Zima hubnutí nesvědčí: Kašlete na dietu, pijte teplou vodu a těšte se na jaro | Moje zdraví

Zima hubnutí nesvědčí: Kašlete na dietu, pijte teplou vodu a těšte se na jaro

Zima hubnutí nesvědčí: Kašlete na dietu, pijte teplou vodu a těšte se na jaro
Autor: istock.com
28. ledna 2019 • 06:00

Snaha zhubnout, pocit, že potřebujete nějakou očistu, vede k lidi k tomu, že se v zimě pouštějí do různých ozdravných kůr, jejichž součástí bývá i hladovění. Proč to není v chladných měsících dobrý nápad?

V zimě je tělo spíše vyčerpané, musí se potýkat s různými virózami, případně dokonce užívá antibiotika, která mu naruší výrazně střevní mikroflóru. Proto je spíše než hladovění dobré jídelníček přizpůsobit tomuto období.

Zdravá výživa, to nejsou jenom ovocné nebo zeleninové šťávy. Tělo pro posílení své imunity potřebuje také poměrně dost bílkovin, a ty najdete hlavně v mase a mléčných výrobcích, které se zrovna s hladovkou moc neslučují. Při omezení příjmu potravy navíc tělo spotřebovává zásoby, a protože vitamínů není zrovna nadbytek, moc mu to neprospěje.

Vsaďte na luštěniny a teplé snídaně

Magdaléna Mikulandová, expertka Metabolic Balance, doporučuje hlavně nezapomínat na bílkoviny, které nejsou jen v mase a sýrech, ale i v luštěninách a hlívě ústřičné. Právě z hlívy je výborné v zimních měsících vařit polévku nebo dobrý okořeněný guláš.

V zimě tělo potřebuje více tepla, je vhodné přejít od zeleninových salátů k polévkám. Vynikající variantou jsou luštěninové či silné vývary z kvalitního hovězího či kuřecího masa. První jídlo dne, snídaně, by rovněž měla být teplým jídlem, kterým začneme den. Tělu prospěšné je uvařit si teplou pohankovou kaši – naslano třeba s ořechy, nasladko kombinovat ovesnou kaši s ovocem.

Pít by se měly spíše teplé nápoje než studená voda. Zkuste třeba teplou vodu. Překvapí vás, že vám možná bude chutnat stejně jako různé čaje a rozhodně více, než když se v zimě napijete vody studené.

Magdalena Mikulandová má také rady pro ty, kterým je stále zima. “Zařaďte k dochucování pokrmů zimní koření, jako je chilli, kurkuma, skořice, zázvor, paprika, pepř, římský kmín nebo kari. Vše, co trochu pálí v puse, zatepluje gastrointestinální trakt,” vysvětluje.

Hubnutí? Hlavně trvale!

Co se týče hubnutí, to by podle Mikulandové mělo začít rozhodnutím, zda půjde o trvalou změnu, nebo nějaký jednorázový půst, a mělo by být dobře promyšlené a systematické. Dlouhodobě by jej měl vést výživový poradce, který bude řídit celý proces. Nejenže vám poradí, jak nejlépe vyřešit problémy s váhou, ale i celkově zlepší zdraví, výkonnost a koncentraci. 

Jak říká Iva Málková, odbornice na hubnutí a zakladatelka STOB, většina lidí dokonce ví, jak zhubnout, ale má problém to dodržet a nebo - pokud už zhubne - se ke špatným stravovacím návykům nevráti. Přitom přiměřená váha pomáhá v prevenci většiny onemocnění včetně těch, které s sebou nese snížená imunita. Jak si jí díky stravě posílit? 

Téměř u všech lidí platí, že by měli snížit množství tuku v potravě, a to zejména živočišných. Ryb je naopak dobré jíst více, jejich tuky jsou pro tělo užitečné. Ze sacharidů a tím se myslí nejen sladkosti, ale hlavně přílohy, volte ty, co na dlouho zasytí a nerozhýbají hladinu cukru v krvi.

Zelenina a spánek

Stejně jako vaší postavě, tak i imunitě prospěje, když do jídelníčku přidáme zeleninu a ovoce. Mnoho lidí v chladnějších měsících spoléhá na různé multivitamínové a multiminerální preparáty, výtažky z rostlin a další přípravky přímo určené k posílení imunity. Velkou cenu to nemá, shodují se lékaři a doporučují vsadit raději na přírodní zdroje.

Jediný vitamín, který je dobré dodat ve chvíli, kdy kolem vás doslova lítají viry, nebo vás dokonce již přemohly, je vitamín C. Pomáhá tělu vyrovnat se například s infekcemi horních cest dýchacích, mezi které patří i obyčejná rýma. Ostatní mají jen menší význam, spíše jen přispívají k tomu, aby organismus celkově dobře fungoval.

Posilování imunity - to není ale jen strava. Je třeba také myslet třeba na dostatek pohybu, zejména na čerstvém vzduchu. Střídání teploty prostředí, ve kterém se pohybujete, je totiž do jisté míry otužováním. Nemusíte se tedy hned zrovna po ránu sprchovat studenou vodou. Hodina pohybu venku - a nemusíte ani sportovat, stačí rychlá chůze a prospějete nejen imunitě, ale i dobré kondici.

Kromě toho imunitu výrazně ovlivňuje to, jak jste na tom psychicky a zda jste se dobře dostatečně vypsali. A v tu chvíli se dodáváme do začarovaného kruhu, protože ten, kdo špatně spí, přibývá na váze.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.