Bolest oka, červené oči? Jaké kapky pomohou? Co je způsobuje? | Moje zdraví

Zarudnutí, pálení a svědění očí: Co je způsobuje a co pomáhá?

Zarudnutí, pálení a svědění očí: Co je způsobuje a co pomáhá?
Červené oči mohou být důsledkem špatné hygieny, ale i vážného onemocnění • Autor: iStock.com
17. listopadu 2017 • 06:00

Říká se, že oči jsou zrcadlem naší duše. Faktem ale je, že jsou spíše ukazatelem našeho zdravotního stavu. Už se vám například stalo, že jste se podívali do zrcadla a viděli jste silně zarudlé oči? Co všechno to může znamenat?

„Zarudlé oči jsou většinou příznakem rozšířených či zanícených krevních cév,“ říká lékařka Lucie Nováková s tím, že důvodů tohoto stavu může být ale mnohem víc. Některé z nich jsou velmi jednoduše vysvětlitelné. S jinými je to ale o poznání těžší. Zarudlé oči totiž mohou být i příznakem onemocnění, která mohou mít vážný dopad na náš zrak. Co je tedy způsobuje?

Červené oči můžou být důsledkem alergie

Asi vás nepřekvapí, že první věcí, která způsobuje zarudlé oči, je alergie. Pokud máte alergii třeba na pyl, příznakem může být i svědění v očích a jejich následné zarudnutí. „Nejčastějšími alergeny jsou prach a pyl,“ podotýká oslovená odbornice. Pokud chcete očím ulevit, nejjednodušší je si je vypláchnout vodou. Pomohou také oční kapky proti alergii či antihistaminika. Alergie se může projevit klidně v dospělosti, pokud tedy třeba v jarních a letních měsících pociťujete svědění v očích, vyhledejte lékaře.

Bakteriální nebo virová infekce

Zarudlé oko může být také příznakem bakteriální či virové infekce. Ta občas způsobí, že máte jedno nebo obě oči sytě červené a opuchlé. K tomu vám oči nepříjemně slzí a svědí vás. „I když to není nějak zvlášť nebezpečné, mohou vás tyto stavy na pár dnů vyřadit z normálního fungování a v práci budete trpět,“ popisuje Nováková s tím, že i v tomto případě je lepší vyhledat ihned lékaře, který vám předepíše účinné medikamenty.

Pokud žádné léky po ruce nemáte, je znovu podle Novákové nejlepší oči vypláchnout čistou, studenou vodou. Příznakem zarudlých očí může být už zmiňovaná virová či infekční choroba. V tomto případě dbejte na správnou hygienu.

Červené oči po alkoholu

Rudé oči ale nemusí být příznakem žádné choroby. Určitě už jste si totiž někdy na party v baru při konzumaci většího množství alkoholu všimli, že máte něco s očima. Alkohol totiž způsobuje, že drobné krevní cévy ve vašich očích se rozšiřují a protéká jimi více krve. Čím více pijete, tím budou cévy zřetelnější a červenější. Tento problém mohou zmírnit oční kapky. Samozřejmě po vyprchání alkoholu z těla se i vaše oči vrátí do zcela normálního stavu.

Nedostatek spánku

Určitě vás nepřekvapí, že zarudlé oči mohou být i příznakem probdělé noci. Nedostatek spánku totiž může snížit množství kyslíku, který se dostává do vašich očí, které jsou pak červené. „Pokud jsou naše oči dlouho otevřené kvůli nedostatku spánku, zabraňuje to tomu, aby byla rohovka oka dobře navlhčena. Nejlepším způsobem, jak oči v tomto případě uklidnit, je dobrý, dlouhý a ničím nerušený spánek,“ doporučuje lékařka.

Malá červená ranka

Malá červená ranka se vám může vytvořit na očním víčku nebo na spodním okraji oka při různých infekcích. Místo je bolestivé, zarudlé a velmi citlivé. Naštěstí ale ani tento problém váš zrak nijak neohrozí. A jak se tohoto nepříjemného jevu zbavit? Nejlepší je počkat a zarudlé místo za pár dnů samo zmizí. Samozřejmě si na místo nijak nesahejte. Pokud máte přece jenom obavy, zajděte si k oftalmologovi, který vám předepíše účinnou mast.

Kontaktní čočky mohou poškodit rohovku

Hojně využívané kontaktní čočky mohou zabránit tomu, aby do vašeho oka proudil dostatek kyslíku. „Kontaktní čočky, které budeme mít v oku příliš dlouho, mohou způsobit zarudnutí očí, nezapomeňte si je proto před spaním vyjmout. V některých případech pak mohou čočky způsobit i infekci a poškodit oční rohovku,“ popisuje Nováková s tím, že těmto problémům se jednoduše vyhneme tím, že budeme provádět předepsaný postup a hygienu při aplikaci a skladování kontaktních čoček.

Prasklá cévka v oku

Někdy se stane, že se krevní céva těsně pod očním povrchem zlomí, krev pak způsobuje zarudnutí bělma. Vypadá to sice děsivě, ale nejedná se o nic vážného. Tento jev totiž zrak nepoškodí. Nebudete cítit ani žádnou bolest a neobjeví se ani žádný otok. Toto krvácení může být způsobeno třeba nadměrnou zátěží v posilovně. Způsobit jej může i souvislé kýchání či kašlání. Do normálu se vaše oko většinou vrátí do několika týdnů.

Zelený zákal

Teď se dostáváme k velmi vážnému a problematickému onemocnění – zelenému zákalu (glaukomu). Ten poškozuje optický nerv, který spojuje sítnici oka s mozkem. Tento jev nastává většinou ve chvíli, kdy je na oko vyvíjen přílišný tlak kvůli nahromadění tekutin.

Jedním z prvních příznaků tak řečeného glaukomu je právě zarudnutí oka, následuje většinou rozmazané vidění a bolest přímo v očích. Glaukom může potencionálně způsobit i slepotu. Takže pokud máte výše popsané příznaky, ihned vyhledejte lékaře. Glaukom postupuje pomalu, proto je dobré se mít na pozoru i při mírných příznacích. Zelený zákal je častější u starších lidí, ale může se objevit v jakémkoliv věku. Díky pravidelným lékařským vyšetřením se dá ale nemoc zachytit v raném stádiu a ztrátu zraku díky vhodné léčbě výrazně zpomalit.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.