Spalničky: Očkování, příznaky, projevy, pupínky, komplikace | Moje zdraví

Případů spalniček stále přibývá i přes povinné očkování. Hygienici varují pediatry

Případů spalniček stále přibývá i přes povinné očkování. Hygienici varují pediatry
Spalničky jsou nejvíce nebezpečné pro kojence. Právě ty má nejvíc chránit kolektivní imunita, tedy proočkovanost dané země • Autor: iStock.com
4. května 2018 • 06:00

Počet onemocnění spalničkami stále stoupá. Nejvíc nemocných je v Praze a Středočeském kraji.  A to i přes to, že je očkování proti nim povinné. Hygienici v Praze obvolávají pediatry, aby si více všímali příznaků spalniček a nezaměnili je s jinou nemocí. 

Zpozornět by měli zejména rodiče dětí do 15 měsíců. Tyto kojence totiž ještě nechrání ani první dávka očkování proti spalničkám. Nemoc dále ohrožuje děti rodičů, kteří své děti z obavy z možných negativních následků očkovat nedali. Ohrožují tím nejen své dítě, ale i ostatní děti v okolí.

Spalničky jsou v našich končinách laickou veřejností brány jako poměrně neškodné onemocnění s vyšší horečkou a pupínky. Tak to ale není. Celosvětově jsou spalničky nejčastější příčinou úmrtí dětí do pěti let. Jsou vysoce nakažlivé. Vzhledem k tomu, že onemocnění postihuje pouze lidi a ne zvířata, bylo by možné je plošným očkováním vymýtit.

Přístup některých rodičů zejména v západní Evropě ale v šíření onemocnění způsobil nečekaný obrat. V rozvojových zemích, například v Guatemale nebo Hondurasu, je proočkovanost touto nemocí často vyšší než například v Německu, Velké Británii a ve Francii. Hrozba epidemie je také na Slovensku. Velké problémy mají zejména v Rumunsku. Nakažených je tam 3 400 dětí, 17 z nich už od ledna 2016 zemřelo.

Jsou to děti, které měla chránit takzvaná kolektivní imunita. Tento pojem v praxi znamená, že děti, které jsou příliš malé na očkování anebo jsou vážně nemocné a nemohou být očkovány, chrání očkování ostatních dětí. Nemají se tedy od koho nakazit. Kolektivní imunita funguje ale ve chvíli, pokud je proočkovanost populace alespoň 95%. V České republice klesla v roce 2012 na 87,5 %. A podle dostupných údajů stále klesá. Rodiče se totiž přestali spalniček bát.

„Nárůst případů spalniček v Evropě je očekávaná situace, u nás je proočkovanost v rámci Evropy i díky přetrvávající povinnosti této vakcíny lepší než v mnoha jiných zemích. V komunikaci s odpůrci očkování v minulosti jsem na to osobně upozorňoval, že rodiče, kteří jim uvěří, mohou způsobit epidemie. Ty sice povedou ke zvýšení proočkovanosti následkem zvýšené poptávky po vakcínách, pro některé děti už ale může být pozdě. Teď se to jasně dokazuje v Rumunsku,“ říká MUDr. Rastislav Maďar prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny.

Negativní následky očkování

Proč někteří rodiče nechtějí své děti očkovat? „Myslím si, že je to zbytečné. Spalničky a zarděnky nejsou tak nebezpečná nemoc, abych je musela nechat očkovat, navíc už skoro vymizely. Očkování má mnoho negativních dopadů na psychiku dítěte, některé studie prý dokonce prokázaly vznik autismu u očkovaných dětí,“ říká Ivana, matka dvou neočkovaných předškoláků.

Přiznává, že kvůli tomu má problémy s dětskou lékařkou a také by jí děti nevzali do některých mateřských škol. „U nás na vesnici je ale dětí málo a paní ředitelka je rozumná,“ popisuje svou situaci Ivana, která chce raději zůstat v anonymitě.

Docent Maďar je z těchto rodičů nešťastný: „Vztah mezi očkováním proti spalničkám a autismem byl po mnoha letech studií vyloučený. Byl to čirý výmysl, který byl seriózně vědecky vyvrácený. Spalničky jsou nebezpečnou nemocí, která může skončit úmrtím, a navíc jsou vysoce infekční.“

Nemoc se sice projevuje převážně vysokou horečkou, kašlem a typickou vyrážkou po celém těle, pokud ale onemocní malé dítě či dospělý s oslabenou imunitou, přidávají se velmi často komplikace v podobě zápalu plic, zánětu středního ucha nebo zánětu mozku. Nejhorší komplikace, jejíž pravděpodobnost je 1:600, je subakutní sklerotizující panencefalitida, neléčitelné nervové onemocnění, na které desetina nemocných umírá ještě během prvních tří měsíců od propuknutí choroby, 80 % nemocných zemře během následujících tří let a zbývajících 10 % zemře do deseti let.

Docent Maďar dodává: „Pokud by se podařilo udržet dlouhodobě proočkovanost na úrovni alespoň 95 %, po pár letech by se pravděpodobně přestaly vyskytovat na celé planetě a mohlo by se proti nim přestat očkovat. Bohužel odpůrci očkování tomu vlastně brání. Podařilo se to však na celém americkém kontinentu – tj. Severní, Střední i Jižní Amerika včetně Karibiku. Díky vysoké proočkovanosti se tam už spalničky nevyskytují a bojí se teď importu od nás z Evropy.“

V Americe se přitom díky důslednému očkování podařilo zcela vymýtit kromě spalniček také pravé neštovice, dětskou obrnu a zarděnky.

Výskyt spalniček ve světě

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) si spalničky před začátkem masivní vakcinační kampaně v roce 1980 každoročně ve světě vyžádaly 2,6 mil. životů. Na americkém kontinentu mezi roky 1971 a 1979 způsobily více než 100 tisíc úmrtí. Jedna ze studií dokonce odhadla, že plošné očkování a následná eliminace zabránila a zabrání nákaze jen v Latinské Americe a Karibské oblasti od r. 2000 do 2020 více než třem milionům případům nákazy a 16 tisícům úmrtí.

Stav v Evropě, kdy mnoho zemí kleslo už pod úroveň kolektivní imunity, se podle docenta Maďara dal očekávat, ale je potřeba s tím urychleně něco dělat. Nepříznivá situace je teď především v Rakousku, kde klesla proočkovanost proti spalničkám pod úroveň některých rozvojových zemí, a přitom jejich územím prochází množství uprchlíků z jiných kontinentů.

Moc dobře s proočkovaností proti spalničkám na tom není ani Velká Británie. V roce 2016 tam dokonce jedno dítě na spalničky zemřelo. U nás se zatím na spalničky neumírá, pokud by však pokračoval klesající trend v očkování, mohlo by to nastat.

Spalničky jsou nebezpečné hlavně pro kojence

„Očkování každého dítěte musí posoudit lékař individuálně, pokud má pochybnosti, je možné odložit jej na později. Pokud však očkování posunují nebo negují rodiče ve velkém bez zdravotního důvodu, ohrožují tím nejenom svoje dítě, ale i ostatní, které se nemohou očkovat, i kdyby jejich rodiče chtěli,“ říká docent Maďar. A dodává: „Není přece normální ignorovat odborný názor svého pediatra a místo toho se rozhodovat podle nepodložených pomluv či hoaxů na internetu nebo sociálních sítích.“

Smutné je, že rodiče, kteří nenechají své děti očkovat a chtějí se tak vyhnout riziku negativních následků očkování, které tady určitě je, v určitém slova smyslu parazitují na těch rodičích, kteří se chovají ke společnosti odpovědně a své děti očkovat nechají. Díky nim se nenakazí ani děti, které nemohou nebo z vůle rodičů nechtějí být očkovány.

Pokaždé, když slyším, že spalničky nejsou nic nebezpečného, vzpomenu si na děti, které jsem viděla v nemocnici umírat právě na spalničky,“ řekla docentka Vilma Marešová, která působí na I. infekční klinice 2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce pro Zdravotnický deník.

Očkovat se mohou nechat děti od 15 měsíců, po určité době, v závislosti na typu vakcíny, probíhá přeočkovaní. Očkovat nebo přeočkovat by se měli i dospělí, pro které sice nemoc nemusí být tak nebezpečná, ale mohou být přenašeči.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.