Rizika umělých řas: Hrozí alergie i poškození zraku! | Moje zdraví

Rizika umělých řas: Hrozí alergie i poškození zraku!

Rizika umělých řas: Hrozí alergie i poškození zraku!
Autor: istock.com
18. března 2019 • 06:00

Dlouhé řasy jsou snem každé ženy. Pokud si je však prodloužíte tak, že si necháte zjednodušeně řečeno na své řasy nalepit umělé, hrozí vám alergie. Jak to udělat bez rizika?

Alergická reakce na umělé řasy je podle očních lékařů poměrně běžná. Nebezpečná jsou hlavně lepidla, která mohou vyvolat alergickou reakci. Ta se projevuje svěděním očí, opuchlými víčky nebo vypadáváním vlastních řas.

„Umělé řasy a zvláště lepidlo mohou alergizovat oční víčka a způsobit jejich zarudnutí, šupinatění a otoky. Zároveň způsobují oslabování vlastních řas a jejich vypadávání. Některé salony používají řasy z jemné srsti zvířat, která sama o sobě může být alergizující. Navíc pokud se lepidlo dostane přímo do oka, může poškodit zrak,“ upozornil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Podle něj jsou lepší variantou kapky, takzvaná séra, které řasy vyživují a podporují jejich růst a větší hustotu přirozeněji. Normální délka řas bývá mezi šesti a osmi milimetry. Speciální kapky je prodlouží o tři až pět milimetrů, řasy díky nim zároveň zesílí a ztmavnou. Aplikují se každý den přibližně deset týdnů a efekt vydrží pět až deset měsíců, poté je po kontrole očním lékařem možné proceduru opakovat.

Speciální kapky se nedají koupit všude, aplikovat si je však ženy mohou samy doma. „Prodlužování řas očními kapkami je snadné. Díky štětečku si kapky ženy jednoduše na řasy nanesou samy. Než se ovšem do prodlužování řas pustí, je třeba navštívit některou z očních klinik, kde řasy prodlužují. Před aplikací kapek každou pacientku prohlédne lékař a zkontroluje nitrooční tlak. Přestože jsou kapky zdravotně nezávadné, nejsou vhodné pro každého. Používat by je neměly například těhotné a kojící ženy nebo klientky se sklony k zánětlivým onemocněním očí. Zdravotnický personál zároveň vysvětlí, jak kapky aplikovat,“ řekl Pavel Stodůlka.

Séra zahušťují a prodlužují

A jak séra fungují? Séra na růst řas a obočí povzbudí kořínky k lepší činnosti. Díky obsaženým aktivním látkám dokážou pozitivně ovlivnit vývojový cyklus řas tak, že prodlouží fázi růstu a následně zabrání jejich předčasnému vypadávání. Zcela zásadní je ale všímat si složení a hledat aktivní látky, které jsou ideálně na přírodní bázi.

Drahá séra stojí obvykle více jak 1000 korun, efekt je viditelný už po pár týdnech. Je to na úkor toho, že obsahují takzvaný syntetický prostaglandin, který urychlí růst řas, ale odborníci u něj varují, že může mít nežádoucí účinky. Patří mezi ně nejen svědění, podráždění očního okolí i samotných očí, ale i mnohé další.

Některé látky dokáží podobný efekt, přitom nejsou syntetické. Patří mezi ně například trsovník lékařský. Při pátrání po složení se vždy snažte najít takové přípravky, které neobsahují hormony a parabeny. V případě levnějších sér se nemusíte bát těch, v kterých jsou jako účinná látka peptidy, které se dnes ve velkém používají nejen v kosmetologii, ale také v lékařství. Pokud sáhnete po ještě levnějších sérech, počítejte s tím, že řasy jen vyživí, dají jim lesk, ale nepodpoří jejich růst.

Aplikace sér na řasy je jednoduchá, ale jejich účinek – pokud jsou tedy kvalitní – spočívá v pravidelnosti. Nanášejí se jednou až dvakrát denně, a aby byl efekt skutečně patřičný, nanášejte sérum jen na precizně odlíčené oči. A pozor: Pokud sérum přestanete aplikovat, růst řas se zastaví a zhruba za 6 týdnů se vrátí do své původní podoby.

Víte, že na vrchním víčku by nám mělo růst 80 až 150 řas, na spodním 70 až 80. Ale pozor – řasy mají svůj životní cyklus, během něhož se obměňují. Než řasa vyroste a vypadne, uběhne tři až šest měsíců.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.