Neplodnost u mužů mají často na svědomí vyhřívaná sedadla a notebook na klíně | Moje zdraví

Mužskou plodnost likvidují vyhřívaná sedadla v autě a notebook na klíně

Mužskou plodnost likvidují vyhřívaná sedadla v autě a notebook na klíně
Autor: istock.com
2. září 2019 • 06:00

Zhruba 15 procent párů v Česku má problémy s otěhotněním, důvod neplodnosti bývá z 35 procent na straně ženy, z 35 procent na straně muže, u čtvrtiny párů je příčinou kombinace problémů obou partnerů a u zbylých pěti procent se na důvod nepřijde.

I když se zdají čísla o počtu neplodných párů vysoká, dobrou zprávou je, že 90 procentům z nich dokáží lékaři pomoci. Co pro zachování nebo i zlepšení šance na zplození potomka udělat? Jednou z možností je snížit vlivy, které působí na kvalitu a kvantitu spermií. „Civilizační zátěž, která nepříznivě působí na mužskou plodnost, bohužel příliš ovlivnit nemůžeme. O to důležitější je vyhnout se dalším rizikům, která celou situaci ještě zhoršují,“ varuje specialista na reprodukční medicínu MUDr. Pavel Otevřel z kliniky Reprofit.

Pozor na přehřívání varlat

Jednou z možností prevence pro muže je dávat pozor na zahřívání svých partií v oblasti klína. Módní upnuté kalhoty nebo těsné spodní prádlo jsou v tomto směru doslova nebezpečné, zejména ve vedru. Vášniví cyklisté, kteří se v létě hojně věnují oblíbenému sportu, by si měli dopřát vždy dostatek času na rekonvalescenci, aby nedocházelo ke stálému přehřívání varlat. To samé platí také pro motorkáře, protože při dlouhých jízdách tráví hodně času vsedě, a k tomu ještě v neprodyšných kožených kalhotách.

„Ve varlatech je obvykle o 2°C nižší teplota, než je ta tělesná. Vyšší teplota ve varlatech působí negativně na vývoj spermií a způsobuje pokles jejich počtu. Stejně tak díky trvalému vystavení znečištěnému životnímu prostředí může docházet ke zvýšení oxidačního stresu ve varlatech a k následnému poškození správné funkce spermií. Pokud je tento proces podpořen zvýšenou teplotou, může být výsledný efekt ještě horší,“ vysvětluje Mgr. Soňa Kloudová, Ph.D., vedoucí laboratoří kliniky Reprofit.

Kloudová upozorňuje, že kvůli častému saunování, sezení, opakovaným horkým koupelím nebo po prodělaném horečnatém onemocnění lékaři někdy dokonce diagnostikují i problémy s těžšími poruchami počtu spermií. „Tento stav naštěstí není nevratný. Po několika měsících, kdy se muži problematické činnosti vyhnou, se kondice jejich spermií většinou zlepší,“ dodává Kloudová. Za vůbec nejhorší pro muže považují lékaři práci s notebookem na klíně nebo dlouhé jízdy autem při zapnutém vyhřívání sedadel.

Ženy by měla varovat bolestivá menstruace

Také ženy mohou svoji schopnost otěhotnět podpořit. Stejně jako u mužů pro ně samozřejmě platí, že zdravý životní styl včetně přiměřeného pohybu je základ všeho. Jedním z varování, že všem nemusí být v pořádku, by měla být bolestivá menstruace. Ta má totiž poměrně často stejnou příčinu jako problémy s početím – jde o dysbalanci svalového aparátu. Náprava pomocí fyzioterapie bývá rychlá a účinná.

„Za bolestivou menstruací i potížemi s početím může stát blokáda žeber nebo páteře způsobující svalové napětí v oblasti pánevního dna, křížokyčelních svalů, břišních svalů, bederní páteře a pánve. Tato svalově vazivová dysbalance způsobuje poruchu prokrvení vnitřních orgánů, pohyblivost buněčných struktur a svaloviny vejcovodů a posléze funkční neplodnost ženy. Na tuto poruchu může přijít dobře vyškolený fyzioterapeut, který provede kompletní kineziologický rozbor,“ doporučuje Iva Bílková.

Jednou z nejefektivnějších metod zlepšení stavu je všeobecně známá metoda Ludmily Mojžíšové pro podporu fertility, která byla původně vypracována pro rehabilitaci sportovců s bolestmi zad. Každá žena s bolestivou menstruací by podle Bílkové měla nejprve spolu s gynekologem vyloučit orgánové onemocnění a potvrdit funkčnost reprodukčních buněk, poté je možné obrátit se na fyzioterapeuta.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.