Čtvrtá dávka očkování proti Covid 19: Vše, co potřebujete vědět | Moje zdraví

Čtvrtá dávka očkování proti Covid 19: Vše, co potřebujete vědět

Čtvrtá dávka očkování proti Covid 19: Vše, co potřebujete vědět
Vakcína proti covidu-19 • Autor: ČTK / AP / Ted S. Warren
21. července 2022 • 16:00

Od pondělí 18. července je možné, dle schválení Ministerstva zdravotnictví, očkování čtvrtou dávkou proti onemocnění Covid-19. Pro koho je určená a kam na ni jít?

Ministerstvo zdravotnictví schválilo čtvrtou dávku očkování proti covidu. Doporučila ji Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Video se připravuje ...
Epicentrum - Vlastimil VálekVIDEO 

Pro koho je vhodná?

Tato posilující dávka očkování proti onemocnění Covid-19 je vhodná pro všechny lidi starší osmnácti let. Doporučená je pak pro seniory, tj. lidi nad 60 let, lidi trpící chronickým onemocněním či lidi po transplantaci.

Pro koho není vhodná?

Pokud jste nemocní či máte teplotu, doporučuje se počkat, až se váš stav zlepší. Podle Světové zdravotnické organizace není vakcína vhodná pro ty, jež jsou alergičtí na některou z obsažených látek.

Kdy jít a jak se registrovat? 

Na posilovací čtvrou dávku očkování mohou všichni lidí, jež od posledního očkování dělí alespoň čtyři měsíce

Registrovat se není nutné. Ministerstvo zdravotnictví však plánuje spustit rezervační systém 15. srpna letošního roku

Kam na posilovací dávku?

Pro čtvrtou dávku si mohou lidé přijít do walk-inů, tj. speciálních očkovacích center, do některých nemocnic a v budoucnu také k praktickým lékařům. Informace o všech očkovacích místech jsou k dispozici na webu ockoreportuzis.cz.

Jak moc nás vakcína chrání?

Nejrozšířenějšími variantami onemocnění jsou BA4 a BA5, potomci varianty omikron. Proti těm jsou vakcíny méně účinné, pokud jde o samotnou nákazu, poskytují však spolehlivou obranu proti těžkému průběhu nebo smrti.

V Česku je momentálně k dispozici vakcína od společností Pfizer a Moderna. Jejich kombinování s předchozími dávkami od jiných firem není nebezpečné.

Doporučení po očkování

Po očkování se doporučuje pár dní klidový režim.

Cestování do zahraničí

Podmínky pro cestování do zahraničí se mění v závislosti na konkrétní zemi. Většina zemí Evropské unie však očkovací certifikát nevyžaduje. Výjimkou jsou Francie a Malta. Pro aktuální informace doporučujeme sledovat stránky ministerstva zahraničí.

Ministerstvo zdravotnictví zrušilo s účinností od 9. dubna 2022 veškerá protipandemická opatření spojená s návratem do ČR. Nejsou nutné testy ani příjezdový formulář. 

Očkovací certifikát, Tečka

Certifikát v aplikaci Tečka má neomezenou platnost až po první posilovací dávce. Certifikáty takzvaně základního očkovacího schematu (1 dávka Janssenu, nebo 2 dávky ostatních vakcín) jsou v Česku platné jen 270 dní.

Příznaky Covid-19

Mezi typické příznaky onemocnění Covid-19 patří zvýšená teplota, bolest hlavy, rýmabolest v krku či kašel.

Autor: Valentina Lebová, swp
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.