Syndrom suchého oka: Pálení a zarudnutí očí | Moje zdraví

Syndrom suchého oka: Co na něj zabírá a proč vzniká?

Syndrom suchého oka: Co na něj zabírá a proč vzniká?
Používejte kapky bez konzervačních látek s kyselinou hyaluronovou • Autor: iStock.com
6. března 2018 • 06:00

Suché a podrážděné oči má občas každý. Věděli jste ale, že byste tento stav neměli podceňovat? Časem se vám totiž mohou vytvořit na rohovce vředy. Co dělat a jak problémům předejít?

V současné době problémem obecně označovaným jako syndrom suchého oka trpí velká část populace. „Většina z nás kouká v práci hodiny do monitoru počítače a doma pak sledujeme obrazovku televize. Problémy mohou ale nastat i při nošení kontaktních čoček či při různých alergických reakcích,“ podotýká pro Moje zdraví lékařka Lucie Nováková s tím, že nedostatečné zvlhčení rohovky a spojivky může pacientovi přinést závažné problémy.

Tento syndrom se podle lékařky objevuje i u lidí v klimatizovaném prostředí, u cyklistů či u pasažérů letadel. Problémy se mohou projevit ale i při některých onemocněních, jako jsou například porucha štítné žlázy či cukrovka. „Neplechu mohou způsobit i laserové operace,“ doplňuje Nováková.

Jaké jsou příznaky syndromu suchého oka?

Zopakujme si tedy příznaky tohoto onemocnění. Pokud máte zarudlé oči a neustále vás pálí, řežou a cítíte, že jsou unavené, měli byste vyhledat lékaře. Pozor, syndrom suchého oka mohou způsobit i některé léky. Zejména se jedná o medikamenty užívané při léčbě vysokého krevního tlaku. Škodit mohou ale i antihistaminika či dekongestiva. Problémy mohou způsobit ale i některá antidepresiva či isontretinoin, což je lék na léčbu akné.

Toto onemocnění obvykle postihuje spíše lidi ve vyšším věku. Problémy mohou mít také pacienti po laserové operaci oka. Komplikace mohou být vyvolané i radioterapií z důvodu léčby nádorů. Samozřejmě ale jen v tom případě, pokud je cílená na oblast očí. Na vině může být i naše strava, zejména pokud jíme potraviny chudé na vitamín A. Nováková proto doporučuje konzumovat například mrkev, brokolici či játra. Dobré jsou podle ní také pokrmy s omega 3 mastnými kyselinami, jako jsou vlašské ořechy či ryby.

Když oko neslzí

„Syndrom suchého oka se u pacientů projevuje ve chvíli, kdy slzy nejsou schopné poskytnout našemu oku dostatečnou vlhkost. Všechno záleží na takzvaném slzném filmu, ten totiž normálně zakrývá rohovku a zajišťuje její dokonalou funkci. Jednoduše řečeno, za správné fungování může obyčejné mrkání,“ vysvětluje odbornice s tím, že standardně mrkáme zhruba dvanáctkrát za minutu. Pohyb víček odstraňuje z povrchu oka drobné nečistoty a roztírá po něm již zmiňovaný slzný film. Ten nás chrání například před zánětem spojivek.

Prevence syndromu suchého oka

Co dělat, pokud nám z nějakého výše uvedeného důvodu začne oko slzet? Lucie Nováková doporučuje, že nejlepší je použít kapky bez konzervačních látek. „Ty totiž dokážou stabilizovat oční film a také umí výrazně naše oči zklidnit.“ Měly by obsahovat kyselinu hyaluronovou ve vysoké koncentraci a další dvě složky, které se podílejí na vytvoření slzného filmu: lipidy a karbomer. Při jejich koupi se více než cenou řiďte jejich obsahem a dávkováním. Někdy levnější kapky vydrží kratší dobu, navíc oku nepomohou.

Důležitá je podle lékařky i změna životního stylu. U závažnějších problémů už se pak ale pacient bohužel nevyhne chirurgické léčbě.

Pro kvalitní a úspěšnou léčbu je samozřejmě důležitá správná diagnóza. Podle odborníků bychom neměli opomíjet ani příznaky jiných onemocnění, ty totiž mohou se syndromem suchého oka souviset. „Někdy se k léčbě používají i různé gely či masti, které pacient aplikuje před spaním. Existují ale už zmiňované závažnější formy syndromu suchého oka. Pro léčbu se pak používají různé zvlhčující gely. Pacienti se ale bohužel někdy nevyhnou ani již uváděnému chirurgickému zákroku. Ten pomáhá zabránění odtoku slz a pomáhá i při deformitě očních víček,“ říká lékařka. 

A jaká je nejlepší prevence? Podle Novákové bychom měli více pobývat na čerstvém vzduchu a dodržovat pitný režim. I takto jednoduše se dá výše popsaným nesnázím zabránit.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.