Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Cholesterol: Proč je důležité ho hlídat?

27. června 2022 • 14:00

Nejčastější příčiny úmrtí v České republice souvisejí s vysokou hladinou cholesterolu. Tato tuková látka je sice pro fungování organismu absolutně nezbytná, ale pokud je jí moc, stává se pro tělo nebezpečnou. Často však zvýšeným hodnotám cholesterolu nahráváme sami – konzumací nevhodné stravy a nedostatkem pohybu. Co je zač?

Cholesterol se coby tuková látka nachází ve všech buňkách lidského těla. Je základní stavební jednotkou nervů, buněk i některých hormonů, podílí se na produkci vitaminu D a zpracovává tuky. Tělo si až 80 % cholesterolu vyrobí samo díky procesům probíhajícím v játrech. Zbytek přijímá z potravy.

Video se připravuje ...
Potraviny, které snižují cholesterolVIDEO 

Hodný a zlý cholesterol

Rozlišujeme dva druhy cholesterolu: HDL, „hodný“ cholesterol, a LDL, „zlý“ cholesterol. Pro tělo je důležitý ten hodný, který pomáhá vracet nadbytek cholesterolu z krve zpět do jater, kde se odbourá. Zato „špatný“ cholesterol se snadno ukládá ve stěnách cév, čímž se zvyšuje riziko krevních sraženin. Ty se mohou uvolnit a způsobit srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici.

Sledujte hodnoty

Za vysoký cholesterol se považuje ten, který překročí hodnotu 5,0 mmol/l. U hodnot vyšších než 6,5 mmol/l se nasazují léky. Ale ani ty nejsou všespásné, zvlášť pokud nemocný pokračuje v konzumaci nezdravých jídel a rezignuje na pohyb.

Co je příčinou

Vysokým cholesterolem trpí až 70 % populace, věk není rozhodující. Potrápit může mladé lidi, sportovce i děti. Rizikovou skupinou jsou kuřáci, diabetici a lidé s nadváhou. Na problém si zadělávají i ti, kdo holdují alkoholu, a lidé konzumující tučnou a těžkou stravu. Svoji roli hraje i nedostatek pohybu a genetika.

Nejděte cholesterolu naproti

Dodržujte zásady zdravé životosprávy – omezte tučná jídla, jezte více zeleniny a ovoce, celozrnného pečiva a ryb, hýbejte se. Zkuste přípravky na bázi monakolinu z červené rýže a zeleného čaje nebo s výtažky z konopí. Včasným řešením cholesterolu se vyhnete medikaci a tím i vedlejším účinkům léků.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.