Natržená uzdička na penisu: Jak ji léčit? | Moje zdraví

Utržená uzdička

Uzdička (frenulum) je část kožní řasy na penisu, která spojuje žalud s předkožkou. Uzdička může být v některých případech kratší, což může vést k jejímu poškození natržením, což se většinou děje při sexu.

Natržení nebo utržení uzdičky na penisu je pro muže sice bolestivým zraněním, obvykle se ale léčí rychle a nemívá žádné následky. Na internetu najdete celou řadu zkušeností s tímto problémem, ke kterému nejčastěji dochází při sexuálním styku.

Příznaky natržené uzdičky

Natržení uzdičky může být velmi nepříjemné a bolestivé, většinou dojde i ke krvácení.

Léčba natržené uzdičky

Důležité je okamžitě zastavit krvácení ledováním a obvazem. Hojení většinou probíhá bez problémů, stejně tak jako hojení jiných ran, často je ale malý operativní zákrok (tzv. frenuloplastiku), při které lékař natrženou uzdičku přišije. Několik týdnů se také doporučuje vynechat sexuální styk. Více o četnosti milování se dočtete ZDE.

Postihuje

muži

Projevuje se

pohlavní ústrojí

Léky

Framykoin mast, Aviril, Dermazulen, Infadolan

Bylinky

Lékaři často doporučují koupele v ředěném roztoku heřmánku.

Možné komplikace

V případě opomenutí léčby je v krajních případech nutné provést obřízku, hrozí také problémy se vzrušivostí. Více o poruchách erekce najdete ZDE.

Prevence natržení uzdičky

Poranění uzdičky se dá předcházet používáním lubrikantu při masturbaci a pohlavním styku.

Kdy jít k lékaři

Někdy se uzdička sama zahojí, při velké bolesti a také z důvodu prevence dalších komplikací ale doporučujeme co nejdříve navštívit lékaře.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.