Termoprádlo: Jak ho správně vrstvit a jak o něj pečovat? | Moje zdraví

Termoprádlo: Jak ho správně vrstvit a jak o něj pečovat?

Termoprádlo: Jak ho správně vrstvit a jak o něj pečovat?
Autor: iStock.com
29. ledna 2019 • 06:00

Být dostatečně oblečen proti zimě už neznamená nabalit se do tvaru koule, naopak, nové materiály jsou lehké, umí si poradit s potem, vlhkem i profouknutím.

Zásadou úspěchu být dobře chráněni při nepříznivém počasí je investovat do první vrstvy oblečení, které je v kontaktu s pokožkou.

„Funkční prádlo je tak trochu zažité jako termoprádlo, tedy takové, které hlavně zahřeje. Princip je jednoduchý. Lidské tělo nejlépe funguje při teplotě kolem 37 °C, jakákoli výraznější odchylka může narušit tělesné procesy. Proto je důležité teplo zadržet či naopak (v horku) odvést. K tomu se nejlépe hodí syntetická vlákna s nízkou nebo téměř nulovou nasákavostí,“ vysvětluje Hana Pintýřová ze společnosti Moira, která se dostala do povědomí jako první český výrobce funkčního prádla.

Termoprádlo by mělo mít vždy mírně přiléhavý střih. Jedině tak je schopno efektivně nasát a odvádět pot od těla. V mezivrstvě nesmí být bavlněné prádlo, které by převádění vlhkosti zastavilo!

Vyrážíte ven?

Nejlépe se zahřejete, budete-li oblečení vrstvit. „První vrstvou je vždy dobře padnoucí a správně fungující termoprádlo – tričko s dlouhými rukávy a dlouhé spodky. Tato vrstva bývá zpravidla slabší, neboť jejím úkolem je rychle transportovat pot od těla do dalších vrstev,“ říká produktová specialistka značky Craft Jana Hájová. Jako druhou vrstvu doporučuje fleecovou mikinu a tepláky. Jako vnější ochrana a poslední vrstva pro sport slouží zimní bunda a kalhoty, které by měly být z větruodolného a voděodolného materiálu. Tyto nároky splňuje například membrána VentAir.

Záda, ledviny, močový měchýř, vaječníky, to všechno jsou partie těla, které bychom v zimě rozhodně neměli opomíjet a které bychom měli udržovat v teple, ať jsme venku, doma nebo v práci. Chytré spodní prádlo, ale i funkční pyžama a noční košile nabízí například společnost Treatwear. Střed těla tedy máme v teple a můžeme se doobléknout.

Efekt čepice

Ani koncové části těla bychom neměli nechat napospas studenému počasí. Věděli jste, že bez čepice se v zimě připravujete až o 30 % tělesného tepla? Každý z nás si asi už vyzkoušel, jaké to je přijít prostovlasý do vyhřáté místnosti: Málem vám „odpadnou“ zmrzlé uši a trvá nějakou dobu, než přestanou pálit a vyblednou. Krevní oběh do této periferní oblasti se při mrazu omezí, aby zůstal zajištěný dostatek tepla uvnitř hlavy. Jde však o výdej energie, který postupně vede ke snížení imunity a k nastuzení. Používáním čepice se před nastuzením venku účinně chráníte. Totéž platí pro rukavice.

Ponožky, ve kterých nezebe

Máte doma své oblíbené vlněné ponožky? Není důvod je přestat nosit. Teplo od nohou je základ a ovčí vlna splňuje hned několik příjemných úkolů. V létě chladí, v zimě hřeje. Navíc je vlněné vlákno napuštěno lanolinem, který působí blahodárně na pokožku. Nedocenitelných vlastností vlny výrobci funkčního prádla rovněž využívají, a spojují tak tradiční s novým – používají k tomu nejjemnější vlnu merino v kombinaci s polypropylenem.

Velká pozornost se věnuje právě i vývoji ponožek a jejich konstrukce umožňuje výbornou ventilaci, odvod vlhkosti od povrchu těla a optimální tepelnou regulaci. Některé ponožky a podkolenky jsou speciálně tvarované, jiné mají zesílenou zdvojenou část na holeni proti otlakům z vysokých bot, zdvojenou část na patě (proti otlakům z pevných bot nebo lyžáků) či odlehčený nárt. Funkční ponožky se vyrábějí z různých materiálů, například ze syntetických vláken. K nejoblíbenějším hřejivým ponožkám patří ovšem ty s přídavkem merino vlny.

Mrazík by se divil

Namrzlý městský chodník, uklouzaný sníh a horský terén lépe zdoláte v trailových botách v nepromokavé úpravě a se vzorkem na podrážkách. Nechcete-li přijít o své každodenní běhání, nabízejí se i různé zateplené běžecké boty. 

Tip do kapsy: Zahřívací polštářek do kapsy je naplněný speciální chemikálií a po „rozlomení“ plíšku pod povrchem se zahřívací látka uvolní a hřeje až po dobu několika hodin.

 Jak udržet funkční prádlo ve formě?

• Prát do 40 °C. Funkční prádlo je možné prát v pračce, ale vždy jen do 40 °C. Vyšší teplota by mohla nenávratně narušit strukturu vláken i jejich pevnost. Prádlo perte vždy naruby.

• Nepoužívejte aviváž. Ta u funkčního prádla vytváří na jednotlivých vláknech tzv. film a ucpává póry tkaniny, jež tím ztrácí na funkčnosti.

• Žádná sušička. Funkční prádlo sušte volně, nepoužívejte sušičku, která by prádlo postupně zničila. Prádlo nežehlete, spálili byste vlákna tkaniny.

• Neperte funkční prádlo s výrobky se suchými zipy a přezkami, které mohou poškodit jemnou strukturu pleteniny.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.