Postcovidový syndrom: Nejčastější příznaky a domácí léčba | Moje zdraví

Postcovidový syndrom: Co všechno zahrnuje a jak ho léčit doma?

Postcovidový syndrom: Co všechno zahrnuje a jak ho léčit doma?
Autor: istock.com
15. července 2022 • 12:00

S výběrem vhodné domácí terapie při takzvaném postcovidovém syndromu dokáže poradit pacientům i jejich lékárník, který individuálně zohlední vhodnost léčivých přípravků a může zabránit případným lékovým chybám. Jak léčit postcovidový syndrom pomocnými léky radí doktoři z fakulty.

Souhrn doporučení byl vypracován ve spolupráci s PharmDr. MVDr. Vilmou Vranovou, Ph. D. a PharmDr. Karlem Vašutem, Ph. D. z Ústavu aplikované farmacie Farmaceutické fakulty MUNI Brno. Přípravky je nutné užívat v doporučené denní dávce, kterou by měl pacient rovněž konzultovat se svým lékárníkem.

Jaké jsou oficiální příznaky nákazy koronavirem? Více čtěte zde.

Kašel

Častým příznakem postcovidového syndromu je kašel. Z léků lze při postcovidovém kašli doporučit přípravky s obsahem tymiánu a břečťanu. Dále je vhodné zajistit také dostatečnou vlhkost sliznic. Je důležité dodržovat pitný režim, nemocnému lze podávat rovněž přípravky s obsahem lišejníku. U přetrvávajícího dráždivého kašle je možné jej tlumit vhodnými antitusiky, s jejichž výběrem poradí lékárník. Kromě správné vlhkosti vzduchu je důležité zajistit, aby domácí prostředí pacienta bylo bez dráždivých podnětů, zejména cigaretového kouře. Doporučuje se také inhalace přírodní minerální vody, případně dechová rehabilitace, kterou pacienta naučí fyzioterapeut.

Bolesti svalů, kostí a kloubů

Chronické bolesti svalů a kloubů mohou být způsobené jednak přímým poškozením tkání (virus může proniknout i do svalové buňky) nebo zvýšením citlivosti tkáně. U těžkého průběhu infekce Covid-19 může dokonce dojít k poškození nervů a vzniku neuropatických bolestí. Rekonvalescence trvá týdny, není tedy vhodné a obvykle ani možné okamžitě naskočit do plného pracovního nebo tréninkového režimu. Jako pomocná léčiva lze použít hořčík v dávkách 300 mg denně. Případně lze pro zklidnění předrážděného nervového systému užívat extrakt z levandule.

Únava

Léčba chronické únavy musí být vždy zaměřená na potíže konkrétního pacienta. Není dobré pokoušet se ji překonávat násilně prováděnou aktivitou, avšak na druhou stranu, pro zvládnutí chronické únavy není přínosem ani dlouhodobý pasivní odpočinek. Organismus musí mít stálou stimulační zátěž: fyzickou (procházka, protáhnutí, lehké cvičení) i psychickou (například četba zábavné literatury). Dále je důležitý dostatek spánku a emočně pozitivní program. Léčivem, které je přímo indikováno k podpůrné léčbě únavy, je extrakt z rozchodnice růžové (Rhodiola rosea). Mnoho studií ukázalo, že tato léčivá rostlina zvyšuje schopnost podávat fyzický výkon a výrazně zkracuje dobu regenerace.

Neschopnost soustředit se a zapomnětlivost

Pro zlepšení krevního průtoku, a tým i efektivní distribuci kyslíku ve tkáních, k většině využití energetických zdrojů těla a ke zlepšení odsunu škodlivin z tkaného lze použít přípravky z listů jinanu dvoulaločným (Ginkgo biloba) .Vzhledem k potenciálním interakcím je však vhodné se před jejich užíváním poradit s lékárníkem, který individuálně zohlední vhodnost užití u daného pacienta. Poznámka: Přetrvávání symptomů, jako jsou únava, bolesti svalů, dušnost , tachykardie , generalizované bolesti, zvýšená teplota, neurokognitivní potíže (zmatenost, zapomnětlivost) a psychiatrické symptomy ( úzkosti , nespavost), které nejsou vysvětlitelné jinou diagnózou, po dobu delší než 12 týdnů označuje National Institute for Health and Care Excellence (NICE) jako postcovidový syndrom.

TIP NA VIDEO: Podívejte se na video, zda je možné se i přes očkování nakazit nemocí Covid-19?

 

Autor: red
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.