West Nile virus: Příznaky, projevy, léčba, místa výskytu | Moje zdraví

Slyšeli jste o West Nile viru? Kdo jej přenáší a kde se můžete nakazit?

Slyšeli jste o West Nile viru? Kdo jej přenáší a kde se můžete nakazit?
Ilustrační foto • Autor: iStock.com
4. srpna 2018 • 06:00

Už je to dvacet let, co se v USA poprvé objevil takzvaný West Nile virus (virus západního Nilu, západonilská horečka). Původcem onemocnění, kterým už trpí lidé po celém světě, jsou afričtí komáři z oblastí kolem západního Nilu.

Problémem je, že téměř v 80 procentech případů tento virus nezpůsobuje žádné příznaky. Symptomy jsou obvykle mírné. U zbylých 20 procent se objevuje horečka či bolesti hlavy. Pouze u méně než jednoho procenta infikovaných lidí se pak mohou objevit i závažnější zdravotní komplikace.

I když se s tímto onemocněním doma nesetkáme, je dobré o něm vědět, pokud pojedete do Afriky či do USA. Tady proto máte všechno, co o tomto onemocnění potřebujete vědět. Sezóna komárů je totiž v plném proudu.

Zmiňovaný virus se nejčastěji šíří kvůli komářímu kousnutí. Lidé ale nejsou hlavní pochoutkou tohoto hmyzu. Jeho hlavní obětí jsou ptáci, člověk je naopak pouze náhodný hostitel. Virus infikuje zejména vrány a další vybrané druhy ptáků. Dobrou zprávou pro cestovatele je, že jej není možné „chytit“ manipulací s mrtvými opeřenci.

Přenašečem mohou být i kojící matky

Když se toto onemocnění poprvé před 20 lety objevilo v USA, bylo několik lidí infikováno prostřednictvím transfúze krve a při transplantaci orgánů. V dnešní době už je ale v obou případech dárce testován i na tento druh viru.

Dalším přenašečem mohou být těhotné a kojící ženy infikované západonilskou horečkou. Ty pak mohou virus přenést na své děti. Proto by nakažené ženy neměly v žádném případě své děti v tomto stavu kojit.

Jaké jsou příznaky?

Mezi příznaky nakažení patří kromě výše uvedených ještě například zvracení, průjem a vyrážka. Existují i pacienti, u kterých se kvůli nakažení projevila nebezpečná encefalitida, což je zákeřný zánět mozku. Kromě toho může námi sledovaný virus způsobit i meningitidu – zánět membrán, které obklopují a chrání mozek a míchu. Příznaky těchto stavů znovu zahrnují vysokou horečku, dále pak ztuhlost krku, bolesti hlavy, pocit dezorientace, křeče, paralýzu, ztrátu zraku, slabost a dokonce i kóma.

Lidé starší šedesáti let jsou při nakažení výše uvedenými symptomy ohroženi více, a to zejména tehdy, kdy je jejich imunitní systém oslaben kvůli jiné nemoci či kvůli lékům, které užívají. Výše uvedené příznaky se objeví jen u jednoho ze 150 lidí nakažených tímto virem. Deset procent pacientů, u kterých se vážné příznaky dále rozvíjí, ale následně skutečně zemře.

Jak probíhá léčba?

Bohužel neexistuje žádná vakcína, která by nás před tímto virem ochránila. Dostupná není ani žádná specifická antivirová či jiná léčba. Lékaři se tak snaží léčit pouze symptomy tohoto onemocnění a poskytují pacientům podpůrnou péči.

Jak se proti komárům ochránit?

A jak se západonilské horečce vyhnout? Nejlepší prevencí je nenechat se od komára kousnout. Takže se vyhýbejte zejména stojatým vodním plochám. Pokud jste v místech s možným výskytem nakažených komárů, choďte oblečení pouze v oděvu s dlouhými rukávy a nohavicemi. Mějte také na paměti, že komáři jsou aktivní zejména v dopoledních či večerních hodinách. Nezapomeňte také vždy použít kvalitní repelent.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.