Jaké látky v kosmetice škodí zdraví? | Moje zdraví

Chemie v koupelně: Jakým látkám se v kosmetice raději vyhnout?

20. března 2018 • 06:00
Současná žena použije podle některých mezinárodních průzkumů každý den průměrně jedenáct nejrůznějších kosmetických výrobků. Jejich součástí bývá různorodý koktejl umělých přísad a chemických látek, na které bychom si měli dávat pozor.

I když to výrobci samozřejmě popírají, některé chemikálie v kosmetických produktech (a je jedno, zda jde o pleťovou a tělovou pečující, nebo dekorativní kosmetiku) mohou z dlouhodobého hlediska našemu zdraví spíše uškodit než prospět, proto bychom se měli snažit jejich působení na náš organismus co nejvíce eliminovat.

Ano, základní funkcí kosmetických přípravků je v první řadě pečovat, vyživovat, regenerovat, vyhlazovat vrásky nebo zkrášlovat a podtrhovat přirozenou krásu, přesto ale některé z nich skrývají potenciálně nebezpečné a škodlivé látky, které mohou časem způsobit problémy. Například přidávaná toxická barviva a různé konzervační látky dokážou sice srazit cenu krému nebo make-upu, a tím zajistit vyšší prodejnost, lidem, kteří je ale budou dlouhodobě používat, mohou zkomplikovat život ve formě alergií, astmatu nebo dokonce neplodnosti.

Před nákupem jakéhokoli produktu byste měli věnovat čas důkladnému prostudování složení daného přípravku. Nemusíte samozřejmě hned přecházet na čistě přírodní nebo bio či veganskou kosmetiku, stačí, když budete vědět, kterých přidaných látek se vyvarovat, a vyberete si šampon, noční krém, barvu na vlasy, rtěnku nebo pudr, které neobsahují ty největší „hrozby“. Které to jsou?

Formaldehyd

Prokazatelně karcinogenní bezbarvý plyn se vyznačuje silně dráždivými účinky. Najít ho můžete ve sprchových gelech, šamponech a kondicionérech, barvách na vlasy, pleťových a odličovacích vodách a výrobcích určených k péči o nehty. V kombinaci s vodou slouží jako dezinfekce nebo konzervační prostředek. I v malém množství, které je obsaženo v kosmetických přípravcích, může způsobovat podráždění a zvýšenou citlivost pokožky, objevit se může také vyrážka.

Hliník

Polemik o jeho použití v kosmetice již proběhla celá řada. Je součástí deodorantů a antiperspirantů a hodně se diskutuje o nebezpečí přílišného zanášení organismu hliníkovými usazeninami, které oslabují a poškozují nervový systém. Z výzkumů vyplynulo, že jde o silný alergen, který způsobuje záněty a rozvoj plísní. Jako potenciálně nebezpečné jsou ale uváděny jen dva druhy hliníku, a to Hydroxylchlorid hlinitý, také známý jako chlorhydrát aluminia, a Aluminium chlorid.

Ftaláty

Zcela nevhodné jsou hlavně pro malé děti. Vyznačují se prokázanými toxickými účinky na játra, endokrinní žlázy i hormonální systém člověka, mohou poškodit reprodukční zdraví a způsobovat neplodnost. Jde o látky, které se používají v průmyslu ke změkčování PVC, v kosmetických produktech pak jako rozpouštědla a ke zvýraznění vůně. Vědci prokázali, že několikanásobně zvyšují riziko vzniku alergií a astmatu. Nacházet se mohou v parfémech, šamponech i tělových emulzích.

Xylenové pyžmo

Jde o uměle vyráběnou syntetickou látku, kterou výrobci přidávají do přípravků jako aromatickou látku. V organismu se ukládá a tělo se jí jen těžko zbavuje. Může negativně ovlivnit reprodukční zdraví a hormonální systém. Nachází se taktéž v osvěžovačích vzduchu, avivážích a čisticích prostředcích.

Autor: iStock.com

Silikony

Jsou velkým hitem posledního desetiletí. Mají vynikající vyhlazující účinky, zjednodušují aplikaci a usnadňují roztíratelnost produktů. Existuje mnoho druhů silikonů, mezi nejznámější patří například dimethicone nebo cyclomethicone. Silikon ve složení poznáte podle koncovek -cone, -thicone, -thiconol, -siloxane nebo -silane.

Používají se zejména ve vlasové kosmetice, také ale v make-upech a tělových olejích. Konkrétně u vlasů vytváří na jejich povrchu vodotěsný film, díky kterému se stávají hladší a lesklejší. Při dlouhodobém užívání přípravků s obsahem silikonů dochází ale k obalení vlasů tenkou neproniknutelnou vrstvou, která jejich strukturu zcela uzavře, a vlasy nadále nejsou schopny přijímat výživu, poškodit se může i jejich vnitřní struktura. Časem také nepřiměřeně zatěžují pokožku hlavy, ta může svědit nebo pálit. Stejně neprodyšný film vytvářejí silikony obsažené v krémech nebo make-upu na povrchu pleti. Pleť se sice vyhladí, ale může se dehydratovat, pod vrstvou silikonů se pokožka více mastí, dochází k ucpávání pórů a tvorbě pupínků a černých teček.

TPP (TPHP)

Trifenylfosfát je chemická látka, kterou najdete v lacích na nehty. Právě díky ní lak drží a vydrží delší dobu. Podle lékařů může dlouhodobá expozice způsobovat nejrůznější vývojové, endokrinologické a reprodukční poruchy. Vystavení se TPP (do těla se dostává přes kůži) bývá často spojováno s neplodností.

MDGN

Jedna z nejpoužívanějších konzervačních látek Methyldibromo glutaronitril chrání výrobky před plísněmi, bakteriemi a kvasinkami, a výrazně tak prodlužuje jejich životnost. Bývá součástí krémů, pleťových mlék, sprchových gelů a pěn i opalovacích krémů a emulzí. Může mít negativní účinky na pokožku – způsobuje zarudnutí, svědění, vyrážky. Dobrou zprávou je, že již od roku 2005 se kosmetické produkty s obsahem této látky nesmí v České republice prodávat.

Parabeny

Methylparaben (MP), propylparaben (PB) a butylparaben (BP) jsou třemi nejběžnějšími chemickými látkami, které se používají jako konzervanty v pleťových krémech, opalovacích přípravcích, šamponech, gelech na depilaci a holení, zubních pastách, odličovacích přípravcích a podobně.

Uvádí se jejich potenciální riziko negativního působení na imunologický, neurologický i reprodukční systém člověka, u některých citlivějších jedinců může každodenní aplikace produktů s parabeny způsobovat alergické reakce nebo dermatitidu, tj. zčervenání, zarudnutí, otok a svědění kůže. Vědecká studie z roku 2006 uvádí, že produkty obsahující MP mohou na kůži reagovat se slunečními paprsky a způsobit poškození DNA, a tím následně zrychlené stárnutí kůže.

Hydrochinon

Jedná se o látku používanou zejména při výrobě přípravků na zesvětlování pokožky. Obsahují ji krémy, emulze a gely na odstraňování pigmentací, také ale třeba vlasové kondicionéry, laky na nehty i některé odličovací pleťové výrobky. Snižuje produkci melaninu v kůži, čímž zvyšuje riziko vystavení pokožky škodlivým UV slunečním paprskům. V roce 2006 EU tuto chemikálii zakázala a hydrochinon byl označen za potenciální alergen. Dnes je v kosmetice povolen pouze v USA, a to do 2 procent obsahu v konkrétním výrobku.

Autor: Simona Procházková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.