Zelí pomáhá na zácpu a funguje preventivně i proti rakovině
Viróza nebo dokonce chřipka jsou důvodem, proč si dát misku kysaného zelí nebo šťávu z něj. Aktivujeme tak imunitní systém v boji proti virům a bakteriím. Obohatíme svůj organismus o vitamin C a jiné antioxidanty.
Zelí obecně je nejen chutným pokrmem, ale také potravinou bohatou na vitamíny, minerály a stopové prvky. Najdeme v něm vitamin A či selen, který působí jako antioxidant. Během mléčného kvašení zelí se tvoří vitamin B nezbytný při tvorbě krve a podporující odolnost vůči depresím.
Zelí obsahuje řadu bioaktivních látek odolných vůči teplu, což z něj dělá tzv. superpotravinu: bakterie kyseliny mléčné, draslík, hořčík, železo, fluor, jod a enzymy. Také celkový obsah vitaminu B je značně vysoký. Zelí nás obohacuje o karoten, vitamin K, kyselinu listovou, nikotinovou a pantotenovou a také o antibakteriální fytoncidy.
Díky obsahu inulinu a příznivému složení sacharidů je pravidelná konzumace syrového nebo kysaného zelí velmi vhodná pro diabetiky. Kysané zelí preventivně působí proti rakovině. To lze tvrdit díky obsahu vlákniny a antioxidantů (vitaminů C, E a flavonoidů). Při kvašení vznikají v kyselém zelí isothiokyanáty, které mají rovněž protirakovinné účinky.
Zelí je cenným zdrojem vitaminu C, a to jak v syrové, tak především v kvašené podobě. V kyselém zelí při skladování klesá obsah vitaminů pomalu, což je výhoda oproti dalším druhům zeleniny a ovoce.
Obsahuje množství vlákniny, která podporuje správnou činnost trávicího traktu. Pročišťuje střeva, působí příznivě proti zácpě, má schopnost vázat těžké kovy, které odstraňuje z organismu, ochraňuje střevní mikroflóru. Prospívá srdci a krevnímu oběhu, aktivuje metabolismus sacharidů, stimuluje nervy a mozek, zlepšuje náladu a koncentraci. Působí také proti bakteriím, zelná šťáva pomáhá při léčbě dny a žlučníkových kamenů. Zelí se přičítají pozitivní účinky při léčbě žaludečních vředů díky obsahu látky S-methylmethionin, která zřejmě urychluje jejich zacelování.