Očkování proti chřipce: cena | Moje zdraví

Nová vakcína proti chřipce poprvé v Česku: Je lepší a komu pomůže?

Nová vakcína proti chřipce poprvé v Česku: Je lepší a komu pomůže?
Chřipkou ročně onemocní 22 milionů Evropanů • Autor: iStock.com
8. září 2017 • 06:00

Od září je v České republice poprvé dostupná čtyřvalentní vakcína proti chřipce. Její výhoda je zejména v tom, že chrání proti čtyřem kmenům virů současně. V případě, že se Češi budou očkovat stejně jako lidé v západní Evropě, mohla by být chřipka v blízké době téměř minulostí.

Chřipka je vysoce nakažlivé onemocnění dýchacích cest, způsobené chřipkovými viry typu A a B. V nadcházející chřipkové sezóně budou mít obyvatelé České republiky vůbec poprvé možnost využít očkování čtyřvalentní vakcínou. Ta na rozdíl od třívalentní vakcíny poskytuje ochranu nejen proti dvěma A kmenům a jednomu B kmenu chřipky, ale proti dvěma kmenům chřipky typu A a dvěma kmenům chřipky typu B. Podle epidemiologů je totiž velmi těžké určit, jaký typ a kmen viru populaci napadne.

Jakkoli chřipka typu A představuje dominantní chřipkový virus, chřipka typu B reprezentuje zhruba pětinu všech cirkulujících chřipkových kmenů a v sezóně 2014/15 byla globálně zodpovědná za více než třetinu hospitalizací v důsledku onemocnění chřipkou.

„Epidemiologie chřipky se v posledním desetiletí dramaticky změnila a je velmi těžko predikovatelná. Častá je kocirkulace A a B kmenů chřipky a zároveň je komplikované předvídat míru zastoupení B kmenů v celkovém výskytu. Zatímco v sezóně 2013/14 představovaly B kmeny pouhá 2 % všech cirkulujících chřipkových kmenů, v sezóně 2012/13 reprezentovaly B kmeny takřka 60 % všech cirkulujících kmenů. Právě z důvodu omezené predikovatelnosti zastoupení B kmenů doporučila Světová zdravotnická organizace očkování čtyřvalentní vakcínou, která obsahuje oba B kmeny,“ říká MUDr. Jan Kynčl, PhD., vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Chřipkové infekce mohou velmi rychle zhoršit zdravotní stav a způsobit závažné komplikace včetně smrti zejména u rizikové populace, tedy u seniorů starších 65 let a pacientů s chronickým onemocněním, jako jsou diabetes, chronické respirační onemocnění, kardiovaskulární či renální onemocnění.

V Evropě chřipkou onemocní každý rok 22 milionů lidí, z toho 170 000 lidí zemře a 3,5 milionu pacientů musí být hospitalizováno. Ve vyspělých státech EU dosahuje míra proočkovanosti u seniorů 40–75 %. U nás je to jen 16,2 % z potenciálně nejvíce ohrožených osob, tedy chronicky nemocných a seniorů nad 65 let.

Lékaři si proto od nové vakcíny slibují, že zvýší proočkovanost mezi lidmi, protože častým argumentem proti očkování byl fakt, že chránila jen proti omezenému počtu virů. Pokud by se lidé u nás očkovali stejně jako v západní Evropě, zabránilo by se podle lékařů až 2400 úmrtím ročně.

Nejlepší doba pro očkování je ještě před začátkem chřipkové sezóny, tedy v říjnu a v listopadu. Očkuje se nejprve jednou dávkou a za 14 se přeočkovává. Očkování třívalentní vakcínou stojí ve dvou dávkách i s aplikací do 500 Kč, pojišťovny na něj přispívají v rámci svých zdravotních programů, rizikové skupiny ho mají zdarma. Nová vakcína by měla stát maximálně o sto korun více.

 

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.