Před cukrovkou a obezitou se můžete chránit včas. Víte, jak na to? | Moje zdraví

Před cukrovkou a obezitou se můžete chránit včas. Víte, jak na to?

2. července 2021 • 06:00

Pravidelný pohyb v kombinaci s vyváženou stravou jsou základními stavebními kameny zdravého životního stylu. Takové nebo velmi podobné tvrzení jste určitě slyšeli mnohokrát. K čemu je ale takový zdravý životní styl vůbec dobrý a před čím nás preventivně chrání?

Redakce časopisu a webu Moje zdraví se spojily, aby společně podpořily projekt Chraň se na podporu prevence některých závažných onemocnění, která v době koronavirové pandemie zapomínáme hlídat. Projekt vznikl ve spolupráci s iniciativou Loono (www.loono.cz). Ta sdružuje tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kterým záleží na tom, aby se lidé více zajímali o prevenci. V červenci a srpnu vám přinášíme články o prevenci obezity a cukrovky.

Moderní konzumní životní styl, především nadměrná spotřeba jídla, alkoholu, kouření, nedostatek pohybu a nadměrný stres. To všechno jsou průvodci našich dnů. Předpokládá se, že stojí za vznikem civilizačních onemocnění.

Nemoci z blahobytu?

Civilizační onemocnění je označení pro skupinu nemocí, které se nejčastěji vyskytují ve vyspělých zemích. Souvisí to právě s životním stylem jejich obyvatel, kteří poškozují své zdraví, protože se chovají tak, jak je popsáno výše. Do této skupiny řadíme nádorová a duševní onemocnění, ale i metabolická onemocnění, jako jsou cukrovka nebo obezita. A právě o těchto chorobách se dozvíte více v tomto článku.

Diabetiků přibývá

Diabetes mellitus neboli cukrovka je chronické onemocnění, které významně ovlivňuje to, jak naše tělo hospodaří s krevním cukrem zvaným glukóza. Glukóza je pro buňky našeho těla důležitým zdrojem energie. Aby se do buněk dostala, potřebuje hormon zvaný inzulin, který se tvoří ve slinivce. Pokud má tělo inzulinu nedostatek nebo na něj přestane reagovat, začne se krevní cukr v krvi hromadit. Správná hladina cukru nalačno je do 5,6 mmol/l, pokud je hodnota vyšší než 11,1 mmol/l, mluvíme už o cukrovce. Cukrovku můžeme podle příčiny rozdělit na typ 1 a typ 2. U typu 1 dochází ke ztrátě schopnosti produkovat inzulin. Většinou se projeví již v mladém věku a není nijak ovlivněn životním stylem, na rozdíl od typu 2. U typu 2 je hladina inzulinu paradoxně zvýšená, ale tělo vůči němu začne být rezistentní, což znamená, že na něj nijak nereaguje.

Víte, které potraviny snižují hladinu cukru v krvi? Více čtěte zde.

Rizikové faktory

Rizikové faktory pro vznik cukrovky typu 2 jsou věk nad 40 let, výskyt tohoto onemocnění v rodině, vysoký krevní tlak, ale také zvýšená hladina tuků v krvi či nedostatek pohybu. Mezi rizikové faktory řadíme i obezitu. Obezita je diagnostikována podle takzvaného BMI indexu, který si můžete vypočítat i vy sami. Jedná se o poměr hmotnosti k výšce na druhou. Rozlišujeme přitom dva typy obezity – břišní neboli typ jablko, kdy se tuk ukládá především v oblasti břicha. Druhý typ hrušky charakterizuje skutečnost, že se tuk ukládá především na bocích a ve stehnech. Nebezpečnější je právě typ břišní obezity, kdy se tuk ukládá okolo orgánů a je více metabolicky aktivní.

Zvýšená žízeň a únava

V první fázi může být cukrovka bezpříznaková. Časem se pak může objevit zvýšená žízeň, nadměrné močení, zvýšený pocit hladu, ale i větší únava.

Postupné ničení cév a orgánů

Dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi poškozuje malé i velké cévy a přispívá tak ke vzniku aterosklerózy, ale také poškozuje nervy. Tento negativní dopad se projeví snížením citlivosti v končetinách. Má vliv i na různé orgány, jako jsou ledviny, kde snižuje schopnost filtrovat škodliviny z krve, ale poškozuje i oči a může tak vést až k úplné slepotě.

Pár minut pro zdraví

Pokud na sobě zpozorujete některý z uvedených příznaků, neváhejte a navštivte svého praktického lékaře. Ten hraje velkou roli i v samotné prevenci cukrovky, neboť právě na preventivní prohlídce vám v pravidelných intervalech vyšetří hladiny krevního cukru. To je důležité zejména proto, že cukrovka se v počátečních stadiích vůbec projevovat nemusí a pozná se jen z odběru krve. A co můžete pro prevenci civilizačních onemocnění udělat vy? Dodržujte zdravou tělesnou hmotnost, a to především pravidelným pohybem a zdravou stravou. Hýbat byste se měli alespoň 5x týdně minimálně 30 minut.

Video se připravuje ...
Za dětskou obezitu nemůže fast food, ale rodiče. Jak je na tom vaše dítě?VIDEO 

Cukrovka trápí v současné době až 10 % světové populace a ani v Česku na tom nejsme nejlépe, touto nemocí u nás trpí více než 900 000 lidí.

Nejčastější otázky

Čím je obezita nebezpečná?

Obezita kromě zvýšení rizika vzniku diabetu, infarktu nebo mrtvice a vysokého krevního tlaku má vliv také na psychiku. Věděli jste, že obézní člověk má až o 55 % vyšší riziko vzniku deprese než zdravý jedinec? Nadměrná váha rovněž zatěžuje klouby a má vliv na potenci.

Jak mám obezitu řešit?

Pokud i vás trápí vaše váha, ale nevíte, jak přistoupit ke změně životního stylu, nebojte se poradit se svým praktickým lékařem, který vám může doporučit například konzultaci s nutričním terapeutem.

Můžeme cukrovku vyléčit?

Bohužel ne. Existují však způsoby, jak udržovat hladinu cukru na přijatelných hodnotách. Mezi ně patří dieta, léky (takzvaná perorální antidiabetika) a také aplikace inzulinu.

Co je to prediabetes?

Jde o předstupeň diabetu, který může vést k jeho propuknutí. Jedná se o méně vyjádřenou poruchu metabolismu cukrů. Klinicky se neprojevuje, ovšem hladina cukru v krvi je zvýšená. Avšak pozor, i prediabetes může být spojen s vyšším rizikem onemocnění srdce a cév.

Co si zapamatovat

Obezita a cukrovka se řadí mezi civilizační onemocnění způsobená především moderním životním stylem. Cukrovka způsobuje zvýšenou hladinu cukru v krvi, který se na první pohled nemusí projevovat, ale dlouhodobě poškozuje cévy, nervy, ledviny a může vést až k úplné slepotě. Prevencí obou těchto onemocnění je zdravá strava, pravidelný pohyb a také pravidelná návštěva preventivních prohlídek u praktického lékaře.

Podrobné informace o obezitě a cukrovce si můžete přečíst v aktuálním letním dvojčísle čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Červencová / srpnová obálka časopisu Moje zdraví • Autor: CNC

Co dělat pro prevenci, vám pravidelně připomíná i nezisková organizace Loono svou kampaní Žiješ srdcem, kde se věnuje i prevenci civilizačních onemocnění. Na webu preventivniprohlidka.cz naleznete, jaké prohlídky byste měli navštěvovat podle vašeho věku a pohlaví. Navštivte také webové stránky www.loono.cz a na sociálních sítích vyhledejte @loono.cz.

MUDr. Martina Čermáková, garant odborného obsahu Loono je součástí týmu neziskové organizace Loono už pátým rokem a má na starosti odborný obsah. Již dva roky se stará o pacienty ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové  – aktuálně na Oddělení urgentní medicíny. Co dělat pro prevenci, vám pravidelně připomíná i nezisková organizace Loono. O týmu mladých lékařů, studentů lékařských fakult a dalších profesionálů, kteří se aktivně zapojují do osvěty o prevenci, se více dozvíte na www.loono.cz nebo na sociálních sítích @loono.cz. Jejich činnost můžete podpořit prostřednictvím portálu Darujme.cz.

MUDr. Martina Čermáková je garantem odborného obsahu Loono • Autor: CNC

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.