Co jíst před cvičením a po něm? Tady máte 6 nejlepších tipů | Moje zdraví

Co jíst před cvičením a po něm? Tady máte 6 nejlepších tipů

Co jíst před cvičením a po něm? Tady máte 6 nejlepších tipů
Autor: istockphoto.com
1. ledna 2019 • 06:00

Pohyb je nedílnou součástí zdravého životního stylu stejně jako dostatek spánku a vyvážená strava. Pokud máte ale ještě touhu díky pohybu shodit pár nadbytečných kilogramů, měli byste vědět, co před a po tréninku sníst. Tělo totiž potřebuje dostatek energie na cvičení, aby nehladovělo. To by vedle k opačnému efektu.

Sestavení dokonalého a vyváženého jídelníčku pro celou populaci je pochopitelně nadlidský úkol. Každý je totiž jiný – roli zde hraje například tělesná hmotnost či intenzita cvičení. Abychom vás ale nasměrovali na správnou cestu, zkuste si přečíst naše tipy, které vám v sestavení jídelníčku pomohou, a nebudete si tak muset platit radu žádného nutričního terapeuta.

Před cvičením sacharidy

Sacharidy jsou nejúčinnějším zdrojem tělesného „paliva“, neboť se rychle rozpadají na menší cukry, které náš organismus používá jako zdroj energie. V ideálním případě byste měli jíst přibližně dvě hodiny před cvičením – ideálně si dejte třeba banán nebo ovesné vločky, celozrnné obiloviny nebo rýži. Ráno je ideální celozrnná tyčinka. Pokud si dáte jen ovoce, můžete začít cvičit dříve, už třeba za hodinu. Pokud přidáte i bílkoviny nebo pečivo, počkejte déle.

Pokud ovšem cvičíte proto, abyste sáhli do tukových zásob, před cvičením vsaďte hlavně na zeleninu a bílkoviny a dodržte delší časový odstup – ideálně přes dvě hodiny.

Zapomeňte na tučné pokrmy

Než si půjdete zaběhat nebo vyrazíte do posilovny, rozhodně byste se neměli „cpát“ potravinami s vysokým obsahem tuku. Ten totiž zpomaluje trávení – což pro cvičení není zrovna moc fajn – zamezíte tím rychlou přeměnu jídla na využitelnou energii. V horším případě můžete při cvičení pociťovat křeče, což vám trénink zrovna moc neulehčí.

Běháte? Tipy na to, co jíst před a po během čtěte zde.

Můžete jíst i při cvičení?

Ano. Už třicet minut po zahájení cvičení si můžete dát krátkou pauzu a pochutnat si třeba na nějakém mléčném proteinovém nápoji s žádným či nízkým obsahem tuku. Právě v tuto chvíli bude vaše tělo schopné nejúčinněji energii z tohoto nápoje využívat. Hlavně nezapomínejte na dostatek tekutin.

Najezte se do hodiny

Po cvičení je ideální doplnit energii přibližně do hodiny. Dejte si bílkoviny na regeneraci svalové hmoty a komplexní sacharidy pro doplnění energie. A nezapomeňte opět pít.

Nepřehánějte to

Pokud už máte po tréninku a rovnou si objednáte pořádnou salámovou pizzu, moc dobře neděláte. Říkáte si, že jste uběhli tolik a tolik kilometrů, tak si jí přece můžete dovolit. Samozřejmě i to je ale individuální, každý má jiné spalování a rozdílný výdej energie. Rozhodně byste ale neměli číslo spálených kalorií, které vidíte na běžeckém pásu, brát tak vážně – děláte to přece pro své tělo a ne proto, abyste se pak nacpali, to pak ani nikam chodit nemusíte. Takže i po tréninku si dejte raději něco lehkého. 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.