí. Nezdravě hubeným hrozí ošklivá pleť i vlasy, deprese, snížená výkonnost a sklony ke zlomeninám; pro tělo je správná jenom rovnováha.
  • 4. Pokud je příjem energie nevyrovnaný, tělo se obává nedostatku a začne energii ukládat; jednorázové diety nejsou proto vhodné a odborníci doporučují dlouhodobou úpravu životního stylu.
  • 5. Pokud nemáme kvůli dietám v jídelníčku dostatek bílkovin, bere si je tělo ze svalů. Lepší je proto jíst pravidelně, po menších porcích a dát přednost tomu, co je zdravé.



Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.